veronmaksajat.fi

KOTI

Ilmoita remontista taloyhtiölle

Ilmoita remontista taloyhtiölle
8.8.2017

Kesä houkuttelee remontintekoon, mutta suin päin ei pidä töihin ryhtyä – ainakaan, jos asuu asunto-osakeyhtiössä.

Lain mukaan taloyhtiön osakkaan täytyy ilmoittaa remonttiaikeistaan yhtiölle etukäteen ja kirjallisesti, mutta aivan kaikesta ei tarvitse raportoida. Velvollisuus koskee remontteja, joiden lopputulos vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistöön tai huoneistoon.

Niinpä seinät saa maalata tai tapetoida vaikka heti, kun vanha väri kyllästyttää. Keittiön kaapinovetkin voi vaihtaa, mutta jos kajotaan hanoihin, vaihdetaan kaapit tai tehdään sähköasennuksia, asia kuuluu taloyhtiölle.

”Keittiöön, kylpyhuoneeseen ja lattioihin tulevat muutokset vaativat yleensä ilmoituksen”, kiteyttää Suomen Kiinteistöliiton lakimies Kristel Pynnönen.

Yhtiö puolestaan täytyy rekisteröidä ilmoitukset muutostyörekisteriinsä. Kun asuntoa aikanaan myydään, ostaja saa sieltä tarkat tiedot, mitä muutoksia aikaisempi omistaja on tehnyt.

Osakkaalla on toki oikeus laajoihinkin muutoksiin huoneistossaan. Yhtiö saa kieltää ne vain, jos ne haittaavat yhtiön tai muiden osakkaiden etua. Esimerkiksi reikien poraamisen julkisivuun yhtiö voi estää. 

Kohtuullinen vastausaika varattava

Ilmoitus muutostöistä on tehtävä kirjallisesti, mutta se saa olla vapaamuotoinen. Pitää selvittää, mitä huoneiston osia työ koskee ja minkälainen työ on kyseessä. On esimerkiksi käytävä ilmi, että kylpyhuoneeseen tulee asianmukainen vedeneristys ja että työt tekee ammattilainen.

Pieniin muutoksiin saattaa riittää se, että isännöitsijä käsittelee ilmoituksen, mutta isoja varten tarvitaan taloyhtiön hallituksen päätös – sekä tietysti aina, kun isännöitsijää ei ole.

”Jos taloyhtiö ei saa osakkaan aikeista riittävästi tietoa, se voi pyytää lisäselvityksiä. Se voi myös asettaa ehtoja remontille”, Pynnönen sanoo.

Laki ei aseta tarkkoja aikarajoja remontista ilmoittamiselle, mutta taloyhtiölle on varattava kohtuullinen vastausaika. Koska yhtiöllä on velvollisuus valvoa kylpyhuoneremonttia, siitä on kerrottava mieluiten jo muutamaa viikkoa aikaisemmin.

Yhtiön puolestaan on otettava suunnitelmiin kantaa mahdollisimman nopeasti. Sen pitää ilmoittaa osakkaalle, koska se käsittelee remontin ja milloin viimeistään palaa asiaan. Osakkaan taas kannattaa odottaa taloyhtiön kuittaus, vaikka remontti olisi pienikin. 

Ilmoittamatta jättäminen voi käydä kalliiksi

Ilmoittaminen ei maksa osakkaalle mitään, mutta yhtiölle voi koitua kuluja töiden kirjaamisesta muutostyörekisteriin. Valvontamenot ja käsittelymaksut maksaa osakkeenomistaja kuten myös hallituksen kulut, jos se joutuu erikseen kokoontumaan hänen asiaansa varten.

Mutta mitä tapahtuu, jos remontin jättää ilmoittamatta?

”Jos töistä aiheutuu vahinko, osakas voi joutua korvaamaan myös rakenteiden korjaustyöt, koska ei noudattanut lakia. Jos taas ilmoitus on tehty ja hyväksytty, osakas vastaa tavalliseen tapaan pinnoista ja yhtiö rakenteista”, Pynnönen kertoo.

Sellaistakin sattuu, että asunnosta kuuluu remontin ääniä, mutta ilmoitus on tekemättä. Silloin yhtiö voi kirjata muutostyörekisteriin tiedon siitä, että remontti on tehty ilmoittamatta. Asia merkitään isännöitsijätodistukseen, kun osakas myy asuntoa. Usein tieto vaikeuttaa myyntiä. 

Hanna Lehto-Isokoski

 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti