veronmaksajat.fi

KOTI

Asentaisinko ilmalämpöpumpun kerrostalon parvekkeelle? 10 vinkkiä osakkaalle

Asentaisinko ilmalämpöpumpun kerrostalon parvekkeelle? 10 vinkkiä osakkaalle
28.6.2022

Ilmalämpöpumppu viilentää kesähelteellä mukavasti sisätiloja ja saattaa vähentää jopa niiden ylilämpenemisestä johtuvia kuolemantapauksia. Korkeimman oikeuden päätöksen takia taloyhtiö ei voi enää automaattisesti kieltää ilmalämpöpumpun asentamista parvekkeelle. Taloyhtiö voi silti edelleen asettaa reunaehtoja ja jopa kieltää joissain tapauksissa laitteen asentamisen.

Kesähelteillä porottava aurinko voi nostaa sisälämpötilan sietämättömiin lukemiin erityisesti asuinkerrostalon etelään suuntaavissa huoneistoissa. Tilannetta pahentaa se, että läpivetomahdollisuus on kerrostalohuoneistoissa aika harvinainen, ja talot ovat aiempaa paremmin eristettyjä. Etätyöskentely on koronapandemian myötä lisääntynyt, mikä osaltaan kasvattaa lämpötilojen hallinnan tarvetta.

Ensisijaisesti kannattaa aina käyttää passiivisia viilennyskeinoja, kuten yöaikaista tuuletusta ja sälekaihtimien sulkemista silloin, kun ollaan päiväsaikaan poissa asunnolta. Mikäli ne eivät riitä, tarvitaan aktiivista viilennystä tai jäähdytystä.

Jos osakas haluaa asentaa esimerkiksi ilmalämpöpumpun sisätilojen jäähdytystä varten kerrostalon parvekkeelle, se ei ole kuitenkaan yhtä suoraviivaista kuin omakotitalossa. Pidä mielessä ainakin seuraavat asiat:

  1. Osakkaan kannattaa ensi töikseen tehdä muutostyöilmoitus taloyhtiön hallitukselle.
  2. Jos taloyhtiössä ei ole asennettu yhtään ilmalämpöpumppua, yhtiökokouksessa on järkevää linjata jo hyvissä ajoin perusperiaatteet ja reunaehdot ilmalämpöpumpun asentamiseksi parvekkeelle. Näihin reunaehtoihin kannattaa sisällyttää seuraavat tiedot:
  • Miten ilmalämpöpumpun sijoittelu ja läpivienti tehdään
  • Miten laitteen asennustyötä valvotaan
  • Mitä ominaisuuksia laitteelta edellytetään
  • Koska kyseessä on osakkaan muutostyö, kannattaa kirjata reunaehtoihin sekin, että osakas vastaa itse kustannuksista ja laitteen kunnossapidosta sekä tarvittaessa ennallistamisesta, jos se puretaan myöhemmin pois
  • Taloyhtiön on hyvä olla lisäksi yhteyksissä kaupunkiin ja tiedustella, vaaditaanko laitteen asentamiseen jotain lupia, koska lupakäytännöt vaihtelevat kaupunkikohtaisesti
  1. Jos yhtiökokouksen asettamat reunaehdot täyttyvät, taloyhtiön hallitus voi myöntää osakkaalle muutostyöluvan ilmalämpöpumpun asentamiseen osakkaan tekemän muutostyöilmoituksen perusteella. Tämän jälkeen riittää periaatteessa, että osakas sopii isännöitsijän kanssa asennusaikataulusta. Kiinteistöliitto suosittelee kuitenkin taloyhtiötä sopimaan osakkaan kanssa lisäksi kirjallisesti työn aikaisesta valvonnasta ja laitteen sijoittamisesta muistuttaakseen osakkaan vastuista.
  2. Osakkaan kannattaa selvittää lisäksi kotivakuutuksensa kattavuus, vaikka ainakaan Kiinteistöliiton tiedossa ei ole, että ilmalämpöpumput olisivat aiheuttaneet tähän mennessä tulipaloja tai merkittäviä vesivahinkoja.
  3. Sekin on tärkeää, että osakas toimittaa luvan saatuaan muutostyöilmoituksen isännöitsijälle, jotta tämä voi kirjata sen muutostyörekisteriin. Tämän ansiosta tieto muutostyöstä voi saavuttaa huoneiston mahdollisen uuden omistajan.
  4. Taloyhtiö voi myös kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen, jos voidaan esimerkiksi olettaa, että se aiheuttaa haittaa toiselle osakkeen omistajalle. Laitteen käyttö voidaan kieltää myös silloin, jos kaupunki ei suostu julkisivukuvallista syistä myöntämään muutostyölle viranomais- tai rakennuslupaa.
  5. Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain kylmäaine- ja sähköainepätevyydet omaava yritys.
  6. Suomen markkinoille tarkoitetut CE-merkityt laitteet täyttävät lähtökohtaisesti lakisääteiset vaatimukset. Taloyhtiön kannattaa kuitenkin kiinnittää laitteen sijoittelussa huomiota siihen, ettei se tule turhan likelle naapurin ikkunaa tai parveketta.
  7. Mikäli osakas myy jossain vaiheessa huoneistonsa, uusi omistaja vastaa luonnollisesti samalla tavalla kuin vanhakin omistaja ilmalämpöpumpun kunnossapidosta ja ennallistamistöistä siinä tilanteessa, että laite purettaisiin pois.
  8. Lisätietoa ilmalämpöpumpun suunnitelmallisesta hankinnasta löytyy Kiinteistöliiton ohjeesta.

FAKTA

Oleskelutilojen jäähdytyksellä tarkoitetaan järjestelmää, jolla asunnon sisälämpötila saadaan pidettyä haluttuna lähes kaikissa olosuhteissa. 

Oleskelutilojen viilennyksellä tarkoitetaan pienitehoisempaa järjestelmää, jolla sisäilman lämpötilan nousua pyritään rajoittamaan tuloilman lämpötilaa laskemalla tai muilla viilennysjärjestelmillä. Viilennys kohentaa asumismukavuutta leikkaamalla suurimmat lämpötilannousut ja mahdollisesti poistamalla sisäilmasta kosteutta. 

Artikkelia varten on haastateltu Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltiaa.

Lähde: Talotekniikka info: Jäähdytyksen ja viilennyksen ero 

Kaisa Salminen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti