veronmaksajat.fi

KOTI

Astian­pesu­kone yleisin vesi­vahingon aiheuttaja kodeissa – vanhat käyttö­vesi­putket nostavat vuoto­vahinkojen riskiä

Astian­pesu­kone yleisin vesi­vahingon aiheuttaja kodeissa – vanhat käyttö­vesi­putket nostavat vuoto­vahinkojen riskiä
17.7.2023

Astianpesukoneen tulo- ja poistoletkujen rikkoutumiset aiheuttavat eniten vesivahinkoja kodeissa. Lomalle lähtiessä täytyy varmistaa, että pesukoneiden sulkuventtiilit ja omakotitaloissa veden pääsulkuventtiili ovat kiinni.

Finanssiala ry:n tietojen mukaan päivittäin tapahtuu noin sata vuotovahinkoa. Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan vuotovahingot aiheuttavat palovahinkojen ohella kaikkein kalleimmat vahingot. Korvattavista vuotovahingoista 65 prosenttia aiheutuu käyttövesiputkistoista ja laitteista, kuten pesukoneista ja hanoista.

”Esimerkiksi omakotitalon vuotovahinko on keskimäärin 8 500 euroa, mutta suurimmillaan se voi nousta jopa yli 200 000 euroon”, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksista vastaava Iiris Saranpää kertoo tiedotteessa.

Vuotovahinkoja on tapahtunut eniten vuosina 1965–1969 rakennetuissa omakotitaloissa ja 1970-luvun lopulla rakennetuissa kerrostaloasunnoissa.

Vanhat käyttövesiputket nostavat vuotovahinkojen riskiä. Pohjola Vakuutuksen kodin riskitestin yli 44 000 vastaajasta lähes 30 prosenttia olettaa, että vanhojen käyttövesiputkien rikkoutumista ei korvata kotivakuutuksesta.

”Vuotovahinko kyllä korvataan, mutta korvaukseen tehdään putkien iän vuoksi ikä- ja vuotovähennys. Kannattaa tarkistaa omista vakuutusehdoista ikä- ja vuotovähennyksistä kertova kohta. Jos talon putket lähestyvät käyttöikänsä loppua, niiden vaihtamista kannattaa harkita”, Saranpää kehottaa.

Astianpesukoneen tulo- ja poistoletkujen irtoaminen aiheuttaa eniten vahinkoja

Eniten vuotovahinkoja aiheuttaa astianpesukoneen tulo- ja poistoletkujen irtoaminen, vuotaminen tai rikkoutuminen. Riski laitteen rikkoutumiseen kasvaa jo neljän vuoden kohdalla, mutta erityisen riskialttiita ovat seitsemän vuotta ja sitä vanhemmat koneet.

Putkiliitosten ja letkujen kunto tulee tarkistaa säännöllisesti ja kuluvat osat, kuten poistoletku, lisäksi uusia määräajoin.

Kodin riskitestin tulosten mukaan lähes 50 prosenttia vastaajista jättää astianpesukoneen päälle ilman valvontaa.

”Astian- tai pyykinpesukonetta ei kannata jättää yksin pyörimään. Astioita tai pyykkiä voi kuitenkin pestä yöaikaan ja käydä piha-askareissa, mutta jos poistuu kotoa kokonaan ja kone rikkoutuu, mahdollinen vesivahinko voi laajentua huomattavan suureksi. Lisäksi vakuutuksen suojeluohjeissa edellytetään paineellisten vesijohtojen sulkuventtiilien sulkemista pesuohjelman päätyttyä”, Saranpää sanoo.

Lomalle lähtiessä tulee varmistaa, että pesukoneiden sulkuventtiilit ja omakotitaloissa veden pääsulkuventtiili on kiinni. Pohjola Vakuutuksen kyselyyn vastanneista omakotitalossa asuvista vain 37 prosenttia sulkee sulkuventtiilin poistuessaan kotoa pidemmäksi aikaa.

”Jos omakotitalon veden pääsulkuventtiilin sijainti ei ole vielä tiedossa, niin se kannattaa selvittää mitä pikimmiten. Yli viikon kestävän lomamatkan ajaksi tulee vedet katkaista joko pääsulusta tai kytkemällä käyttövesipumppu pois päältä. Putkirikon tapahtuessa sen avulla saa myös nopeasti katkaistua veden tulon koko kiinteistöön ja välttyy näin pahemmilta vahingoilta.”

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti