veronmaksajat.fi

KOTI

Jumittaako uuden asuntosi omistuksen rekisteröinti? Tämä keino avaa sinulle oven yhtiökokoukseen

Jumittaako uuden asuntosi omistuksen rekisteröinti? Tämä keino avaa sinulle oven yhtiökokoukseen
15.2.2024

Suurin osa taloyhtiöistä on jo siirtänyt osakeluetteloidensa ylläpidon Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään. Asunto-osakkaiden into rekisteröidä omistuksensa on ruuhkauttanut rekisteröintien käsittelyn, millä voi olla vaikutuksia kevään yhtiökokouksiin.

Maanmittauslaitoksen (MML) ruuhkan vuoksi jonossa seisoo nyt sellaisten osakkaiden rekisteröintejä, jotka ovat vastikään ostaneet itselleen asunnon ja tarvitsevat rekisteröinnin osallistuakseen taloyhtiönsä yhtiökokoukseen. Näillä osakkailla on myös lyhyt kahden kuukauden määräaika rekisteröintihakemuksen tekemiselle.

Kiinteistöliitto pitää tilannetta harmillisena mutta katsoo, etteivät ruuhkat estä yhtiökokousten järjestämistä onnistuneesti.

Taloyhtiöiden osakkeista valtaosa on edelleen samalla omistajalla, ja siinä tilanteessa mahdollisen kirjaamishakemuksen käsittelyn ruuhka ei vaikuta yhtiökokoukseen osallistumiseen, sillä omistajan tiedot ovat jo Maanmittauslaitoksen järjestelmässä.

Uusi omistaja valtakirjalla yhtiökokoukseen

Jos asunnon omistaja on vaihtunut tai vaihtumassa, valtakirja edelliseltä omistajalta uudelle omistajalle oikeuttaa osallistumaan taloyhtiön yhtiökokoukseen ja äänioikeuteen kokouksessa, vaikka omistus ei vielä olisikaan Maanmittauslaitoksen rekisterissä. 

”Vapaamuotoisessa valtakirjassa myyjä valtuuttaa ostajan edustamaan tiettyä osakeryhmää – esimerkiksi asunto-osakeyhtiö X:n osakkeita 1 500–2 500 – kevään 2024 yhtiökokouksessa. Asiakirjassa voi halutessaan yksilöidä muitakin asioita, joiden hoitamista valtakirja koskee. Valtakirja päivätään ja myyjä allekirjoittaa valtakirjan”, opastaa Kiinteistöliiton johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

Kannattaa muistaa, että pelkkä kauppakirja ei riitä oikeuttamaan yhtiökokoukseen osallistumista.

Hätätapauksessa hakemusta voi kiirehtiä

”Jos valtakirjan saaminen ei jostakin syystä ole mahdollista, Maanmittauslaitokselle tehtävän kirjaamishakemuksen käsittelyä voi poikkeuksellisesti myös kiirehtiä”, Hienonen lisää.

Maanmittauslaitos kertoo, että yksittäiset, perustelluista syistä kiirehdityt hakemukset ratkaistaan nopeimmillaan muutamassa päivässä. Tällaisessa tilanteessa omistuksensa nopeampaa rekisteröintiä voi edistää ottamalla yhteyttä MML:n asiakaspalveluun.

Jo ennen osakeluettelon siirtoa hankitun asunnon omistuksen rekisteröimiselle ei ole kiirettä, sillä riittää, että tämä tehdään kymmenen vuoden kuluessa. Aiemmin hankitun asunnon omistajan ei siis ole juuri nyt tarpeen tehdä asialle mitään.

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti