Joulukuusen neulaset eivät rapise ennen aikojaan, kunhan maltat sulattaa jäisen kuusen hitaasti ja kastelet joulupuuta riittävän usein.
6 x JOULUKUUSI
1. Kuusi kaadetaan aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua
Kaadettua kuusta säilytetään tuulelta suojattuna ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella.
2. Kuljeta joulukuusi suojattuna
Kuusta voidaan kuljettaa auton katolla suojaamattomana ainoastaan lyhyitä matkoja. Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi kannattaa pakata muoviin, pressuun tai pussiin. Peräkärryssä kuusta kuljetetaan pressun tai kuomun alla.
3. Sulata joulukuusi hitaasti
Jos kuusi on jäässä, se pitää sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti 1–2 vuorokautta, tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä.
Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään kylmässä vesiämpärissä ja runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi. Mikäli puu on pakattu verkkoon, poista verkko vasta sulatuksen jälkeen.
4. Näin asetat kuusen jalkaan
Ravistele roskat ja kuolleet neulaset pois. Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti uuden imupinnan aikaan saamiseksi.
Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.
5. Näin hoidat joulukuusta sisätiloissa
Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä. Jos näin käy, neulaset varisevat ennen aikojaan.
Joulukuusi kuluttaa eniten vettä ensimmäisen vuorokauden aikana, joten veden riittävyys pitää tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.
Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on sitä herkemmin neulaset karisevat.
6. Kierrätä kuusi joulun jälkeen
Huolehdi puu kierrätykseen käytön jälkeen. Kuusen voi kuljettaa siististi ulos pilkkomalla sen käyttöpaikalla.
Tarkista oman kotikuntasi kierrätysohjeet. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla joulukuuset kerätään bio- tai sekajäteastioiden tyhjennysten yhteydessä tammi-helmikuussa. Pääkaupunkiseudulla kuusen voi viedä myös Sortti-asemalle, jossa se otetaan risujätteeseen maksutta tammikuun ajan.
Lähde: Joulupuuseura, HSY
MILLAINEN JOULUPUU KOTIIN? Suomalaiset hankkivat koteihinsa nykyään yhä pienempiä kuusia. Myös laatutietoisuus on lisääntynyt. Suurin osa joulunviettäjistä haluaa muotoon leikatun, tuuhean kuusen. Ylä-Lapissa myös mänty on ollut perinteinen joulupuu, koska kuusta kasvaa pohjoisessa luontaisesti vähemmän. Lähde: Metsäkeskus
Joulukuusi numeroina
- Jouluna Suomessa koristellaan lähes 1,4 miljoonaa joulupuuta.
- Joulukuusista vajaa miljoona tulee kotimaan viljelmiltä, metsistä haetaan lähes 300 000 puuta. Ulkomaiset kuuset tulevat pääosin Tanskasta viljelmiltä..
- Joulukuusen kasvatus kestää 8–12 vuotta.
- Kotimaisen joulukuusen hiilijalanjälki on noin kaksi kiloa.
Lähde: Joulupuuseura ja Metsäkeskus
MUISTA LUPA! Suomen metsissä kasvaa lukuisia pienehkön joulukuusen mitan täyttäviä puita. Joulukuusen hakemiseen metsästä täytyy olla aina maanomistajan lupa. Kuusen voi hakea esim.talousmetsien taimikoista. Sieltä kannattaa valita sellainen kuusi, jonka voisi muutenkin poistaa esimerkiksi taimikonhoidon yhteydessä. Lähde: Metsäkeskus
Minna Petäinen
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 17.12.2019 ja päivitetty 20.12.2022.