Asunto-osakkeen paperinen osakekirja pitää toimittaa Maanmittauslaitokseen, mutta mitään kiirettä ei ole. Jos haluat lähettää osakekirjan postissa, lähetä se vakuutettuna.
Kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, osakkeenomistajalla on kymmenen vuotta aikaa sähköistää paperinen osakekirjansa.
Tilanne on toinen, kun omistaja vaihtuu ensimmäistä kertaa osakeluettelon siirron jälkeen. Näissä tapauksissa uusi omistaja tai hänen pankkinsa hakee osakekirjan sähköistämistä Maanmittauslaitokselta kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta tai omistusoikeuden siirtymisestä.
Vaikka aikaa olisikin, tunnolliset suomalaiset haluavat hoitaa asian pois päiväjärjestyksestä saman tien niin innokkaasti, että Maanmittauslaitoksen pisteet ovat ruuhkautuneet jonoiksi asti.
Uskaltaisiko osakekirjan lähettää postissa?
Sekä Posti että Maanmittauslaitos suosittavat lähettämään paperisen osakekirjan vakuutettuna lähetyksenä. Itse asiassa Posti ilmoittaa, että osakekirjan voi lähettää vain postivakuutettuna lähetyksenä ja että se käsitellään erityisessä turvakäsittelyssä. Tämä tarkoittaa, että lähetys säilytetään erillään muusta postista erillisten lukkojen takana.
”Katkeamattoman kuittausketjun ja seurannan avulla pystymme todentamaan lähetyksen kulun prosessin jokaisessa vaiheessa”, Iida Valin-Ukkonen Postin viestinnästä ilmoittaa.
Postivakuutettu lähetys on tarkoitettu rahan ja arvotavaran lähettämiseen ja sen kulkua pystyy seuraamaan. Lähetys luovutetaan vastaanottajalle kuittausta vastaan.
Osakekirjan lähettäminen vakuutettuna maksaa 30,60 euroa.
Mikäli vakuutettu lähetys häviää matkalla, vakuutus korvaa vahingon enintään vakuutusarvoon saakka.
Jotta Postilta saa korvauksen, on kyettävä todistamaan, että lähetys on ollut sen vastuulla. Todistuksena toimii lähetyksestä saatu tosite.
Postista korostetaan, että asunnon arvo ei määrittele vakuutusarvoa – puolen miljoonan asunnosta ei toisin sanoen ole tulossa korvauksena vastaavaa summaa. Vahinkona korvataan vain asiakirja ja sen käsittely.
Postivakuutettuna lähetettävät asunto-osakekirjat voi vakuuttaa korkeintaan enimmäissummasta, 5 000 eurosta.
Kaikista Postin pisteistä vakuutetun kirjeen lähettäminen ei onnistu, vaan sitä varten on mentävä Postin kaikki lähettämisen palvelut kokoavaan paikkaan. Ne on listattu Postin verkkosivuilla.
Kadonnut osakekirja kuoletettava
Ilmoittaako Maanmittauslaitos lähettäjälle, että osakekirja on saapunut perille?
”Jos osakekirja saapuu postitse, Maanmittauslaitos ei lähetä erillistä vastaanottokuittausta. Jos osakekirjan tuo Maanmittauslaitoksen palvelupisteeseen, luovuttaja saa vastaanottokuittauksen”, vastaa palvelupäällikkö Suvi Väärälä Maanmittauslaitokselta.
Jos lähetys katoaa eikä näy seurannassa saapuvan perille, asiasta ilmoitetaan Postin asiakaspalveluun.
Mikäli Posti ei löydä matkalle lähtenyttä osakekirjaa, osakkeen omistajan on haettava sen kuolettamista käräjäoikeudelta. Sitä ennen pitää osoittaa isännöitsijäntodistuksella, että kuolettamista hakevalla on siihen oikeus. Oikeuskäsittely kestää muutaman kuukauden ja maksaa 270 euroa.
Väärälä kertoo, että jos osakekirjan kuolettamista on haettu ennen kuin taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa huoneistotietojärjestelmään, taloyhtiön on annettava kuoletetun osakekirjan tilalle uusi osakekirja tai ainakin väliaikaistodistus.
Jos osakekirjan kuolettamista on haettu osakeluettelon siirron jälkeen, ei taloyhtiön tarvitse enää antaa uutta osakekirjaa kuoletetun osakekirjan sijaan, vaan tällaisessa tilanteessa osakkeenomistaja liittää omistuksen rekisteröintihakemuksen liitteeksi osakekirjan kuolettamista koskeva oikeuden päätökseen.
Hakemus osakehuoneiston omistuksen rekisteröimiseksi löytyy suomi.fi:stä.
Uudet taloyhtiöt jo järjestelmässä
Kaikki asuntoyhtiöt, jotka on perustettu 2019 tai sen jälkeen, sekä keskinäiset kiinteistöosakeyhtiöt ovat suoraan huoneistotietojärjestelmässä. Jos omistat asunto-osakkeen tällaisesta taloyhtiöstä, sinun ei tarvitse tehdä nyt mitään. Esimerkiksi asuntokaupan jälkeen ostaja tai hänen pankkinsa hakee omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta suostumuksellasi.
Kun taloyhtiö kuuluu huoneistotietojärjestelmään ja omistajamerkinnät ovat jo sähköiset, taloyhtiön ei myöskään tarvitse ilmoittaa Maanmittauslaitokselle omistajatietoja paitsi muutamassa yhtiöjärjestyksen erityistilanteessa.
Paperisen osakekirjan toimittamisella on kiire ainoastaan asuntokauppojen jälkeen. Tarvittaessa hakemuksen käsittelyä voi kiirehtiä, jolloin asia käsitellään muutamassa päivässä.
- Hakemusten käsittelyajat löytyvät Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta.
- Oman tilanteen tarkistamisessa auttaa Maanmittauslaitoksen verkkosivujen asiointiapuri.
Kirsi Riipinen