Tukes testasi syksyllä EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa myytäviä suomalaisten suosimien tuotteiden turvallisuutta. Tulokset olivat karuja: vain yksi 32:stä Tukesin ostamasta lelusta, lastentarvikkeesta, korusta ja sähkölaitteesta täytti eurooppalaiset vaatimukset.
Jos nämä tuotteet olisivat myynnissä Suomessa, kaupat velvoitettaisiin keräämään ne takaisin kuluttajilta. Tilatusta kosmetiikasta puolestaan kuudesta tuotteesta kymmenestä puuttui Euroopassa vaadittava ainesosaluettelo.
Kaikki testatut lelut ja lastentarvikkeet olivat vaarallisia
Kaikki Tukesin testeihin valitsemat, yhteensä seitsemäntoista lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatteetta todettiin testeissä vaarallisiksi. Turvallisuuspuutteet olivat räikeitä.
"Joukosta löytyi esimerkiksi 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, kun tuttiketjun sallittu maksimipituus on Euroopassa 22 senttiä. Liian pitkä tuttiketju on vauvalle hirttosilmukka. Huolestuttavia olivat myös vedessä turpoavat lelut, jotka voi sekoittaa ulkonäkönsä vuoksi irtokarkkeihin. Jos lapsi esimerkiksi pureskelee tällaista lelua ja osa lelusta päätyy lapsen elimistöön, pahin seuraus voi olla kuolettava suolitukos", Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi kertoo.
Muita löydettyjä puutteita olivat esimerkiksi pienten lasten vaatteissa pääntiellä olevat narut, jotka aiheuttavat kuristumisvaaraa, lasten kellosta ja sormuksesta liian helposti irtoavat nappiparistot, jotka nieltyinä syövyttävät sisäelimiä ja useasta testatusta, pienelle lapselle tarkoitetusta lelusta irtoavat pienet osat, jotka aiheuttavat tukehtumisvaaran alle 3-vuotiaille.
Viidessä laturissa sähköiskun ja tulipalon vaara
Tukes testautti halpisverkkokaupoista kuusi eri usb-laturia, joista viisi todettiin testeissä vaarallisiksi. Vaarallisissa tuotteissa oli sekä tulipalon että sähköiskun vaara. Testattujen latureiden hinnat vaihtelivat alle eurosta noin viiteen euroon. Kaikki alle euron laturit osoittautuivat vaarallisiksi.
"Joukossa oli laturi, joka on sähköturvallisuudessa Tukesin testaushistorian vaarallisimpien joukossa. Vaikka otos on todella pieni, tukee se havaintojamme Suomesta: se tuote, missä oli pakkausmerkinnät suurimmaksi osaksi kunnossa, selvisi myös turvallisuustesteissä hyvin", ylitarkastaja Kimmo Hakala Tukesista sanoo.
Hopeakoruina myydyt korut eivät sisältäneet jalometallia
Tukes tilasi kaukomailta myös seitsemän hopeakorua ja kaksi titaanikorua. Kaikissa seitsemässä hopeakorussa oli hopeapitoisuutta todistava leima 925.
"Yksikään näistä koruista ei kuitenkaan sisältänyt jalometallia, eli ostajaa huijattiin", ylitarkastaja Anneli Pärnänen Tukesista kertoo.
Kosmetiikasta puuttuu ainesosaluettelo
Neljässä Tukesin ostamassa valmisteessa ainesosat oli ilmoitettu muilla kuin latinalaisilla aakkosilla. Ainesosaluetteloista suurin osa saatiin käännettyä, ja käännösten perusteella näistä neljästä valmisteesta ei löytynyt EU-alueella kiellettyjä ainesosia. Toisaalta tuotteet eivät myöskään sisältäneet sitä, mitä myynti-ilmoituksessa oli luvattu. Esimerkiksi ihoa vaalentava voide ei käännettyjen ainesosien perusteella sisältänyt yhtään vaalentavaa ainesosaa.
Tarkkana ostoksilla
- Varmistu siitä, että tuote on turvallinen, se sopii käyttötarkoitukseen ja sitä on laillista tuoda Suomeen.
- Kun tilaat EU:n ulkopuolelta, vastuu on sinulla. Euroopasta ei silloin löydy vastuutahoa, jolle voisit vaarallisen tuotteen palauttaa ja jolta voisit vaatia korvauksia.
- Hinta kertoo jotain myös tuotteen laadusta; pelkkien postikulujen hinnalla tuskin saat kelvollista tuotetta.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tilasi turvallisuustarkasteluun näytteitä erityisesti suomalaisten suosiossa olevilta, suurilta verkkokauppa-alustoilta, kuten Wish, AliExpress ja eBay.
Koska verkkokaupat sijaitsevat Suomen ja EU:n ulkopuolella, suomalaisviranomaisten valvonta ei koske niitä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja joutuu itse vastaamaan seurauksista, jos tuote aiheuttaa vahinkoa.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 10.9.2018.
Shoppailetko nettikaupoissa EU:n ulkopuolella? Tutustu Omalla vastuulla -kampanjan vinkkeihin. Kampanjassa on mukana 14 viranomaista ja muuta organisaatiota.
Minna Petäinen