veronmaksajat.fi

KOTI

Ilmalämpöpumppu viilentää kerrostalokodin tehokkaasti – kenen luvalla pumpun saa asentaa?

Ilmalämpöpumppu viilentää kerrostalokodin tehokkaasti – kenen luvalla pumpun saa asentaa?
3.6.2019

Kiinteästi asennettava ilmalämpöpumppu on suosittu ja tehokas kerrostaloasunnon viilennin. Kenen luvalla pumpun saa asentaa?  

Moniin kerrostaloasuntoihin kaivataan viilennystä 30–40 päivänä tyypillisessä Etelä-Suomen kesässä. Hellejakson pitkittyessä tukala olo ei välttämättä helpota edes yöllä.

Liika kuumuus on esimerkiksi sydänvaivoja potevalle vaarallista. Kesän 2018 helteet aiheuttivat Suomessa 380 ennenaikaista kuolemaa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). 

Ilmalämpöpumppu on tehokas ja suosittu kerrostaloasuntojen viilennin. Laitteisto koostuu sisäyksiköstä, ulkoyksiköstä ja niitä yhdistävästä ohuesta putkistosta. 

Sisäyksikkö kierrättää ja samalla viilentää kodin ilmaa. Koneisto jäähdyttää sisäyksikköä ja pumppaa sisäilmasta poistamaansa kuumuutta ulkoyksikköön kylmäaineputkiston välityksellä. Ulkoyksikön tuuletin lauhduttaa kuumuuden ulkoilmaan. 

Pientalon ja rivitalon ilmalämpöpumppu tuottaa talvella edullista, vihreää lämpöä, mutta kerrostalossa lämmitysominaisuutta ei yleensä tarvita. 

Selvitä luvat ennen kuin hankit ilmalämpöpumpun

Yleisimmän eli kiinteästi asennettavan ilmalämpöpumpun putkistolle pitää tehdä reikä ulkoseinään. Taloyhtiön lupa tarvitaan, koska kajotaan yhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin. 

Ota yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen, jos aiot hankkia viilennyslaitteen. Selvitä tarvittavat luvat, määräykset ja ehdot. Markkinoilla on myös siirrettäviä ilmalämpöpumppuja ja muita sellaisia ilmastointi- ja viilennyslaitteita, joille ei yleensä tarvitse hakea lupaa taloyhtiöltä eikä paikkakunnan rakennusvalvonnalta.

Yhtiökokouksen periaatepäätös tarvitaan

Kiinteä ilmalämpöpumppu on kauaskantoinen ratkaisu, joten sitä koskeva lupa tulee käsitellä yhtiökokouksessa. Jos luvasta ei vielä ole yhtiökokouksen päätöstä, kannattaa ottaa yhteys hallitukseen. Pyydä hallitusta valmistelemaan asia ja lisäämään se seuraavan yhtiökokouksen asialistalle. 

Aluksi selvitetään paikkakunnan rakennusvalvonnasta ilmalämpöpumppuja koskevat määräykset ja mahdollisesti tarvittavat luvat. Yleensä rakennusvalvonta ei puutu ilmalämpöpumppuihin, jos julkisivu ei muutu. 

Useimmiten ulkoyksikkö tulee parvekkeelle kaiteen taakse piiloon, eikä se muuta julkisivua. Eli yleensä rakennusvalvonnalta ei tarvita lupia.  Jos ulkoyksikkö halutaan esimerkiksi kaiteen yläpuolelle, näkyville, lupia saatetaan tarvita. 

Entä jos hallitus ei tartu toimeen?

Aktiiviset osakkaat voivat toki itse tehdä tarvittavat esiselvitykset ja valmistelut. Yksittäinen osakas voi vaatia asian seuraavan yhtiökokouksen asialistalle ja yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Osakkaiden 10 prosentin määrävähemmistö voi vaatia koolle ylimääräisen yhtiökokouksen. 

Luvan saamiseen tarvitaan yhtiökokouksessa läsnä olevien osakkeiden enemmistö. Yhtiökokous voi asettaa reunaehtoja ja vaatimuksia esimerkiksi asennustavalle ja laitteiden ominaisuuksille, kuten meluisuudelle. Hallitus laatii ja viimeistelee tarvittaessa ohjeet ja reunaehdot.

VASTUU, MELU, VAHINGOT Kuka on vastuussa ilmalämpöpumpusta, syntyyko melua, tuleeko vesivahinkoja, aiheutuuko rakenteille vahinkoja? Lue lisää ilmalämpöpumpun hankinnasta toukokuun Taloustaidosta. Voit lukea näköislehteä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Vesa Ylä-Jääski

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti