veronmaksajat.fi

KOTI

Harkitse kahdesti, ennen kuin ostat lääkkeitä verkosta

Harkitse kahdesti, ennen kuin ostat lääkkeitä verkosta
19.10.2018

Verkossa toimii paljon laittomia verkkoapteekkeja, joissa voidaan myydä tuttujen lääkevalmisteiden nimillä ihan mitä tahansa. Väärennetty lääke on iso terveysriski ja voi pahimmillaan jopa tappaa.

Verkkoapteekissa kuluttaja voi saada aidon lääkkeen sijasta lääkeväärennöksen. Lääkeväärennös ei välttämättä mitenkään maistu tai haise oudolta, eikä näytä erilaiselta, mutta saattaa olla siitä huolimatta jotain ihan muuta kuin pakkauksessa sanotaan.

”Lääkeväärennöstä ei välttämättä tunnista päältä päin. Jopa laboratoriotesteissä lääkeväärennöksen tunnistaminen on hankalaa. Sen takia lääkkeet pitäisi hankkia sellaisesta kanavasta, joka on turvallinen. Turvallisia kanavia ovat lailliset verkkoapteekit ja apteekit”, jaostopäällikkö Johanna Linnolahti Fimeasta kertoo.

Internetissä toimii paljon laittomia verkkoapteekeita. Ne ovat usein ammattitaitoisesti tehtyjä ja antavat luotettavan vaikutelman. Kuluttajia yritetään vakuuttaa muun muassa logoilla ja sertifikaateilla.

Kuluttaja toimii omalla vastuulla

Suomessa lääkeväärennöksiä havaitaan internetin kautta tilatuissa tai matkailijoiden maahantuomissa lääkkeissä. Tullin tekemät laittomien lääkkeiden takavarikot ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Lääkeväärennöksiksi paljastuvista valmisteista ei vastaa lääketehdas eikä myyntiluvan haltija – vaan kuluttaja vastaa lääkkeiden käytöstä ja tilaamisesta itse.

Paras tapa välttää lääkeväärennöksiä on hankkia lääkkeet laillisesta jakelukanavasta eli apteekeista tai laillisista apteekkien verkkokaupoista. Jos päätyy tilaamaan lääkkeitä ulkomaisista verkkoapteekeista, pitää ottaa huomioon myös lääkkeiden maahantuontia koskevat rajoitukset.

Lääkkeiden hankkiminen ja vastaanottaminen postitse EU:n ulkopuolelta on kielletty. Käytännössä kuluttaja voi syyllistyä laittomaan lääkekauppaan, mikäli hänen tilaamansa valmisteet sisältävät Suomessa lääkkeeksi katsottavia aineita.

Lääkeväärennös on aina terveysriski

Kaikenlaisia lääkevalmisteita väärennetään – kalliista syöpälääkkeistä lähtien. Väärennetyssä valmisteessa vaikuttavat aineet tai muut ainesosat saattavat olla vääriä, tehottomia tai jopa hengenvaarallisia.

”Voi olla, että lääkeväärennöksissä on luvattua lääkeainetta, mutta ei vaikuttavia määriä, mikä esimerkiksi antibiooteissa voi kasvattaa resistenssiä. On myös havaittu väärennöksiä, joissa lääke sisältää sellaista ainetta, joka on vedetty pois markkinoilta, koska se on aiheuttanut vakavia haittavaikutuksia”, Linnolahti sanoo.

Maailmanlaajuisesti raportoidaan eniten malarialääkkeiden ja antibioottien väärennöksiä. Kehittyneissä maissa on paljon muun muassa erektio- ja laihdutuslääkkeiden väärennöksiä. Viime aikoina on havaittu yhä enemmän myös esimerkiksi syöpä- sekä sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden väärennöksiä.

Näin arvioit verkkoapteekin luotettavuutta

  • Selvitä ennen ostamista, kuka verkkoapteekkia pitää ja missä se toimii. Älä osta EU:n ulkopuolelta valmisteita, jotka voidaan luokitella lääkkeiksi.
  • Perehdy valmisteiden toimitusehtoihin. Laittomissa verkkoapteekeissa ei ole kuluttajansuojaa.
  • Arvioi valmisteesta kerrottuja tietoja. Laillinen verkkoapteekki ei myy reseptilääkkeitä ilman reseptiä eikä laillisia alkuperäisvalmistajan lääkkeitä alennuksella.
  • Seuraa selaimen www-osoitteessa tapahtuvia muutoksia. Tarkista, ohjautuuko verkkosivusto toiseen osoitteeseen tilausta tehdessä.
  • Euroopan talousalueella toimivan laillisen verkkoapteekin tunnistaa vihreästä tunnuksesta, jossa on kyseenomaisen maan lippu. Tunnusta klikkaamalla ohjautuu paikallisen viranomaisen (Suomessa Fimean) ylläpitämälle sivulle, johon on listattu kaikki maan lailliset verkkoapteekit.

 

Katso Euroopan komission sivuilta, miltä laillisesta verkkoapteekista kertova tunnus näyttää. 

 Outi Airaksinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti