veronmaksajat.fi

KOTI

Asuntoa tarjoavia nettihuijareita on vaikea tunnistaa – joskus pienet yksityiskohdat paljastavat vilpin

Asuntoa tarjoavia nettihuijareita on vaikea tunnistaa – joskus pienet yksityiskohdat paljastavat vilpin
2.8.2024

Vuokra-asuntojen kysyntä kasvaa loppukesää kohti etenkin isoimmissa kaupungeissa. Joukkoon valitettavasti myös mahtuu nettihuijareita, jotka tarjoavat vuokralle asuntoa, jota todellisuudessa ei ole olemassa.

Netissä on vuokrailmoitus, jossa huoneistoa tarjotaan vuokralle kiireellisellä aikataululla, eikä asuntoa ole mahdollista nähdä ennen päätöksentekoa. Huijari lupaa kuitenkin luovuttaa asunnon avaimet maksetun vuokravakuuden jälkeen.

Tässä tyypillinen kuvio, miten huijarit toimivat netissä, kuvailee lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah Suomen Vuokranantajista. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien järjestö.

Vuokra-asunto ja sen kunto kannattaa aina käydä tarkistamassa paikan päällä. Se on paras tapa välttyä huijatuksi tulemiselta, Ahsanullah toteaa. 

”Jos asuu toisella paikkakunnalla, kannattaa pyytää ainakin joku läheinen tai kaveri tarkistamaan asunto.”

Mikäli vuokranantajalla ole mitään järkevää syytä olla esittelemättä asuntoa kasvokkain tai edes videoyhteyksin, tällöin on syytä epäillä kyseisen vuokranantajan luotettavuutta.  

Pienet jutut voivat myös paljastaa huijauksen

”Nettihuijareita esiintyy ihan jokaisella kanavalla, kuten Oikotiellä tai Facebookissa, ja heitä voi olla erittäin vaikea tunnistaa”, toteaa Ahsanullah.

Asuntoilmoituksessa olevat kirjoitusvirheet eivät välttämättä tarkoita sitä, että ilmoittaja olisi huijari. Joskus voi olla kyse vain kirjoittajan huolimattomuudesta.

Käytännössä kuka tahansa voi laittaa netissä vuokrailmoituksen, eikä omistusoikeutta asuntoon tarkisteta.

Vuokrattavan asunnon olemassaolon voi aina tarkistaa netistä. Jos huomaa, että asunnon osoitetta ei löydy tai ilmoitettu osoite on ristiriidassa kuvan kanssa, tällöin on syytä epäillä vilppiä.

Lisäksi on hyvä muistaa, että vuokranantajat eivät koskaan pyydä pankkitunnuksia.

”Jos joku pyytää syöttämään luottokortin tietoja ulkopuolisen maksupalvelun kautta, niin silloin viimeistään tulisi hälytyskellojen soida”, Ahsanullah varoittaa. 

Kuukausivuokra voi olla edullinen monesta syystä

Vuokra-asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä enemmän tarjontaa kuin kysyntää, joten vuokra-asunnon voi saada käyttöönsä aiempaa edullisemmin. 

Voiko vuokra-asunto olla kuitenkin liian halpa?

”Vuokra-asunnon hintatasoon vaikuttavat asunnon sijainti, kunto ja varustelutaso. Hinnoittelun taustalla voi olla erilaisia syitä, eikä pelkän kuukausivuokran perusteella pysty vielä päättelemään, onko kyseessä huijaus vai ei”, Ahsanullah toteaa.

Alueen yleiseen vuokratasoon kannattaa tutustua ja tehdä vertailua. Voi esimerkiksi katsoa, millaista vuokraa pyydetään vastaavasta huoneistosta naapuritalossa.

Ymmärrä ensin, mitä olet allekirjoittamassa

Vuokrasopimus tehdään aina kirjallisena. Yleensä huijarit pyrkivät laatimaan sellaisen sopimuksen, joka näyttää mahdollisimman aidolta.

”Jos tulee sellainen olo, että ei ymmärrä jotakin kohtaa sopimuksesta, tulee kääntyä vuokranantajan puoleen ja pyytää selvennystä”, Ahsanullah sanoo.  

”Jos jokin asia tuntuu epäilyttävältä, niin omaan vaistoon kannattaa aina viime kädessä luottaa.”

Vuokralaiset ry: Huijauksilta voi välttyä monin keinoin

Jos etsii asuntoa, niin asunto kannattaa aina käydä paikan päällä katsomassa, suosittelee Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita. Yhdistys ajaa vuokralla asuvien asiaa ja tarjoaa neuvontaa pulmatilanteissa.   

Joskus asunto voi olla liian hyvä ollakseen totta. Silloin kannattaa kysyä perusteluja. Mikäli perustelut eivät kuulosta vakuuttavilta, asuntotarjoukseen ei kannata tarttua.  

Vakuuttava perustelu voi olla esimerkiksi sellainen, että asunto on remontin alussa edullinen, mutta kuukausivuokra nousee vasta remontin jälkeen.

Sopimusta allekirjoittaessa kannattaa olla tarkkana ja katsoa vielä, että kyseessä on todella sama asunto, jota kävi katsomassa.

Vuokravakuutta ei kannata maksaa myöskään ennen kuin vuokrasopimus on allekirjoitettu.

Pyydä vuokranantajaa näyttämään myös henkilöllisyystodistus, jotta voit varmentua hänen henkilöllisyydestään.

Jenni Vihtkari

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti