Jos keittiö tai kylpyhuone näyttää hiukan nuhruiselta, pieni piristys olisi paikallaan. Tai ehkä edellinen omistaja on valinnut laatat, jotka eivät sinua miellytä?
Mikäli rakenteet ovat muuten kunnossa, ei ole pakko teettää isotöistä remonttia. Kaakelit voi sen sijaan maalata, ja se onnistuu ihan omin voimin. Kaunis ympäristö saa kotityötkin tuntumaan mukavammilta.
1. Mitä pitää osata?
Kaakeleiden maalaajan tärkein taito on lukutaito. Rautakauppojen ja maalivalmistajien verkkosivuilla on hyvät ohjeet, joita noudattamalla onnistuu. Huolellisuus ja kärsivällisyys ovat myös avuksi.
Maalausta edeltävä kaakeleiden pesu pitää tehdä todella tarkasti, jotta pintaan ei jää rasvaa tai muuta likaa estämään maalin kiinnittymistä. Kärsivällisyyttä tarvitaan, jotta malttaa antaa pintojen kuivua riittävän kauan käsittelykertojen välillä.
Urakkaan ei tarvita rakennusalan kokemusta. Omasta terveydestä on hyvä olla kiinnostunut. Tarkista, että maalista ei haihdu epäterveellisiä hiukkasia huoneilmaan. Vesiohenteinen maali on vähäpäästöinen.
2. Vältä yllätykset
Keittiön välitilan voit maalata keittiöön sopivalla kaakelimaalilla, jota on kaupoissa useampia merkkejä. Kylpyhuoneeseen tarvitset erikoismaalin. Kylpyhuoneen seinät ja lattia maalataan eri maaleilla. Näin esimerkiksi siksi, että seinämaali on lattiassa liukas.
Ole tarkka ja valitse maali käyttökohteen mukaan. Oikean maalin käyttö on kuluttajan vastuulla, ei myyjän tai valmistajan.
Osta kaakeleiden alkupesua varten valmistajan suosittelema maalinpesuneste. Hankaa laatat putipuhtaiksi, huuhtele puhtaalla vedellä ja anna pintojen kuivua. Poista vanhat silikonit seinän ja laatan reunasta mattoveitsellä. Teippaa työtasoon suojamuovi.
Maalaustelan tulee sopia käytettävään maaliin. Maalia on telassa sopivasti, kun kerros on paksu, mutta ei valu. Viimeistele maalaamasi pinta telaamalla vedot ylhäältä alas. Siten vältät valumajäljet.
3. Värillä on väliä
Kuinka monta maalipurkkia tarvitaan? Valmistaja ilmoittaa, montako neliötä maalaat yhdellä litralla. Kannattaa huomata, että pienet maalipurkit ovat usein vain 0,7‒0,9-litraisia. Maalin pitää riittää kahteen maalauskerrokseen. Yhdellä litralla maalaat kahteen kertaan noin neljä neliömetriä.
Suomalaisten suosikkiväri on valkoinen eri sävyissä. Rauhallinen sävy on varma valinta, tosin nyt myös musta ja tummanharmaa ovat muotia. Tietyn merkkisiä keittiön välitilan maaleja voi myös sävyttää satoihin eri sävyihin.
Poista suojateippi heti, kun olet maalannut yhden kerroksen. Jos maali ehtii kuivua, se tarttuu teippiin ja repeytyy irti teipin mukana. Anna maalikerroksen kuivua ohjeen mukaisesti ennen kuin maalaat seuraavan. Jos kylpyhuoneessa ei ole ikkunaa, voit tehostaa kuivumista tuulettimella.
4. Edullinen uudistus
Jos työt tekee itse, keskikokoisen keittiön välitilan kaakeleiden maalauksen hinta jää reilusti alle sadan euron. Neljään neliömetriin riittävän määrän maalia saa noin 50 eurolla. Maalipesu, maalarinteippi, suojamuovi, tela, pensseli ja uusi silikonisauma-aine maksavat muutamia kymppejä.
Kymmenen neliön kylpyhuoneen seinämaalit sekä työtarvikkeet maksavat noin 180 euroa. Saman kylpyhuoneen lattiamaali maksaa tarvikkeineen 110 euroa. Jos seinissä on vanhoja ruuvinreikiä, reikien täyttämiseen pitää ostaa valmistajan tai maahantuojan suosittelemat paikkausaineet. Kysy neuvoa asiakaspalvelusta.
5. Huolla maalattuja kaakeleita hellästi
Maalaustyöhön kuluu noin 2–4 vuorokautta. Keittiöön voi asentaa silikonit vuorokauden kuluttua maalaamisesta, ja niiden kuivuttua työtaso on valmis käyttöön. Kylpyhuoneen lattia kuivuu kolme vuorokautta.
Maalit kovettuvat täydellisesti vasta 2–4 viikon kuluttua, joten ole aluksi erityisen varovainen käyttäessäsi tai puhdistaessasi maalattuja pintoja.
Maalin kestävyyteen vaikuttaa siihen kohdistuva rasitus. Puhdista kaakelit sienellä ja tavallisella keittiöön sopivalla pesuaineella. Älä hankaa ärhäkästi. Teräviä iskuja maalipinta ei siedä, kuten eivät siedä keraamiset laatatkaan.
Neuvoja kaakeleiden maalaajalle antoivat Tikkurilan Otto Tomi ja Colornovan Markus Lehtimäki.
Satu Alavalkama