Asuntokauppa lähestulkoon kivettyi viime vuoden lopulla.
Kuukausittainen kauppamäärä pieneni pitkin syksyä, ja pohja (ainakin toistaiseksi) nähtiin tämän vuoden tammikuussa. Silloin välittäjäkauppoja tehtiin 38 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin ja liki viidenneksen vähemmän kuin asuntomarkkinoiden pahimpana koronakuukautena, huhtikuussa 2020. Tämä selviää Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastosta.
Hinnatkin ovat olleet reippaassa alamäessä.
Asuntomarkkinoita painaa monen tekijän yhteisvaikutus. On Ukrainan sota, elinkustannusten kiivas nousu, energian kallistuminen, korkojen nousu. Kukaan ei tiedä, mitä on edessä, mutta ehkä mihinkään romahdustunnelmiin ei kannata vajota.
Ensinnäkin vuodenvaihde on usein tahmeahko asuntokaupassa. Nytkin helmikuussa kaupankäynti jo hivenen piristyi.
Toiseksi koronan vaikutuksia näkyy yhä: huhtikuun 2020 koronasokin jälkeen asuntokauppa oli pari vuotta hurjassa vauhdissa. Osa asuntomarkkinoiden luisusta lieneekin paluuta – joskin aika rajua – arkeen. ”Pandemiapomppu on sulanut hinnoista”, kuten Handelsbanken kuvailee. Tammikuussa hinnat olivat noin vuoden 2020 alun tasolla.
Asuntorahoittaja Hypo ennustaa, että hinnat laskevat tänä vuonna 6–7 prosenttia, mutta kääntyvät ensi vuonna loivaan nousuun. Sama viesti on monessa ennusteessa.
Hypo vertailee myös eri kriisien vaikutusta asuntomarkkinoihin. Hypo arvioi, että markkinat toipuvat tämänkertaisesta alamäestä hitaammin kuin vuoden 2008 finanssikriisistä. Toisaalta 1990-luvun lama on syvyydessään ja pituudessaan erittäin kaukana näistä myöhemmistä kriiseistä.
Korkojen nousu tekee nyt kiusaa, mutta Nordean kyselyn mukaan useimmat asuntovelalliset ovat varautuneet siihen jollain tavalla ja pärjäävät lainakulujensa kanssa.
Danske Bankin kyselyn mukaan viime marraskuussa 35 prosenttia vastaajista ei tiennyt lainansa korontarkistuspäivää – nyt vain 18 prosenttia ei tiedä.
Koron merkitykseen on siis todellakin havahduttu. Hypo huomauttaa, että se voi myös viivyttää asuntokaupan elpymistä, sillä esimerkiksi korkosuojausta ei yleensä voi siirtää sellaisenaan uuteen asuntolainaan.
Ulla Simola