veronmaksajat.fi

KOTI

Ilmalämpö­pumpusta helpotusta ensi kesän helteisiin – muista tehdä muutostyö­ilmoitus taloyhtiölle

Ilmalämpö­pumpusta helpotusta ensi kesän helteisiin – muista tehdä muutostyö­ilmoitus taloyhtiölle
7.3.2024

Viime vuosina kerrostaloasunnoissakin yleistyneen ilmalämpöpumpun ehtii vielä asennuttaa ensi kesäksi. Asunto-osakeyhtiössä asennus on kuitenkin hoidettava yhteistyössä taloyhtiön kanssa.

Ilmalämpöpumpun asentaminen voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin rakennusosiin, ja sen vuoksi osakkaan on tehtävä taloyhtiölle muutostyöilmoitus.

”Jos taloyhtiössä huoneistoihin on aiemminkin asennettu ilmalämpöpumppuja ja asiasta on tehty yhtiökokouksessa hyväksyvä periaatepäätös, hallituksen antama lupa yleensä riittää. Taloyhtiö voi kuitenkin asettaa ehtoja asennettavan laitteen ominaisuuksille sekä asennukselle ja valvonnalle”, kertoo Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia tiedotteessa.

Ilmalämpöpumpun hankkimista suunnitteleva osakas toimittaa hallitukselle tai isännöitsijälle muutostyöilmoituksen, minkä jälkeen hallitus harkitsee suostumuksen antamista ja sille mahdollisesti asetettavia ehtoja. Ehtojen tulee olla tarpeen yhtiön rakennukselle tai toiselle osakkaalle muutostyöstä aiheutuvan haitan tai vahingon ehkäisemiseksi.

Taloyhtiö voi joissakin tapauksissa kieltää ilmalämpöpumpun asentamisen. Jos asennus ulottuu osakehuoneiston ulkopuolelle taloyhtiön alueelle aiheuttaen esimerkiksi muutoksia taloyhtiön julkisivuun, voidaan asennus kieltää.

Huoneistoparvekkeelle tapahtuvan asennuksen yhteydessä kieltäminen on mahdollista, mikäli voidaan osoittaa, että muutostyöstä yhtiölle tai toiselle osakkaalle aiheutuva haitta ylittää muutostyöstä sitä haluavalle osakkaalle koituvan hyödyn.

Ensimmäisestä ilmalämpöpumpusta yhtiökokouksen päätös

Jos taloyhtiössä ei ole ennestään asennettu ilmalämpöpumppuja eikä asiasta ole yhtiökokouksen ns. periaatepäätöstä, tällainen olisi hyvä tehdä ennen ensimmäisen ilmalämpöpumpun asentamista. Päätöksellä linjataan muutostyölle asetettavia reunaehtoja esimerkiksi asennuspaikasta ja kondenssiveden hallinnasta sekä vastuukysymyksistä. Samalla taloyhtiön on syytä selvittää kunnan rakennusvalvonnan suhtautuminen ilmalämpöpumppujen asentamiseen sekä mahdollinen viranomaisluvan tarve.

Yhtiökokouksessa päätetään asiasta yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä.

Jos periaatepäätöstä ei ole aiemmin tehty, vie päätöksentekoprosessi taloyhtiössä oman aikansa, ja ilmalämpöpumpun hankkiminen tulevaa kesää viilentämään saattaa pahimmassa tapauksessa olla jo myöhäistä.

”Olisi kuitenkin hyvä, että yhtiön näkemys ilmalämpöpumpun asentamiseen olisi tulevia kesiä varten valmiiksi olemassa. Silloin osakkaat saavat nopeallakin aikataululla ilmalämpöpumpun asennettua, ja varmistetaan osakkaiden yhdenvertainen kohtelu”, Tapio Haltia sanoo.

Minna Petäinen

KOTITALOUSVÄHENNYS | Ilmalämpöpumpun asennus vaati taloyhtiön edellyttämän valvontakäynnin, jonka taloyhtiö laskutti minulta. Valvontatyötä koskeva lasku oli arvonlisäveroton veloitus. Onko tästä valvontatyön laskusta mahdollista saada kotitalousvähennys? Näin verojuristi vastaa >>

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti