veronmaksajat.fi

KOTI

Älä polta paljua – suosikkipihakaluste on huolimattomassa käytössä paloturvallisuusriski

Älä polta paljua – suosikkipihakaluste on huolimattomassa käytössä paloturvallisuusriski
14.10.2021

Tyypillinen vahinko saa alkunsa, kun paljua on alettu epähuomiossa lämmittää tyhjänä. Vahinkoja sattuu myös silloin, kun palju on syystä tai toisesta tyhjentynyt ja tulipesä on vielä kuuma. Tällöin kylpytynnyrin rakenteet saattavat syttyä tuleen tai vaurioitua kuumuudesta.

”Vuonna 2019 Lähi-Tapiolaan saapuneiden paljuihin liittyvien vahinkoilmoitusten kokonaissaldo oli reilu 100 kappaletta. Tänä vuonna samaan lukuun päästiin jo heinäkuussa”, Lähi-Tapiolan kehityspäällikkö Antti Määttänen kertoo tiedotteessa.

Vaikka paljuihin liittyvät vahingot ovat yleistyneet, vakavilta onnettomuuksilta on vältytty. Useimmiten vahingon taustalla on paljun huolimaton käsittely.

Kuntien rakennusjärjestyksissä ei useimmiten oteta kantaa paljun sijoittamiseen. Siksi valmistajien käyttö- ja turvallisuusohjeet ovat merkittävässä roolissa paljujen turvallisessa käytössä.

”Paljut ovat erilaisia, joten niiden käyttö- ja turvallisuusohjeet on syytä omaksua aina ennen käytön aloittamista. Paljussa pitäisi kuitenkin aina olla riittävästi vettä ja piipun tulisi aina olla riittävällä etäisyydellä rakennuksista ja syttyvistä materiaaleista. Lisäksi tulipesän edustan pitäisi olla palamatonta materiaalia.”

Paljun turvallinen käyttö, muista nämä kuusi asiaa

  • Tarkista, että paljussa on vettä ennen kuin alat lämmittää sitä.
  • Tarkista, etteivät venttiilit vuoda paljua käytettäessä.
  • Huolehdi, ettei paljua tyhjennetä, ennen kuin tulipesä on täysin jäähtynyt.
  • Pidä huolta paljua sijoitettaessa, että sen piippu on riittävällä etäisyydellä rakennuksista ja muusta syttyvästä materiaalista.
  • Huolehdi, että tulipesän edusta on palamatonta ainesta.

Minna Petäinen 

Rahat, verot, työ & eläke, koti