Kotitalouksien muovinkeräykseen kelpaavat vain tyhjät ja puhtaat kuluttajapakkaukset. Esimerkiksi muoviastiat ja lelut on pistettävä sekajäteastiaan, vaikka juuri kovamuoviset tuotteet sopisivat hyvin uusien muovituotteiden raaka-aineeksi.
Orivedellä on toisin. Pirkanmaalaiskaupungin kotitaloudet saavat laittaa samaan astiaan niin muovipakkaukset kuin kovamuoviset pulkat ja muovikorit. Jossakin vaiheessa Oriveden käytäntö voi laajentua koko Suomeen, jolloin kaiken kotitalousmuovin saa laittaa samaan astiaan.
Muovinkeräys ennätysvauhdissa
Kaikki kotitalouksien ja yritysten sekä laitosten keräysmuovit päätyvät Suomen Uusiomuovi Oy:lle, joka on muovipakkausten virallinen tuottajayhteisö. Siellä tiedetään, että Suomessa käytetään muovipakkauksia vuosittain noin 155 000 tonnia. Siitä reilu kolmannes eli 60 000 tonnia kerätään talteen.
Muovipakkausten keräys on viime vuodet edennyt ennätysmäisesti. Viime vuonna pantittomia muovipakkauksia kerättiin noin 45 000 tonnia. Siitä valtaosa eli lähes 29 000 tonnia kertyi kuluttajapakkauksista – kasvua kertyi vuodessa 40 prosenttia.
Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy vastaa kaikista Rinki-ekopisteistä, joita on lähes 1 900. Niistä noin 700 ekopisteessä kerätään kuluttajilta myös muovia, mutta niihin kertyy vähemmän muovia kuin suoraan kiinteistöiltä.
Rinki Oy:n viestintäpäällikkö Heli Satuli kommentoi muovinkierrätyksen olevan melko uutta, joten siinä on opeteltavaa.
”Ohjeet ovat yksinkertaiset: Kuluttaja voi maksutta tuoda Rinki-ekopisteelle kaikki tyhjät muovipakkauksensa kierrätettäväksi”, hän opastaa.
Kiertoon eikä polttoon
Uusiomuovi järjestää kuluttajajätteen hyödyntämisen pääosin Fortumin muovijalostamossa Riihimäellä. Siellä muovista jalostetaan muoviraetta, joka korvaa neitseellisestä öljystä valmistettua muovia. Hyödyntämiskelvoton jäte poltetaan lämmöksi tai sähköksi.
Tyypillisesti kierrätysmuovista valmistetaan kukkaruukkuja ja muovipusseja. Muovista valmistetaan paljon myös terassilautoja ja muita rakentamistuotteita, joilta vaaditaan hyvää kosteudensietoa.
Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka sanoo, että monia kuluttajapakkauksia voi jo kierrättää teollisuudessa kilpailukykyisesti.
Kierrätysteknologia on suhteellisen nuorta, ja innovaatioiden ansiosta kierrätysasteet nousevat. Myös pakkausten valmistajat ottavat kierrätyksen yhä vain paremmin huomioon, kun pakkausta suunnitellaan.
Muovikilon kierrätys ehkäisee 1,5 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Näin kertoo Fortumin VTT Teknologiakeskus Oy:llä teettämä tutkimus 2018.
Surakka pelkistää, että kierrätyksen vaihtoehto on suora polttaminen. Jos kierrätyskelpoinen muovi poltetaan, kierrätyshyöty menetetään.
Kaikki kodin muovit samaan astiaan
Pirkanmaan Jätehuolto Oy ja Suomen Uusiomuovi Oy järjestivät Orivedellä ainutlaatuisen muovinkeräyskokeilun. Oriveteläisissä taloyhtiöissä kerättiin kaikki kotitalousmuovi – pakkausmuovin lisäksi esimerkiksi risaiset tai hylätyt muovilelut ja -astiat – samaan jäteastiaan. Mukana oli yli sata taloyhtiötä noin 150 muovinkeräysastialla, maksutta.
Lisäksi pientaloasukkaat ja mökkiläiset saivat viedä maksutta kaiken kotitalousmuovijätteen Oriveden jäteasemalle sen aukioloaikoina. Jäteasemalle kelpasivat kaikilta myös isot muoviesineet, kuten saavit ja puutarhahuonekalut, joita ei kokonsa vuoksi saa laittaa taloyhtiön astiaan.
Muoveja kertyi 1,5 vuoden kokeiluaikana teollisuudelle hyödynnettäväksi noin 70 tonnia: jäteasemalle tuotiin kaikenlaista muovia 40 tonnia ja kiinteistöiltä kerättiin 30 tonnia. Muovista kaksi kolmasosaa oli pakkauksia, kolmasosa kovaa muovia.
Muovinkeräyskokeilun ulkopuolelle jäivät lähinnä PVC-muovituotteet (03), elektroniikkaa sisältävä muovi, rakentamisen muovituotteet ja likaiset muovit.
Kokeilu loppui vuodenvaihteessa, mutta kaiken kotitalousmuovin keräys jatkuu oriveteläisille, tosin kiinteistöillä maksullisena.
Oriveden keräyskokeilu onnistui
Oriveden kokeilu oli poikkeus pakkausmuovinkeräyksestä. Orivedellä keräykseen sai laittaa sellaisia kovamuovitavaroita, mitä muualle ei saa laittaa.
Mika Surakka kertoo, että Orivedeltä kerätty muovi oli huomattavan puhdasta ja käyttökelpoista verrattuna kaikkiin muilla keräystavoilla saatuun muoviin.
”Jos muovijalostamolle vietäisiin kerrallaan vain yhtä muovilaatua, jalostamo voisi jopa maksaa siitä. Kun puhtaat muovipakkaukset ovat likaisen ja sekalaisen muovin joukossa, arvo jää miinusmerkkiseksi”, Surakka päivittelee.
Oriveden jäteasemanhoitaja Pirkko Leppänen kertoo, että muovinkeräyksen suosio oli valtava. Kokeilu kasvatti jäteaseman asiakasmäärää peräti 70 prosenttia, vilkkaimpina päivinä asiakkaita kävi lähes parisataa. Muovijätteitä toivat ja tuovat niin helsinkiläiset kesämökkiläiset kuin naapurikuntalaiset.
”Jos tämä loppuisi, kaikki muovi menisi taas sekajätteeseen. Ihmiset sanovat, että eivät ymmärrä Rinki-kierrätyksen koodeja”, Leppänen sanoo.
Hän pitää selvänä, että kaikenlaisen kotitalousmuovin keräys onnistuu vain paikassa, jossa jätteidentuontia valvotaan.
”Äskettäin eräs mies oli laittamassa autonrenkaita muovinkeräysastiaan. Jos ihmiset käyttäytyisivät siten kuin kuuluu, ongelmaa ei olisi”, Leppänen sanoo.
Jäteaseman muovipuristin tyhjennetään kerran kuukaudessa. Leppänen kertoo siinä olevan silloin noin kolmetuhatta muovikiloa. Se on iso määrä kevyttä tavaraa.
Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n asiakkuuspäällikkö Virpi Oksala kehuu Oriveden keräyskokeilun helppoutta, kun kaikki muovi kerättiin samoihin astioihin. Kuluttajien ei tarvinnut miettiä, kuuluuko muovi kierrätykseen vai sekajätteeseen.
Oksala sanoo maakunnallisen jäteyhtiön olevan valmis nopeasti laajentamaan muovinkeräystä, jos jätelaki niin suosittaa.
EU kierrättäisi enemmän
Neuvotteleva virkamies Sirje Stén ympäristöministeriöstä taustoittaa, että Oriveden kokeilusta haettiin yhtä ratkaisua nimenomaan yhdyskuntajätteen kierrätyksen lisäämiseen.
”Muovinkeräyksen laajentaminen pakkausmuoveista muovista valmistettuihin tavaroihin on yksi hyvistä keinoista lisätä yhdyskuntajätteen keräystä”, Stén kommentoi.
Suomella on matkaa EU:n kierrätystavoitteisiin. EU:ssa yhdyskuntajätteen kierrätystavoite nousee asteittain siten, että vuonna 2025 on kierrätettävä 55 prosenttia ja vuonna 2035 jo 65 prosenttia yhdyskuntajätteestä. Suomessa kierrätysprosentti on ollut kymmenkunta vuotta noin 40.
Jätelaki uudistui heinäkuussa. Jatkossa erilliskeräys tiukkenee niin kuntien, jätteen haltijoiden kuin pakkausten tuottajien näkökulmista.
Viimeistään 2023 heinäkuussa on oltava oma keräysastia kaikille pakkausjätteille eli muoville, metallille, lasille, paperille ja kartongille. Laki koskee vähintään viiden asunnon kiinteistöjä taajamissa.
Vastuunjako vaikeuttaa yhteiskeräystä
Valtakunnalliseen jätesuunnitelmaan on tulossa toimenpide-ehdotus, jonka mukaan kaikkea kotitalousmuovin yhteiskeräystä laajennettaisiin Orivedeltä koko Suomeen.
Jatko kuitenkin riippuu muovintuottajien – muovituotteiden pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien – ja kuntien neuvotteluista. Tuottajat ovat vastuussa markkinoille tuomistaan pakkauksista ja niiden keräämisestä. Muista kotitalousjätteistä vastaa kunta.
Tuottajat maksavat kunnille muovinkeräyksestä, jonka kunnat kilpailuttavat. Sitten yksityiset kuljetusyritykset keräävät muovit keräysastioista.
Vaikka jätelaki on juuri uusittu, vielä ei muovinkeräys suju kitkatta. Muovintuottajia harmittaa kahtia jakautunut keräysvastuu sikäli, että kuluttaja saa laittaa keräysastiaan tuotteita, joita ei voi kierrättää.
Olennaista on silti se, että kuluttajalle ei tehdä muovinkeräystä eikä -kierrätystä liian vaikeaksi.
”Kuluttaja saa laittaa kaikki tyhjät ja puhtaat muovipakkaukset keräysastiaan. Kuluttaja on tehnyt hommansa, eikä tarvitse selvittää, mitä muovilaatua tuote on”, muovintuottajia edustava Surakka päättää.
Hannu Kaskinen
Artikkeliin on lisätty 31.8.2021 väliotsikon, Muovinkeräys ennätysvauhdissa, alle tiedot Rinki-ekopisteistä ja viestintäpäällikkö Heli Satulin kommentit. Väliotsikoiden – Kiertoon ei polttoon, Oriveden kierrätyskokeilu onnistui ja Vastuunjako vaikeuttaa yhteiskeräystä – on lisätty Uusiomuovin toimitusjohtajan Mika Surakan kommentit ja poistettu edellisen toimitusjohtajan Vesa Soinin kommentit. Väliotsikoiden EU kierrättäisi enemmän ja Vastuunjako vaikeuttaa yhteiskeräystä alle täydennetty tietoja heinäkuussa uudistuneesta jätelaista.