Jo yli 24 000 suomalaiselle pientalon omistajalle on myönnetty 2 500 tai 4 000 euron avustus öljy- tai maakaasulämmityksestä luopumiseen. Ely-keskuksen myöntämää avustusta on jäljellä vielä yli 48 miljoonaa euroa, mikä riittää noin 12 000 hakijalle.
Avustusta voidaan myöntää 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Muihin lämmitysjärjestelmiin siirryttäessä avustusta voidaan myöntää 2 500 euroa. Remontteja voi toteuttaa syksyyn 2025 saakka
Tällä hetkellä öljylämmityksestä luopuvat saavat avustuspäätöksen Ely-keskukselta noin kahdessa kuukaudessa. Maakaasulämmityksestä luopuville päätös tulee noin kuukaudessa.
"Oman hakemuksen käsittelyä nopeuttaa tuntuvasti, jos hakemuksessa on mukana kaikki tarvittavat liitteet, mukaan lukien valtakirjat esimerkiksi kiinteistön muilta omistajilta, kuten puolisolta", Ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä kertoo tiedotteessa.
Hakijoista 71 prosenttia on ilmoittanut vaihtavansa fossiilisen lämmityksen vesi-ilmalämpöpumppuun, 19 prosenttia on ollut vaihtamassa maalämpöön ja 7 prosenttia kaukolämpöön.
Pieni osuus hakijoista on päätynyt muihin ratkaisuihin, kuten sähkölämmitykseen, jota on täydennetty usein ilmalämpöpumpulla.
Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että pientalo on ympärivuotisessa asuinkäytössä. Avustuksen saamiseksi öljylämmitysjärjestelmä tulee poistaa kokonaan säiliöineen, ja kaasulämmityksen vaihtajan on poistettava maakaasulaitteisto putkineen.
Avustusta ei myönnetä, jos uusi rakennuskohtainen lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta, eikä myöskään siinä tapauksessa, että uusi laitteisto käyttää biokaasua tai -öljyä.
Yhteen remonttiin voi saada vain yhtä valtionavustusta tai kotitalousvähennystä. Siksi kannattaa laskea tapauskohtaisesti, tuleeko esimerkiksi kotitalousvähennys tai avustus edullisemmaksi.
Öljylämmityksen vaihtaja, lue lisää:
Maakaasulämmityksen vaihtaja, lue lisää:
Minna Petäinen
MILLAINEN LUPA ENERGIAREMONTTIIN? Moni miettii nyt energiaa säästävää lämpöpumppua, aurinkopaneeleita tai lisäeristystä, mutta tarvitaanko energiaremonttiin lupa? Asia kannattaa selvittää, sillä käytännöt vaihtelevat kunnittain. Lue lisää >>