Mökin valot, jääkaappi, televisio ja vesipumppu sekä etäduunarin läppäri ja matkapuhelin tarvitsevat sähkövirtaa, jonka voi tuottaa aurinkopaneeleilla. Käyttövoima on ilmaista ja voimalakin yllättävän edullinen.
Talviasuttava ”mökki” kaikin mukavuuksin liitetään yleensä verkkosähköön. Aurinkovoimala voi silti olla tuottava sijoitus.
Aina sähköverkkoon ei voi liittyä kohtuullisin kustannuksin. Kiinteät kulut voivat myös nostaa energian hinnan kohtuuttomaksi, jos mökillä vieraillaan harvoin ja sähköä kuluu säästeliäästi.
Aurinkovoimalaan tarvitaan aurinkopaneeli tai useita paneeleja kiinnitystarvikkeineen, elektroninen säädin, sähkövarasto eli akusto, kaapelit, pistorasiat ja muut tarvikkeet. 230 voltin verkkosähköä kaipaaville laitteille tarvitaan vaihtosuuntaaja eli invertteri.
Järjestelmä pitää vielä asentaa. Tyypilliset mökkien aurinkovoimapaketit maksavat 600–2 500 euroa. Tarjolla on paketteja, joihin sisältyy jääkaappi. Järeimpien mökkivoimaloiden hinnat lähtevät 5 000 eurosta.
Itsenäisesti toimivan alle 120 V:n aurinkojärjestelmän voi asentaa itse. Hyvä yhteensopivista osista koostuva valmispaketti kunnollisine ohjeineen soveltuu osaavalle tee itse -rakentajalle. Noudata tarkoin asennusohjeita. Lisätietoa aurinkosähköjärjestelmistä saa Tukesin verkkosivuilta.
Vaativan järjestelmän suunnittelu ja asennus on viisasta tilata ammattilaisilta. Kiinteät 230 voltin sähköasennukset tulee teettää ammattilaisella.
Työkustannuksista voit hakea kotitalousvähennyksen verottajalta.
Kartoita tarpeet – mitoita oikein
Mitä sähkölaitteita kohteessa on? Paljonko kukin laite kuluttaa päivittäin sähköenergiaa? Miten usein, miten pitkiä aikoja ja minä vuodenaikoina mökillä vieraillaan? Näillä tiedoilla päästään suunnittelun ja mitoituksen alkuun.
Syksyllä ja keväällä aurinkoenergiaa saadaan niukemmin, joten tarvitaan järeämmät paneelit ja isompi akusto. Pimeänä vuodenaikana tarvitaan muita energian lähteitä.
Täydennys- ja varasähköä saadaan polttomoottorin pyörittämällä generaattorilla eli aggregaatilla ja tuulivoimalla. Aggregaatit maksavat muutamasta sadasta eurosta tuhansiin. Etevä aggregaatti käynnistyy automaattisesti akkujen jännitteen laskiessa liian matalaksi. Hirvenlihat ja marjat eivät pilaannu.
Täydennyssähköä voi myös tuoda mukanaan. Järeä virtapankki ruokkii remontin sähkötyökalut ja television moneksi tunniksi. Läppärin akku riittää jopa pitkäksi työpäiväksi ja taskukokoinen virtapankki kännykälle päiväkausiksi.
Invertteri muuntaa tasavirran verkkosähkön kaltaiseksi 230 voltin vaihtovirraksi. Läppärille tai pikkutelevisiolle riittävä invertteri maksaa 50–100 euroa, järeämpi jopa satoja euroja.
Laske watit ja wattitunnit
Selvitä ohjekirjasta tai tyyppikilvestä kunkin laitteen sähköteho ja arvioi päivittäinen käyttöaika. Tarkemmat lukemat saa tarvikeliikkeen edullisella kulutusmittarilla.
Huomaa, että esimerkiksi kylmälaitteen kompressori imaisee käynnistyessään moninkertaisen virran tasaisen käynnin kulutukseen verrattuna.
Esimerkiksi puoli tuntia päivässä käyvä 40-wattinen vesipumppu kuluttaa 20 wattituntia (Wh) ja 6 tuntia palava 10-wattinen lamppu 60 Wh päivässä. Summaa wattitunnit. Mökin päivittäiset ampeeritunnit (Ah) = wattitunnit (Wh) / käyttöjännite (12V tai 24V). Laske viikonlopun ja viikon ampeeritunnit.
Laskelma auttaa mitoittamaan akuston kapasiteetin. Myös tarvittavaan paneelien tehoon saa näin osviittaa.
Jätä reilusti pelivaraa. Mitä isompi kuormavirta sitä pienempi osa akun energiasta saadaan hyödyksi. Käytä laadukkaita niin sanottuja agm-akkuja. Aurinkopaneelien 25 vuoden käyttöiän aikana akut joutuu uusimaan jopa useita kertoja.
Aurinkopaneelit katolle, seinälle vai pihalle
Aurinkopaneelit asennetaan sopivan jyrkkään kulmaan kohti etelää paikkaan, jota esteet eivät varjosta. Ensimmäisenä mieleen tulee yleensä rakennuksen katto. Katolle asentamisessa on kuitenkin vaivansa, vaaransa ja riskinsä.
Paneelit voi asentaa myös pystysuoralle seinälle tai pihalle tai lähelle rantaa. Joskus paneeleita suunnataan eri ilmansuuntiin tasaisemman tuoton saamiseksi.
Aurinkopaneelin nimellinen teho ilmoitetaan piikkiwatteina (Wp). Pilvisellä säällä tuotto jää paljon tätä pienemmäksi. Teho 1 000 Wp eli 1 kWp saavutetaan noin 5 neliömetrillä paneelipintaa. 1 kWp:n paneeli tuottaa Etelä-Suomessa noin 800–1 000 kWh ja Pohjois-Suomessa noin 700–900 kWh vuodessa.
5 x vinkkiä aurinkosähkön käyttäjälle
- Hanki saman tien riittävän tehokas järjestelmä. Laajennusvara ei silti ole pahitteeksi.
- Liesi, lämminvesivaraaja ja muut vastukselliset laitteet toimivat parhaiten kaasulla.
- Suosi aurinkosähkön 24 tai 12 voltin tasavirralla toimivia laitteita.
- Säästä aurinkosähköä. Tuo juomat ja ruoat mökille kylminä. Pakasta kotona.
- Pidä järjestelmästä huolta. Tarkasta säännöllisesti ja korjaa vauriot viivytyksettä.
Vesa Ylä-Jääski
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 23.7.2021.