veronmaksajat.fi

KOTI

Ilmalämpöpumpusta apua helteisiin – miten nopeasti irtoaa taloyhtiöltä lupa?

Ilmalämpöpumpusta apua helteisiin – miten nopeasti irtoaa taloyhtiöltä lupa?
22.6.2021

Ilmalämpöpumpun asentaminen omalle parvekkeelle tai terassille vaatii luvan taloyhtiöiltä. Ennättääkö ilmalämpöpumpusta saada helpotusta vielä tämän kesän helteisiin, ja voiko taloyhtiö asettua poikkiteloin ja kieltää koko ilmalämpöpumpun asentamisen?

Tukala kuumuus on osakkaalle painava peruste ilmalämpöpumpun asentamiseen, eivätkä taloyhtiöt voi kieltää niitä heppoisin perustein. Ilmalämpöpumpun asentamiseen tarvittavan luvan saaminen vie kuitenkin usein enemmän kuin muutaman päivän.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama kertoo, että muutostyöilmoituksen käsittelyaika kestää minimissäänkin noin kaksi viikkoa.

”Sitä nopeampi käsittely olisi poikkeuksellista. Mutta jos taloyhtiöissä on jo aiemmin asennettu ilmalämpöpumppuja eikä muutostyöilmoitus vaadi enää hallituksen käsittelyä, lupa voi tulla nopeastikin. Joissain tapauksissa asennus vaatii toimenpideluvan kaupungilta, jolloin käsittelyaika pitenee merkittävästi”, Valkama sanoo Isännöintiliiton tiedotteessa.

Tee muutostyöilmoitus isännöintiin

Kun osakas haluaa asentaa ilmalämpöpumpun omalle parvekkeelleen tai terassilleen, muutostyöilmoitus tehdään isännöintiin. Ilmoitus täytyy tehdä kaikista sellaisista remonteista tai muutoksista, jotka koskevat talon rakenteita tai vaikuttavat julkisivun ulkonäköön.

”Kun ilmoitus tehdään huolellisesti eikä isännöinnin tarvitse pyytää siihen tarkennuksia, käsittely vie vähemmän aikaa. Jos helpotusta haluaa tämän viikon helteisiin, on kyllä jo myöhässä”, Valkama sanoo.

Taloyhtiö voi jopa kieltää ilmalämpöpumpun asennuksen

Muutostyöstä aiheutuvia haittoja ja hyötyjä harkitaan aina tapauskohtaisesti. Ilmalämpöpumppu vaatii laitteiston asentamisen sekä asunnon sisälle, että esimerkiksi parvekkeelle, ja asennustyössä täytyy porata ulkoseinän rakenteita.

Taloyhtiöllä on mahdollisuus asettaa ehtoja tai jopa kieltää muutostyö, jos muutokset vaikuttavat esimerkiksi julkisivun ulkonäköön tai asentaminen ei ole teknisesti mahdollista rakennusta vahingoittamatta.

”Taloyhtiön pitäisi kuitenkin sallia ilmalämpöpumpun asennus, jos se ei näy parvekkeelta eikä asennus vahingoita rakennuksen ulkoseinää. Kova helle voi aiheuttaa jopa terveyshaittoja, joten ilmalämpöpumppu voi lisätä merkittävästi ihmisten asumismukavuutta ja hyvinvointia”, Valkama huomauttaa.

Ilmalämpöpumppujen suosio on kasvanut, joten taloyhtiöiden olisi hyvä varautua siihen, että osakkailta tulee entistä enemmän muutostyöilmoituksia. Isännöintiliiton mukaan taloyhtiön hallituksen ja isännöinnin kannattaisi yhdessä miettiä asennusten ehdot ja muutostyöilmoituksen käsittelyn askelmerkit, jotta prosessi olisi kaikkien kannalta mahdollisimman sujuva.

Outi Airaksinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti