Taviskin rakentaa kodin kaikissa huoneissa toimivan tietoverkon jopa varttitunnissa uusimmalla silmukka- eli mesh-tekniikalla. Yhteydet ulottuvat vaivatta myös terassille ja puutarhaan.
Tietoverkko yhdistää tietokoneet, puhelimet, viihde-elektroniikan, tulostimet ja muut älylaitteet toisiinsa ja laajakaistaliittymän kautta internetiin.
Älylaite kytkeytyy perinteisen verkon keskuslaitteeseen yleensä langattomalla wlan- eli wifi-yhteydellä, jotkut laitteet ethernet-johdolla. Jakamiseen tarvittava keskuslaite eli wlan-reititin sisältyy usein laajakaistapäätteeseen.
Entä jos yhteydet yskivät joissakin käyttöpaikoissa? Niin käy joskus, vaikka koti ei ole suuri eikä sokkeloinen. Voimme vetää lisää johtoja, hankkia lisää verkkolaitteita ja viritellä määrityksiä, mikä tietää kustannuksia ja vaivaa ja kysyy kosolti osaamista. Näin siis perinteisellä tekniikalla.
Fiksu kotiverkko säätää itse itsensä
Sen sijaan silmukka- eli mesh-verkon rakentamiseen riittää tavallinen arkijärki.
- Ladataan älypuhelimeen ilmainen hallintasovellus ja seurataan sen ohjeita. Joidenkin silmukkaverkkojen hallintasovellus on englanninkielinen, mutta parhaat tarjoavat selkeät opasteet suomeksi.
- Yhdistetään ensimmäinen keskuslaite laajakaistapäätteeseen (tai nykyiseen reitittimeen) ethernet-johdolla ja kytketään virta.
- Sitten viedään toinen silmukkaverkon keskuslaite sopivan matkan päähän, ja kytketään siihen virta.
- Kokeillaan yhteyksien toiminta eri käyttöpaikoissa. Tarvittaessa siirretään keskuslaitetta.
- Asennetaan tarvittaessa samaan tapaan lisää verkon keskuslaitteita. Useimpiin koteihin yhteensä 2–3 riittää.
Keskuslaitteet löytävät automaattisesti toisensa, ja ne myös optimoivat tarvittavat säädöt automaattisesti. Älylaitteen yhteys muodostuu automaattoisesti soveliaimman keskuslaitteen kautta, ja verkko hyppyyttää bitit langattomasti oikeaan määränpäähän. Käyttäjän ja rakentajan kannalta järjestelmä toimii kuin yksi älykäs keskuslaite.
Kuin kaunis kukkaruukku
Keskuslaitteet näyttävät yleensä siisteiltä koriste-esineiltä tai kukkaruukuilta, joten niitä ei tarvitse piilotella.
Huokeimmat kolmen yksikön silmukka- eli mesh verkot maksavat vain 100–150 euroa, ja niillä moni pärjää.
Kannattaa kuitenkin harkita satoja euroja maksavaa suorituskykyisempää tuotetta, jos lähinaapurustossa on runsaasti muita langattomia verkkoja. Suorituskykyä ja etevämpää verkkoa tarvitaan myös esimerkiksi, kun halutaan kaikki irti vikkelästä kuitulaajakaistasta.
Langaton silmukkaverkko ei kaikesta huolimatta tepsi kaikkiin tilanteisiin. Esimerkiksi pahojen langattomien ruuhkien vaivaamassa paikassa on viisasta turvautua kaapeleihin.
Osaajan suunnittelema ja rakentama perinteinen verkko on varmempi valinta, kun vaaditaan mahdollisimman suurta kapasiteettia ja nopeutta, ja yhteyksien pitää olla mahdollisimman laadukkaita.
5 VINKKIÄ MUISTILISTALLE
1. Sovi myyjän kanssa kohtuullinen koekäyttöaika ja oikeus palauttaa tai vaihtaa tuote.
2. Varmista, että silmukkaverkkolaitteissa on riittävä määrä ethernet-liittimiä. Pieni ethernet-kytkin (lisälaite) maksaa joitakin kymmeniä euroja.
3. Vaativiin tarpeisiin kannattaa hankkia Wi-Fi6- eli ax-tekniikkaan perustuva verkko.
4. Yhdistä erityisen nopeaa yhteyttä kaipaavat laitteet verkon pääyksikköön tarvittaessa ethernet-johdolla.
5. Testaa yhteyden nopeus eri käyttöpaikoissa internetiin operaattorin verkon nopeus -sovelluksella.
Vesa Ylä-Jääski