Earth Hour on WWF:n kansainvälinen ympäristötapahtuma, jota vietetään lauantaina 26.3. kello 20.30–21.30. Sadat miljoonat ihmiset lähes 200 maassa näyttävät tuolloin valomerkkiä ilmaston ja luonnon puolesta.
Suomessa tapahtumaan osallistuu vuosittain noin 1,5 miljoonaa suomalaista. Earth Houriin osallistuu myös satoja organisaatioita ympäri maata oppilaitoksista yrityksiin ja kunnista järjestöihin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla HSY sammuttaa valoja mm. Hiekkaharjun ja Roihuvuoren vesitorneista ja Viikinmäen jätevedenpuhdistalmolta.
Viime vuoden tapaan WWF kerää lupauksia maapallolle ja kannustaa ihmisiä jakamaan lupauksensa somessa. Sillä miten Suomessa syödään, liikutaan ja kulutetaan, on suuri vaikutus ilmastoon ja ympäristöön maailmanlaajuisesti.
”Erilaiset somehaasteet ja vaikuttajien näyttämät esimerkit voivat saada aikaan pysyvämpiä muutoksia omaan kuluttamiseen ja käyttäytymiseen. Muutoksen aloittaminen on aina hankalaa, mutta yhdessä sekin on helpompaa. Earth Hour onkin loistava tilaisuus kannustaa ja innostaa kavereitakin tekemään lupauksen maapallolle. Pienilläkin arjen muutoksilla voi saada suurta aikaan, varsinkin kun teot kerrataan sadoilla, tuhansilla ja jopa miljoonilla”, kertoo Earth Hourin tuottaja Maria Rautio-Runeberg tiedotteessa.
MIKÄ EARTH HOUR? Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin yli kaksi miljoonaa ihmistä osoitti päättäjille huolensa ilmaston puolesta. Suomessa Earth Houria vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vuosittain valot sammuvat perinteisesti tuhansista tunnetuista maamerkeistä, kuten Sydneyn oopperatalosta, Brandenburgin portista Berliinissä ja Eiffel-tornista Pariisissa.
Minna Petäinen