veronmaksajat.fi

KOTI

Aurinkosähköä taloyhtiöön – oma aurinko­voimala nipistää kuluja

Aurinkosähköä taloyhtiöön – oma aurinko­voimala nipistää kuluja
31.1.2025

Järkevästi mitoitettu aurinkovoimala on hyvä investointi, joka säästää taloyhtiön ja osakkaiden energiakuluja sekä kerros- että rivitaloissa. Aurinkosähköä kannattaa tuottaa ensisijaisesti omaan käyttöön.

Taloyhtiön katolla komeileva paneelirivistö kertoo, että kiinteistöön on perustettu yhteinen aurinkovoimala. Miten tällainen järjestelmä toimii ja miten se hankitaan?

Sähkön kulutus ja jakelu

Aurinkovoimalan sähköntuotanto liitetään taloyhtiön kiinteistösähköliittymään. Kiinteistösähköä kuluttavat muassa ilmanvaihto, keskuslämmitysjärjestelmä, hissit ja yhteisten tilojen valaistus.

Kiinteistösähkön tarpeen ylittävä aurinkosähkö jaetaan huoneistoille automaattisesti – yleisimmin osakeomistusten suhteessa.

Esimerkki: Jos paneelit tuottavat 15 minuutin mittausjaksolla esimerkiksi 10 kWh ja kiinteistösähköön kuluu 4 kWh, osakashuoneistojen hyväksi jyvitetään 6 kWh. Taloyhtiön tuottamasta energiasta ei makseta siirtopalvelumaksuja eikä veroja, mikä vielä parantaa itse tuotetun sähkön arvoa.

Sähköyhtiö huomioi hyvitykset osakkaiden laskuissa automaattisesti. Järjestely edellyttää niin sanotun energiayhteisön perustamista.  Jos osakkaat kuluttavat yhteensä esimerkiksi 5 kWh, ylijäämä 1 kWh myydään sähköyhtiölle. Myydystä sähköstä hyvitetään yleensä pörssisähkön hinnan mukaan.

Kannattaako sähkön myynti?

Sähkön myynti on erityisen tuottoisaa, jos pörssisähkö on kalliimpaa kuin esimerkiksi kiinteähintaisen sopimuksen sähkö. Pörssisähkön hinta kuitenkin vaihtelee.

Paneelit kannattaakin yleensä mitoittaa niin, että suuri osa tuotannosta kulutetaan itse. Tuotannon ja kulutuksen tulisi osua mahdollisimman hyvin samaan aikaan.

Toteutuneita kulutusmääriä ja niiden vaihtelua kannattaa selvitellä sähköliittymien tilastoista. Esimerkiksi kerrostalon koneellinen ilmanvaihto kasvattaa tasaista kulutusta painovoimaiseen verrattuna. Rivitaloyhtiöissä yhteistä kiinteistösähköä kuluu yleensä vähemmän kuin kerrostalossa.

Osakkaalle jopa oma voimala

Yhtiön luvalla osakas voi rakentaa oman aurinkosähköjärjestelmän. Tällöin on tärkeää sopia muun muassa vastuista, huoltokuluista ja vakuutusasioista.

Rivitaloyhtiössä on vapaata kattopinta-alaa asukasta kohden enemmän kuin kerrostalossa. Paneeleita voidaan asentaa myös esimerkiksi huoltorakennusten katoille.

Luvan saanti vaihtelee

Aurinkopaneelien hankinnassa taloyhtiöön kannattaa lähteä liikkeelle tarvittavista luvista. Varmista paikkakunnan rakennusvalvonnasta mahdollisesti tarvittavat luvat. Joillakin paikkakunnilla lupia on jopa evätty ”kaupunkikuvallisista” syistä – niin yllättävältä kuin tämä tuntuukin.

Selvitettäviä asioita ovat aurinkopaneelien mahdolliset paikat, järkevä voimalan koko ja tuottoarviot. Lisäksi pitää tehdä kannattavuuslaskelma.

Varjostamatonta kattopintaa

Aurinkopaneelit asennetaan yleensä rakennuksen katolle sopivaan kulmaan tyypillisesti etelän suuntaan. Tarvitaan alue, jota puut, muut rakennukset ja esimerkiksi ilmanvaihtotorvet eivät varjosta. Varjot voivat huonontaa tuottoa oleellisesti.

Katon pitää olla hyvässä kunnossa ja kestää paneelien kuorma. Kaapeloinnit, putkitukset, läpiviennit, testaukset ja mittaukset pitää toteuttaa huolellisesti.

Paneelien käyttöiäksi lasketaan yli 30 vuotta. Paneeleiden purkaminen ja uudelleen asennus kattoremontin tieltä huonontaa kannattavuutta. Paneeleita asennetaan myös seiniin pystyasentoon.

Pyydä tarjoukset avaimet käteen -asennuksena usealta luotettavalta toimijalta.

Lisää tietoa on osoitteissa kiinteistöliitto.fi ja motiva.fi

Näin perustat energiayhteisön

  • Perustamiseen osallistuvat sekä taloyhtiö että jakeluverkkoyhtiö.
  • Taloyhtiön yhtiökokous päättää energiayhteisön perustamisesta sekä siitä, millä perusteella sähköä jaetaan osakkaille.
  • Jakeluverkkoyhtiöltä selvitetään, millainen tuotantolaitos sopii verkkoon.
  • Sähköyhtiön kanssa sovitaan ylijäämäsähkön myynnistä.
  • Energiayhteisö ja jakeluverkon haltija tekevät sopimuksen, josta jakeluverkkoyhtiö saa tarpeelliset tiedot energiayhteisön perustamiseksi ja tuotannon liittämiseksi sähköverkkoon.
  • Jakeluverkkoyhtiö rekisteröi energiayhteisön tiedot sähkönsiirron kantaverkkoyhtiö Finngridin tietokantaan.
    Lähde: Motiva 

Kuusi askelmaa aurinkovoimalan omistajaksi

1. Hanki arviot paneelien koosta, investoinnin tuotosta ja hankkeen hinnasta. Selvitä jakeluverkkoyhtiöltä, millainen tuotantolaitos sopii verkkoon.

2. Pyydä tarjoukset usealta luotettavalta toimijalta asennettuna avaimet käteen.

3. Yhtiökokouksessa päätetään hankinnasta sekä energiayhteisön perustamisesta ja ylijäämän jakoperusteista.

4. Taloyhtiö tekee sopimuksen sähköyhtiön kanssa ylijäämän myymisestä.

5. Perustetaan energiayhteisö. Tämä mahdollistaa sen, että kiinteistösähkön ylittävä osuus voidaan jakaa osakashuoneistoille. Palvelu on maksuton.

6. Järjestelmän tilaus, asennus ja käyttöönotto.

Vesa Ylä-Jääski 

MIKÄ AURINKOSÄHKÖSELVITYS?

Aurinkosähköselvitys on asiantuntijan laatima raportti aurinkosähköjärjestelmän soveltuvuudesta, mitoituksesta ja kannattavuudesta taloyhtiössä. Löydät verkosta osoitteesta aurinkosahkoakotiin.fi yhteystietoja aurinkosähköselvitysten tekijöistä.

Sivustolla voit myös vertailla ja kilpailuttaa oman paikkakuntasi aurinkosähköjärjestelmiä tarjoavia yrityksiä. Lisäksi löydät asiakkaiden kokemuksia aurinkosähköstä sekä energianeuvonnan yhteystiedot.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti