veronmaksajat.fi

KOTI

Osakehuoneistorekisteri sähköistää asuntojen omistamisen

Osakehuoneistorekisteri sähköistää asuntojen omistamisen
28.12.2018

Suomessa otetaan vuonna 2019 käyttöön sähköinen osakehuoneistorekisteri. Ensin taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa järjestelmään, minkä jälkeen osakkaat voivat hakea sähköistä omistajakirjausta.

Maanmittauslaitoksen ylläpitämään rekisteriin on tarkoitus kerätä tulevina vuosina omistus- ja panttaustiedot kaikista Suomen taloyhtiöistä.

Alkuun rekisteriin kerätään tiedot asuntojen omistajista, osakekirjojen panttauksista sekä siitä, ovatko osakkeet ulosmittauksen kohteena tai osakkeenomistajat menneet konkurssiin. Myöhemmässä vaiheessa rekisteriin lisätään todennäköisesti taloyhtiöiden teknisiä ja taloudellisia tietoja, joita on nykyisin isännöitsijäntodistuksissa.

Arvioiden mukaan Suomessa on noin puolitoista miljoonaa osakekirjaa, jotka mitätöidään ja korvataan rekisterimerkinnöillä.

Osakekirjojen säilytyksen tarve poistuu

Osakehuoneistorekisterin odotetaan tuovan eri toimijoille miljoonien eurojen säästöt. Asunnon omistajan kannalta ilahduttavaa on, ettei hänen tarvitse jatkossa enää huolehtia paperisten osakekirjojen säilytyksestä.

Nykyjärjestelmässä osakekirjan hävitessä osakkeenomistaja on joutunut ensin hakemaan osakekirjan mitätöintiä käräjäoikeudesta ja sen jälkeen painattamaan uuden osakekirjan turvapainossa. Molemmista on aiheutunut sekä vaivaa että kuluja.

Siirtyminen sähköiseen rekisteriin tapahtuu vaiheittain. Ensin taloyhtiöt siirtävät osakeluettelonsa Maanmittauslaitokselle. Sen jälkeen yksittäiset osakkaat voivat hakea paperisten osakekirjojensa mitätöintiä ja sähköistä rekisterimerkintää.

Asunnon ostajan on oltava valppaana

Vaikka osakekirjan mitätöintiä ja sähköistä rekisterimerkintää voi hakea itse, iso osa asunto-osakkeista muutetaan sähköisiksi rekisterimerkinnöiksi asunnon omistajanvaihdoksen yhteydessä tai silloin, jos osake pantataan.

Asuntokaupan yhteydessä pitää olla valppaana.

”Asuntokaupassa myyjän kannalta asiat menevät niin kuin tänäkin päivänä, mutta osakeluettelon siirron jälkeen ostajan pitää olla valveutunut. Hänen pitää kirjauttaa omistuksensa kahden kuukauden kuluessa asunnon ostosta rekisteriin. Toki jos asuntokauppaa hoitaa kiinteistönvälittäjä, hän todennäköisesti muistaa huomauttaa asiasta”, kirjaamislakimies Saija Korhonen Maanmittauslaitokselta kertoo.

Jos kahden kuukauden määräajasta myöhästyy, asunnon ostajalta peritään osakehuoneistorekisterissä korotettu kirjaamismaksu. Tällöin kirjaamismaksua korotetaan 20 prosenttia jokaista alkavaa kahta kuukautta kohden.

Osakeluettelon siirrolla liikkeelle

Osakehuoneistorekisterin käyttöönotto tapahtuu vaiheittain. Vuoden 2019 alusta lähtien kaikki uudet asunto-osakeyhtiöt perustetaan vain sähköisesti. Vanhat taloyhtiöt voivat siirtää osakeluettelonsa uuteen järjestelmään 1.5.2019 alkaen.

Taloyhtiöille tarjotaan verkkoon käyttöliittymä, jonka avulla taloyhtiön hallitus käy läpi ja tarkistaa järjestelmässä olevat esitiedot ja tekee tarvittavat korjaukset. Tarkistamisen jälkeen hallituksen puheenjohtaja tai isännöitsijä siirtää osakeluettelon Maanmittauslaitokselle.

Taloyhtiöiden pitää tehdä osakeluetteloiden siirto vuoden 2022 loppuun mennessä. Tänä aikana osakeluetteloiden siirtäminen on maksutonta. Kun osakeluettelon siirto on hyväksytty, taloyhtiön velvoite ylläpitää osakeluetteloa päättyy.

Sähköinen omistajakirjaus tehdään Maanmittauslaitoksella

Osakkaat voivat hakea sähköistä omistajakirjausta sekä osakekirjojensa mitätöintiä vasta sen jälkeen, kun taloyhtiö on ensin siirtänyt osakeluettelonsa ylläpidon Maanmittauslaitokselle. Yksittäisiltä osakkailta peritään kirjauksesta noin 50 euron kirjaamismaksu.

Sähköisen rekisterimerkinnän saa, kun marssii Maanmittauslaitokselle paperiset osakekirjat mukanaan tai valtuuttaa esimerkiksi pankin hoitamaan asian puolestaan.

Jos asunto ei vaihda omistajaa, osakkeenomistajalla on kymmenen vuotta aikaa muuttaa omistuksensa sähköiseksi sen jälkeen, kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelonsa Maanmittauslaitokselle. Jos omistajakirjausta ei tehdä määräajassa, osakkeenomistaja menettää oikeuden osallistua taloyhtiön yhtiökokouksiin.

Osakehuoneistorekisteriä koskeva lainsäädäntö on parhaillaan valmisteilla. Lain pitäisi tulla voimaan vuoden 2019 alusta.

Mitä muutoksia osakehuoneistorekisteriin siirtyminen tuo taloyhtiöille? Entä miten asuntokauppa muuttuu? Lue lisää osakehuoneistorekisteristä joulukuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehden verkosta, jos olet rekisteröitynyt  verkkosivustomme käyttäjäksi.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti