Koronapandemia saattaa nostaa putkiremonttien hintoja merkittävästi. Kallistuvat remontit ja koronan aiheuttamat vaikeudet taloyhtiöiden päätöksenteossa aiheuttavat haasteita putkiremonttien toteuttamiseen, ennustetaan Isännöintiliiton tuoreessa putkiremonttibarometrissä.
Putkiremontteja tehdään nyt eniten 1970-luvun alussa rakennetuissa taloyhtiössä. Valtaosa Suomen asuntokannasta on rakennettu 1970- ja 80-luvuilla, joten putkiremontteja pitää tehdä tällä vuosikymmenellä vielä runsaasti.
Isännöitsijät arvioivat putkiremonttien kustannusten nousevan jopa 5−10 prosentilla seuraavan vuoden aikana.
”Koronan väistyessä taloyhtiöt saattavat innostua korjaamaan aiempaa enemmän pienen hiipumisen jälkeen. On selvää, että kysynnän kasvaminen tarkoittaa myös urakoiden hintojen nousua”, Isännöintiliiton vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja Tuomas Viljamaa sanoo.
Haasteeksi tulee se, miten putkiremontteja saadaan tehtyä samaan aikaan, kun niiden hinnat nousevat ja päätöksenteko vaikeutuu.
Viljamaa arvioi lainan saamisen vaikeutuvan niillä alueilla, joilla asuntojen vakuusarvot eivät kasva samaa vauhtia kuin putkiremonttien hinnat. ”Yhteistyö taloyhtiöiden kesken saattaisi helpottaa rahoituksen saamista monissa maakuntakaupungeissa.”
Kyselyn mukaan putkiremontteja on jäänyt toteutumatta 15 prosentissa taloyhtiöistä rahoitusvaikeuksien takia. ”Vuonna 2020 vastaava lukema oli 6 prosenttia”, Tuomas Viljamaa sanoo.
Viljamaa peräänkuuluttaa "kevytkorjaamisen" malleja taloille, joissa ei kannata tai joissa ei ole mahdollista tehdä kokonaisvaltaista linjasaneerausta.
Lähes 40 prosenttia taloyhtiöistä haki remonttiinsa rahoitusta kolmesta pankista ja vajaa neljännes neljästä pankista. Rahoitustarjous saatiin useimmin (36 %) kolmesta pankista.
Päätöksenteko takkuaa taloyhtiöissä koronapandemian takia
Päätöksenteko taloyhtiöissä on vaikeutunut huomattavasti pandemian takia. Jopa puolet vastaajista kokee, että putkiremonteista ja muusta korjausrakentamisesta päättäminen on vaikeutunut tai vaikeutuu jatkossa.
”Päätöksenteon vaikeutuminen etäkokousten takia oli odotettu tulos, mutta vastauksissa näkyi myös pelkoa siitä, että remontin tekeminen levittää virusta. Vieraita ihmisiä ei haluta omaan kotiin ja erityisesti iäkkäistä ihmisistä ollaan huolissaan.”
Minna Petäinen
Isännöintiliiton putkiremonttibarometriin vastasi 127 isännöitsijää eri puolilta Suomea. Vastaajamäärä kattaa noin 3 000 taloyhtiötä.