veronmaksajat.fi

KOTI

Energiamerkintä – tämän se kertoo

Energiamerkintä – tämän se kertoo
12.12.2022

EU:n energiamerkinnän tarkoitus on helpottaa laitteiden energiankulutuksen vertailua ja kannustaa yrityksiä kehittämään energiatehokkaampia tuotteita.

Merkintätapa muuttui vuodesta 2017 alkaen. Ensin se uudistui kylmälaitteissa, astianpesukoneissa, pyykinpesukoneissa ja kuivaavissa pyykinpesukoneissa sekä televisioissa ja elektronisissa näytöissä.

Uudistettuun energiamerkkiin on lisätty QR-koodi, joka johtaa eurooppalaiseen EPREL-tuotetietokantaan. Kuva:Motiva

Lamppujen energiamerkintä uudistui 1.9.2021 alkaen. Motivan mukaan loput energiamerkinnät esimerkiksi kuivausrummuille ja lämpöpumpuille muuttuvat myöhemmin, mutta tavoitetakaraja vuonna 2025 tuskin toteutuu.

Kodinkoneliikkeissä ja verkkokaupoissa ei ole saanut käyttää vanhoja merkintöjä 18.3.2021 jälkeen. 

Asteikkona A–G

  • A–G: Kodinkoneet ja kodin elektroniikkalaitteet luokitellaan asteikolla A–G. Vanhat plusluokat A+, A++ ja A+++ poistuivat käytöstä.
  • Aiemmin alin luokka oli D.
  • Uudessa luokituksessa harva laite mistään kategoriasta saavuttaa A-tasoa.
  • C-merkintä on nykystandardin perustaso. Esimerkiksi A-tason laite on C-laitetta 40 prosenttia energiatehokkaampi.
  • G-tason laitteen energiansäästö on vähemmän kuin -80 prosenttia C-luokkaan verrattuna.

Jaottelu uusittiin, koska monissa tuoteryhmissä varsin kirjava joukko laitteita ylsi vanhan luokituksen parhaaseen energialuokkaan. Uusissa energialuokissa on erilainen laskentatapa kuin vanhoissa, eivätkä uudet ja vanhat energialuokat ole keskenään vertailukelpoisia.

Vanhassa luokituksessa jääkaapit saivat useimmiten energiamerkinnän A+, A++ tai A+++. Tällaiset plus-merkityt jääkaapit ovat uudessa taulukoinnissa tyypillisesti luokissa D–G. Suuri osa televisioista ja näytöistä asettuu energialuokkiin E–G.

HUOMAA! Yksittäiselle televisiolle tai näytölle annettu energiatehokkuusluokitus voi olla E tai F, mutta korkean dynamiikan HDR-tilassa se on kuitenkin huonompi G. Näyttöjen ja televisioiden energiatehokkuus ilmoitetaan yleensä normaalidynamiikan alueella eli SDR-tilassa, mikä ei vastaa kaikkia käyttötapauksia.

KULUTUS! viihdelaitteiden energiamerkinnän sähkönkulutuksen perusteena mainitaan yhden vuoden laskennallinen kulutus. Todellisuudessa perusteena on tuhannen tunnin kulutus, kuten aiemmin jutussa mainittiin, ja mikä kyllä selviää merkinnästä. Joillakin todellinen vuosikulutus on paljon suurempi, joillakin pienempi.

Muissakin laiteluokissa on oltava tarkkana sen suhteen, miten energiamerkinnän sähkönkulutus on kerrottu. Esimerkiksi astianpesukoneissa se on 100 pesusykliä eco-ohjelmalla ja pyykinpesukoneissa 100 pesusykliä 40–60 asteen pesuohjelmalla.

Kauko Ollila

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti