Yhä useampi urheilutapahtuma on tarjolla vain tv:n maksukanavilla. Jos seuraa montaa lajia, pitäisi hankkia useampia kanavapaketteja. Kustannukset voivat nousta jopa yli sataan euroon kuukaudessa.
Jos haluaa katsella urheilua kattavasti, pitää varautua maksamaan kanavapaketeista 50–100 euroa kuukaudessa. Ennen hankintaa kannattaa tarkkaan miettiä, mitä oikeastaan haluaa katsoa, ja onko paketissa juuri oikea sisältö.
Yleensä yksi maksukanavapaketti maksaa 20–30 euroa kuukaudessa. Pakettiin sisältyy usein sellaistakin aineistoa, joka ei kiinnosta.
Kannattaa myös selvittää, saako halutun sisällön vaikkapa suoraan kyseisen urheilutapahtuman järjestäjiltä. Esimerkiksi rallin WRC-sarjan kotisivuilta voi ostaa suorat lähetykset katsottavaksi netin kautta. Myös MotoGP-kisoja voi ostaa katsottavaksi netin kautta suorana.
Joitakin urheiluohjelmia ei voi katsoa netistä, jos kyseisellä kilpailusarjalla on sopimus jonkin suomalaisen televisiokanavan kanssa. Brittiläisen BBC:n mainioiden F1-lähetysten ja monien muiden televisioyhtiöiden nettilähetysten katselu on estetty yhtiön kotimaan ulkopuolella olevista internet-osoitteista. Rajoitukset voi kiertää vaihtamalla tietokoneen maaksi sellaisen maan, jossa ohjelmaa voidaan katsoa.
Miksi maksukanavat ovat kalliita?
Eri televisiokanavat ostavat oikeuksia lähettää ohjelmaa eri tapahtumista. Esimerkiksi MTV3:lla on F1-kisojen Suomen lähetysoikeudet ja Nelosella rallin MM-sarjan oikeudet.
Kanavat kilpailevat keskenään katsojista, ja ne pyrkivät saamaan parhaimman urheilutarjonnan. Joskus oikeuksilla on suolainen hinta.
Koska urheilutarjonnasta pitää maksaa erikseen, siitä on saatava maksu myös yleisöltä. Maksukanavalla saattaa toisaalta olla vähemmän mainoksia kuin vapaasti katsottavilla kanavilla.
Maksukanavan houkuttelevuutta lisää myös se, että ohjelma tulee suorana. Esimerkiksi formulat näkyvät ilmaiskanavalla lyhennettyinä jälkilähetyksinä.
Urheilutapahtumaa järjestävän organisaation ja tv-kanavan tekemä sopimus on sidottu aikaan. Pahimmassa tapauksessa urheilulaji voi siirtyä toiselle maksukanavalle juuri, kun penkkiurheiluja on tehnyt määräaikaisen tilauksen.
Monta tapaa saada kanava näkyviin
Tarjolla on runsaasti urheilukanavia. Niitä ovat esimerkiksi MTV Sport1, Eurosport, Nelonen Pro, Viasat Golf ja Toto TV.
Kanavia voi ostaa eri operaattoreilta, kuten Elisalta, Soneralta, Canal Digitalilta, DNA:lta ja Maxivisionilta. Käytännössä jokainen operaattori tarjoaa melkein kaikkia eri kanavia, hieman erilaisissa paketeissa ja eri hinnoitteluilla. Operaattorin voi joskus valita vapaasti, mutta monesti myös katselupaikan sijainti vaikuttaa siihen, kenen palveluita on mahdollista ostaa.
Kaikkia maksukanavia on tarjolla montaa reittiä pitkin. Perinteisesti televisiota on katsottu antenniverkon kautta, mutta nykyään lisäksi kaapeliverkon, satelliittiverkon ja internetin eli laajakaistan välityksellä.
Monien maksukanavien katseluun tarvitaan katselukortti, jonka pitää olla vastaanottimen kortinlukijassa. Nettiyhteyteen perustuvissa palveluissa ei välttämättä tarvita korttia.
Olympialaiset Eurosportille vuonna 2018
Eri urheilulajien tarjonta eri kanavilla on sekavaa. Yleensä jokaisella kanavalla on jonkin jääkiekkosarjan esitysoikeudet, mutta millään ei ole kaikkien liigojen oikeuksia. Merkittävää on myös se, että kaikkia maksukanavien urheiluohjelmia ei selosteta suomeksi.
- MTV Total Sport -kanavilla näkee muun muassa F1-kisat, jääkiekon MM-kisat ja Champions Hockey League -pelit.
- Nelosen Pro -kanavilla näkee muun muassa jääkiekon SM-liigan, superpesistä, rallin MM-sarjaa ja amerikkalaisen jalkapallon Vaahteraliigan ja NFL-liigan.
- Eurosportilla on laaja urheilutarjonta. Esimerkiksi olympialaisten esitysoikeudet siirtyvät Eurosportille vuodesta 2018 alkaen. Vielä ei ole tiedossa, miten kisat tulevat näkymään vapailla kanavilla Suomessa. Eurosportilla on muun muassa tennistä, jalkapalloa, pyöräilyä ja moottoriurheilua sekä talvisten hiihtolajien maailmancupit ja arvokisat.
- Viasatin urheilukanavilla näkee jääkiekosta NHL- ja KHL-sarjan ottelut sekä golfista muun muassa European Tourin ja PGA Tourin.
Miksi ei voi ostaa vain yhtä lajia?
Ihannetilanteessa lähetyksiä voisi ostaa lajikohtaisesti. Olisi hienoa, jos operaattorit ja kanavat voisivat yhdessä kehitellä järjestelmän, joka mahdollistaisi esimerkiksi kaikkien jääkiekkosarjojen tai jalkapallosarjojen tilaamisen yhdellä sopimuksella.
Lisäksi maksukanavien hintoja pitäisi pudottaa niin, että pienemmällä rahalla voisi ostaa useampia paketteja. Hintojen alennus poikisi varmasti lisää tilauksia eli kokonaisrahapotti saattaisi jopa kasvaa.
Vuosimaksu ylittää hyvän tv:n hinnan
Ostetaanpa esimerkkipaketti. Minua kiinnostavat jääkiekko, jalkapallo, laskettelu ja koripalloilu. Minulla on Elisa Viihde -palvelu, joka maksaa nettiliittymän kera 39,90 e/kk.
Jääkiekon takia pitää ostaa myös MTV3 Total Sport (24,95 e/kk), Nelonen Pro (24,95 e/kk) ja Viasat Sport (19,95 e/kk).
Jalkapallon takia tarvitaan vielä Eurosport2, jota ei Elisa Viihteestä saa. Siispä pitää ottaa Eurosport Player (4,99 e/kk).
Laskettelu on jo mukana sekä MTV3:n paketissa että Elisa Viihteen Eurosport-kanavalla. Myös koripallo tulee jo ostettujen pakettien mukana.
Kokonaisuus maksaa runsaat 114 euroa kuukaudessa eli vuodessa yli 1 300 euroa.
Vinkit valintaan
1. Tee lista urheilulajeista ja -tapahtumista, joista olet kiinnostunut. Selvitä, mitkä kanavat ja palvelut lähettävät haluamiasi ohjelmia.
2. Vertaile eri operaattoreiden kanavapakettien sisältöjä ja hintoja. Perhesovun ylläpitämiseksi pitää luultavasti tilata muutakin kuin urheilua.
3. Selvitä millä jakelutavoilla kukin kiinnostava palvelu on saatavana kotiisi: tekniset vaatimukset ja kustannukset.
4. Vertaile koko sopimuskauden kokonaishintoja. Huomaa aloitus-, asennus- ja laitekulut sekä määräaikaisuus. Älä anna ensimmäisten kuukausien alennushintojen hämätä.
5. Vältä pitkiä määräaikaisia sopimuksia. Tekniikka ja tarjonta kehittyvät ja kanavien sisältö voi muuttua. Et pääse irti sopimuksesta kesken kauden, vaikka huomaat palvelussa ärsyttäviä puutteita ja ongelmia. Jutun kirjoittaja maksoi lähes 1 000 euron oppirahat ostettuaan isolta kotimaiselta operaattorilta sian säkissä kahdeksi vuodeksi.
Katselun tekniikkaa
Iptv tarkoittaa suoratoistoa internetin kautta. Toimivuuteen vaikuttavat palveluntarjoajan järjestelmän, internetin ja laajakaistaliittymän kuormitus. Yhteysnopeuden pitää olla tarpeeksi vakaa ja suuri. Langaton ruuhkautuu kaapelilaajakaistaa herkemmin.
Kaapeli- ja antenniverkko sekä satelliittivastaanotin tarjoavat tasaisen laadukkaan kuvan. Antenniverkon teräväpiirtoiset lähetykset edellyttävät että vastaanottimessa on dvb-t2-ominaisuus. Digita ja DNA lähettävät teräväpiirtokanavia antenniverkossa. Digitan kanavia vastaanotetaan uhf-antennilla ja DNA:n kanavia vhf-antennilla. Antenniasioissa omakotiasuja kääntyy asennusliikkeen puoleen. Taloyhtiön asukas kysyy isännöitsijältä.
Nettitallennin on tallentava digiboksi verkossa. Onko mainosten hehkuttamalle valtavalle tallennustilalle oikeasti käyttöä? Nettiin ei yleensä voi tallentaa maksukanavien ohjelmia. Sen sijaan kotiin asennettuun operaattorin tallentavaan boksiin voi tallentaa myös maksukanavia.
Artikkeli Maksukanavat houkuttavat on julkaistu Taloustaidossa 9/2015 (ilm. 7.10.2015). Koko juttu on luettavissa Taloustaidon näköislehdestä. Näköislehteä voivat lukea Veronmaksajain Keskusliiton jäsenet ja Taloustaito-lehden tilaajat. Rekisteröidy verkkopalvelun käyttäjäksi.
Clas von Bell, Vesa Ylä-Jääski