Sähkölaitteet, valaistus ja ruonlaitto vievät 12 prosenttia kotitalouksien energiankulutuksesta. Jos suunnitelmissa on uuden kodinkoneen hankinta, nyt on nousevan sähkön hinnan vuoksi entistä kannattavampaa valita paremman energialuokan laite.
Energiamerkintä kertoo laitteen energiatehokkuudesta luokituksella A–G, joista A-luokan tuotteet ovat energiatehokkaimpia ja G-luokan tuotteet tehottomimpia.
Energialuokitus löytyy muun muassa jääkaapeille, astian- ja pyykinpesukoneille, televisiolle, näytöille sekä lampuille. Lisäksi esimerkiksi kuivausrummuissa on käytössä myös luokat A+, A++ ja A+++, jolloin luokan A+++ -laitteet ovat kaikkein energiatehokkaimpia.
Energiamerkinta.fi-sivuilta löydät lisätietoa eri kodinkoneiden energiamerkinnöistä.
Tästä kuvasta löydät yleisimpien kodinkoneiden saatavilla olevia energialuokkia:
Energiatehokas laite säästää euroja
”Energiamerkinnän avulla kuluttajat voivat helposti valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa ja siten säästävät rahaa laitteen elinkaaren aikana. Esimerkiksi valitsemalla C-luokan jääkaappipakastimen F-luokan laitteen sijaan, voi säästää 137 kilowattituntia ja 55 euroa vuodessa, kertoo johtava asiantuntija Juha Toivanen Energiavirastosta tiedotteessa.
Kuivausrummuissa valitsemalla A+++-luokan laitteen B-luokan sijaan voi säästää vuodessa 380 kilowattituntia, mikä tekee säästöä jo 152 euroa vuodessa.
Molemmat esimerkit on laskettu sähkön hinnalla 40 snt/kWh.
Hankintahinnan lisäksi kannattaa siis huomioida myös energiakustannukset uutta sähkölaitetta valitessa. Usein paremman energialuokan laitteet tulevat halvemmaksi laitteen elinkaaren aikana. Laitteiden energiankulutuksen vertailu on tehty helpoksi – energiamerkinnöissä laitteiden laskennallinen energiankulutus on kerrottu joko vuoden tai esimerkiksi 100 pesun aikana.
Jos tarvitset uuden kodinkoneen, erityisesti nyt kannattaa kiinnittää huomiota sen energiatehokkuuteen. Mutta on myös tärkeää, miten sähkölaitteita käytetään.
Näin käytät kodin laitteita energiatehokkaasti:
- Älä pidä laitteita turhaan päällä
- Hyödynnä laitteen eko-ohjelmaa
- Pese täysiä koneellisia
- Jos laitteessasi on ajastin, ajasta laitteen käynti sähkön halvempien tuntien aikaan
Tehokkaimpia keinoja säästää energiaa kotona ovat mm. lämmityksen säätäminen alemmas erityisesti tiloissa, joissa ei oleskella sekä suihkuaikojen lyhentäminen.
Minna Petäinen