Mökkeily on kalleinta Savonlinnassa. Seuraavaksi kalleimpia mökkikuntia ovat Kuopio, Mikkeli, Parainen ja Kangasala. Edullisinta mökkeily on Oulussa.
Eroa kalleimman Savonlinnan ja huokeimman Oulun välillä on Omakotiliiton selvityksen mukaan yli 620 euroa vuodessa. Mökkeily Savonlinnassa maksaa vuodessa yli 1 100 euroa, kun Oulussa kustannus on noin 480 euroa. Keskimäärin mökkeily maksaa reilut 770 euroa vuodessa vertailussa mukana olleissa kunnissa.
Selvityksessä on otettu huomioon kunnan vapaa-ajan asunnon kiinteistövero, sähkömaksut ja jätemaksu.
Mökkeilyn kustannukset
Mökkeilyn kalleimmat kuluerät ovat sähkö ja kiinteistövero. Sähköä mökkeilijät käyttävät keskimäärin 1000 kW vuodessa, ja sähkölaskussa maksetaan sähköenergiasta ja sähkön siirrosta sekä veroja.
Kunnat voivat päättää vapaa-ajan asunnolle suuremman kiinteistöveroprosentin (vaihteluväli 0,93−2,00 %) kuin vakituiselle asuinrakennukselle, kuten omakotitalolle (vaihteluväli 0,41−1,00 %). Samalla mökin veroprosentin skaala on laajempi. Maapohjan kiinteistöveron vaihteluväli on molemmille sama, 0,93−2,00 %.
Kalleinta sähkö on Savonlinnassa, Mikkelissä ja Mäntyharjulla − yhteensä jopa 600 euroa vuodessa. Tästä jakeluverkon ylläpidon kiinteä perusmaksu on peräti 408 euroa (perusmaksu 34 e/kk).
Mökkitontit ovat perinteisesti suurempia kuin omakotitalotontit. Tontin kiinteistövero on kallein Kangasalla, yli 380 euroa, ja rakennuksen osalta Raaseporissa, yli 210 euroa. Selvityksessä tontin koko (4 500 m2) perustuu Maanmittauslaitoksen kauppahintatilastosta.
Jätekustannuksia mökkiläinen maksaa keskimäärin 34 euroa. Kalleinta maksua peritään Paraisilla, 58 euroa vuodessa.
Omakotiliitto selvitti mökkeilyn kunta-/aluekohtaisesti päätettäviä maksuja. Näitä maksuja ovat kiinteistövero, sähkömaksut ja jätemaksu. Tutkimuksen on tehnyt KTI Kiinteistötieto Oy ja vertailussa tarkastellaan tyyppimökkiä: 50 m2:n suuruinen, 35 vuotta vanha puurakenteinen, 4 500 m2:n omalla tontilla, sähkönkulutus 1000 kWh/v. 240 litran sekajäteastia tyhjennetään kolme kertaa vuodessa. Tutkimus tehtiin ensimmäistä kertaa, ja se koskee 20 mökkivaltaisinta kuntaa, joissa on neljännes mökkeistä.
Minna Petäinen