veronmaksajat.fi

KOTI

Älä säästä sähköromuja – kierrätä turhat sähkö- ja elektroniikkalaitteet

Älä säästä sähköromuja – kierrätä turhat sähkö- ja elektroniikkalaitteet
14.5.2021

Turhia sähkö- ja elektroniikkalaitteita ei kannata jemmata. Fiksuinta on kierrättää laitteet, jolloin niistä saa vähintään raaka-ainetta uusiin tuotteisiin. Maapallo kiittää.

Jos itselle tarpeeton laite toimii, sitä kannattaa tarjota kierrätyskeskuksiin tai lahjoittaa laite sitä tarvitsevalle.

Rikkinäiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet voi viedä jäteaseman keräyspisteeseen tai vastaavia laitteita myyviin kauppoihin. Sekajätteeseen laitteita ei saa laittaa.

Sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätyspisteitä on yli 400. Kierrätys ei maksa kuluttajalle muuta kuin vaivannäön. Toiminta rahoitetaan kierrätysmaksuilla, jotka ovat tuotteiden myyntihinnassa.

Tuottajavastuu toimii kitkatta

Tuottajavastuu jätehuollosta kuuluu laitteiden maahantuojille ja valmistajille sekä myyjille, jotka myyvät laitteita omilla tuotemerkeillään. Ne ovat muodostaneet tuottajayhteisöjä, jotka kuljettavat keräyspisteistä laitteet käsittelylaitoksiin ja yleensäkin huolehtivat kierrätyksestä.

Elker Oy:n operatiivinen päällikkö Juha-Pekka Lappi sanoo, että tuottajayhteisöjen yhteistyö sujuu kitkatta niin kuntien jätehuoltotoimijoiden kuin yritysten kanssa.

Elker (jonka muodostavat ICT-Tuottajaosuuskunta Ty, Flip ry ja Selt ry) on viranomaisen valvoma sähkö- ja elektroniikkaromun tuottajayhteisö. Muita ovat SER-tuottajayhteisö ry Serty ja ERP Finland ry. Nämä eivät tavoittele voittoa.

Lainsäädännön mukaan käytöstä poistetut laitteet tulee ensisijaisesti käyttää uudelleen kokonaisina tai varaosina. Jos tällaista käyttötarkoitusta ei löydy, laitteen materiaalit erotetaan teollisesti ja esimerkiksi lasi, metalli ja muovi ohjataan uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Jos materiaaleja ei voi kierrättää, usein ne poltetaan energiaksi.

Kierrätysprosesseja kehitetään, jotta materiaalit saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti. Nyt kaupoissa myytävän datalaitteen materiaaleista osataan kierrättää jopa yli 99 prosenttia.

Suomalaiset osaavat kierrättää

Lappi kehaisee suomalaiskuluttajien kierrätystaitoa ja -asennetta. Korona-aikana kodeissa on ehditty siivota, joten jäteasemilla on ollut vilskettä.

”Viime vuosina on ymmärretty, että laitteiden uudelleen käyttö on tärkeä maapallon pelastamiseksi. Se on erinomainen trendi, joka toivottavasti jatkuu. Nuori sukupolvi on näissä asioissa aina vanhoja parempi”, Lappi hehkuttaa.

Miinukseksi hän näkee sen tottumuksen, että laitteita säästetään, ”kun niitä voidaan joskus tarvita”.

”Varsinkin rikkinäisissä litiumakuissa on tulipalovaara, joten älä säilytä niitä, vaan ota selvää, mihin ne pitää viedä”, Lappi opastaa.

Esimerkiksi kamera-akut voi viedä kaupan punaiseen paristopisteeseen. Isot akut pitää viedä ongelmajätteenä jäteasemalle. Sähkölaitteeseen kuuluvaa akkua ei tarvitse poistaa, kun vie laitteen kierrätyspisteeseen.

Miljoonia älylaitteita unohtunut lojumaan

Turha säästäminen tosiaan tuntuu olevan ongelmamme. Tilastokeskuksen kysely kertoo, että lähes kaikilta (83 %) suomalaisilta jää lojumaan itselle tarpeettomia, kierrätyskelpoisia älylaitteita. Tiedot ovat syksyltä 2019.

Akkuja, prosessoreja ja mikropiirejä sisältävien laitteiden sekä niiden raaka-aineiden tuottaminen syö paljon energiaa ja tuottaa paljon jätettä. Harvinaisten arvometallien talteenoton laiminlyönti haaskaa sekä rahaa että luontoa.

Yliaktuaari Tuomas Parikka Tilastokeskuksesta päättelee, että kotitalouksissa on varovasti arvioituna yli viiden miljoonan laitteen käyttämätön raaka-ainevaranto.

Etenkin puhelimet ja kannettavat tietokoneet sisältävät pääosin kierrätyskelpoisia materiaaleja, joiden pitäisi päätyä uuteen käyttöön.

”Moni pitää vanhaa puhelinta varalla, jos nykyinen rikkoontuu. Laitteet kuitenkin kehittyvät niin nopeasti, että vanhallakin iPhonella on enää lähinnä vain raaka-ainearvoa”, Parikka miettii.

Hän täydentää, että yhä useammat ovat ilmasto- tai resurssitietoisia. Moni tietää, että älypuhelinten maametallit ovat harvinaisia eli keräämisen arvoisia.

Koko vaikuttaa palautuspaikkaan

Se, millaisia laitteita kaupat vastaanottavat, riippuu sekä laitteen koosta että myymälän pinta-alasta.

  • Jos laitteen ulkomitoista mikään ei ylitä 25:tä senttimetriä, laitteen saa palauttaa ilman ostovelvoitetta vähintään tuhannen neliömetrin päivittäistavarakauppaan, jossa myydään sähkö- ja elektroniikkalaitteita. Näin pienen laitteen voi palauttaa myös sähkö- ja elektroniikkakauppaan, jos neliöitä on ainakin 200.
    Siis pienet laitteet voi kierrättää ilman ostopakkoa marketeissa ja isohkoissa elektroniikkaliikkeissä.
  • Jos taas laitteen ulkomitoista jokin ylittää 25 senttimetriä, laitteen saa palauttaa mihin tahansa päivittäistavarakauppaan tai esimerkiksi kodintekniikkaliikkeeseen, jos ostaa sieltä vastaavan laitteen.

Mikä SER? Neljä ryhmää

Tuottajayhteisöt jakavat sähkö- ja elektroniikkaromun neljään ryhmään. Huolellinen lajittelu helpottaa laitteiden jatkokäsittelyä, joten keräyspisteiden ohjeita on syytä noudattaa.

Pien-SER sisältää sähkö- ja elektroniikkalaitteet, joiden kaikki ulkomitat jäävät alle 25 senttimetrin. Näitä ovat tyypillisesti vatkaimet, lelut ja hiustenkuivaimet.

Data-SER tarkoittaa tietokoneita, matkapuhelimia ja digikameroita. Niissä voi olla valokuvia tai arkaluonteisia tietoja, joten laitteet on syytä panna kaupassa lukittuun tai sinetöityyn, älylaitteille tarkoitettuun keräysastiaan.

Myös SER-kierrätyksen (tuottajayhteisöjen yhteistyöelin), Kuusakosken ja Postin Seiffi-palvelulla datalaitteiden kierrätys hoituu tietoturvallisesti. Maksu on yhdestä tai kahdesta laitteesta 4,90 euroa ja isommasta, korkeintaan kymmenen kilon määrästä yhdeksän euroa.

Lamppu-SER-kierrätykseen kuuluvat hylätyt lamput, kuitenkin hehku- ja halogeenilamput voi laittaa sekajätteeseen.

Iso-SER-ryhmään kuuluvat kodinkoneista isoimmat, kuten mikroaaltouuni, pesukone ja pakastin. Myös television, lämminvesivaraajan ja sähkökiukaan loppusijoituspaikka on iso-SER-kierrätys. Isot laitteet on hyvä viedä suoraan alueelliseen keräyspisteeseen.

SER-ROMU: MUISTILISTA PALAUTTAJALLE

  • Palauta kaikki laitteet ja lamput ilman pakkauksia, muoveja tai muuta roskaa.
  • Laitteista ei tarvitse poistaa akkuja, paristoja, väripatruunoita eikä värikasetteja.
  • Poista pölynimureista pölypussit sekä valaisimista hehkulamput ja loisteputket.
  • Rikkinäinen energiansäästölamppu pitää viedä vaarallisen jätteen keräyspisteeseen kannellisessa astiassa.
  • Paristot ja akut pitää kaupoissa laittaa punaiseen paristokeräyslaatikkoon ja keräyspisteissä omiin keräysastioihinsa.
  • Edes osittain purettuja laitteita ei vastaanoteta maksuttomana.

SER-ROMU KIERRÄTYKSEEN! Katso lähin kierrätyspiste ja vaarallisen jätteen vastaanottopaikka Kierrätys-infon verkkosivuilta.

Hannu Kaskinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti