veronmaksajat.fi

KOTI

Jäivätkö energiahuolet korkojen nousun jalkoihin?

Jäivätkö energiahuolet korkojen nousun jalkoihin?
15.5.2023

Eivät jääneet, vaikka viime aikoina asuntolainakorkojen noususta on puhuttu enemmän kuin energian kalleudesta.

Sekä sähkön että polttonesteiden hinnat ovat laskeneet viime vuoden karmeimmilta tasoiltaan. Kuluttajien elämää on tänä vuonna helpottanut myös sähkön arvonlisäveron alennus – tosin vain vappuun asti.

Energiakriisi on kuitenkin jättänyt asumiseen jälkensä. Energiatehokkuus kiinnostaa kerrostaloyhtiöissä, mutta vielä enemmän pientaloissa. Huoneistokeskus teki kiinteistönvälittäjilleen kyselyn, jonka mukaan omakotitalojen markkinoilla kiinteistön hyvä kunto, lämmitysmuoto ja energiatehokkuus ovat tällä hetkellä jopa tärkeämpiä kuin asunnon sijainti.

Aurinkopaneelien kauppa on käynyt tulikuumana. Maahantuojayritys Onninen kertoo aurinkosähköjärjestelmien myyntinsä yli nelinkertaistuneen viime vuonna.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen mukaan Suomessa myytiin viime vuonna 197 000 lämpöpumppua. Niistä 162 000 oli ilmalämpöpumppuja. Lämpöpumppuyritys Lämpöykkösen mukaan joka kolmannessa omakotitalossa on jo lämpöpumppu.

Suomen lämpöpumppumarkkina 2022 Kuva: SULPU ry

 

Asuntolainojen koroissa jyrkkä muutos

Entä ne asuntolainojen korot? Ei ihme, että niistä riittää puhetta: 12 kuukauden euribor toukokuussa 2022 oli 0,29 %, toukokuun 2023 alussa se oli 3,82 %.

Asuntokauppa on jokseenkin lamaantunut, osittain korkojen vuoksi. Noin neljän prosentin korko ei sinänsä ole hirmuinen, mutta muutos on jyrkkä, ja samaan aikaan inflaatio ja kaikenlaiset epävarmuudet painavat päälle.

Asuntohinnat ovat laskeneet koko maassa keskimäärin 5,5 % vuotta aiemmasta, eniten pääkaupunkiseudulla, jossa nousukin oli aiemmin kovinta. Tilastokeskuksen mukaan Helsingin yksiöissä hintojen vuosimuutos on viimeksi ollut yhtä suuri vuonna 1995. Niiden hinnat ovat 4–5 vuoden takaisella tasolla.

Asuntovelalliset tuntuvat kaikesta huolimatta pärjäävän. Siinä auttaa vahvana pysynyt työllisyys.

Pankkien mukaan maksuhäiriöt tai lyhennysvapaat eivät ole juuri lisääntyneet. Johtaja Sara Mella Nordeasta kertoo, että kun lainanmaksuohjelmiin tehdään muutoksia, niitä tehdään useimmiten elämäntilanteen muutoksen (avioero, työttömyys tms.), ei korkojen tai inflaation vuoksi.  

TIESITKÖ? Suomessa on asennettuna kaikkiaan 1,45 miljoonaa lämpöpumppua. Talouksien määrään suhteutettuna se on eniten koko Euroopassa. Lähde: Lämpöykkönen, European Heath Pump Association

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti