veronmaksajat.fi

KOTI

Eläkeläisen kotitalous­vähennys – kannattaako suurempi- vai pienempi­tuloisen tehdä vähennys?

Eläkeläisen kotitalous­vähennys – kannattaako suurempi- vai pienempi­tuloisen tehdä vähennys?
10.2.2025

Olemme eläkeläisiä ja teetämme vuonna 2025 kotitalousvähennykseen liittyvää työtä. Kannattaako kotitalousvähennys tehdä sillä aviopuolisolla, jolla on suuremmat eläketulot?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Tulojen määrä ei vaikuta kotitalousvähennyksen suuruuteen, koska kotitalousvähennystä ei tehdä tuloista vaan suoraan veroista.

Vähennyksen vaatiminen suurempituloiselle aviopuolisolle ei vaikuta sen verotehokkuuteen.

Puolisoilla ei liioin ole merkitystä sillä, kumpi on maksanut vähennyskelpoiset kustannukset. Vähennys myönnetään puolisoille siten kuin he ovat vaatineet vähennystä ennen verovuodelta toimitettavan verotuksen päättymistä.

Verohallinto vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista, jos vähennystä vaatineen puolison verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen tai jos vähennys ylittää säädetyn enimmäismäärän. Vähennys tehdään samalla tavalla kuin se olisi tehty, jos puoliso olisi sitä itse vaatinut.

Kotitalousvähennyksen omavastuu on 150 euroa/henkilö. Omavastuuosuuden vuoksi vähennystä ei kuitenkaan kannata jakaa puolisoiden kesken, mikäli kotitalousvähennys ei tule toisella puolisolla täyteen.

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä vuonna 2025 on kotitalous-, hoiva- ja hoitotöissä sekä perusparannus- ja kunnostustöissä enintään 1 600 euroa henkilöltä vuodessa. Vähennys koskee vain työn osuutta. Vuonna 2025 yritykseltä ostetusta edellä mainituista töistä saa vähentää 35 prosenttia. Yrityksen tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys on arvonlisäverovelvollinen, vähennys lasketaan työn arvonlisäverollisesta hinnasta.

Yhden puolison maksimivähennys tulee täyteen, kun työn osuus laskussa on 5 000 euroa. Tällöin 35 prosenttia 5 000 eurosta on 1 750 euroa, joka pitää sisällään omavastuun 150 euroa ja vähennyksen enimmäismäärän 1 600 euroa.

Puolisoiden ei kannata jakaa vähennysvaatimusta keskenään, jos kotitalous-, hoiva- ja hoitotöiden sekä perusparannus- ja kunnostustöiden työn osuus ei ylitä 5 000 euroa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti