veronmaksajat.fi

KOTI

Kattoremontti kesämökillä – kuka saa kotitalousvähennyksen?

Kattoremontti kesämökillä – kuka saa kotitalousvähennyksen?
16.11.2017

Luovutimme vaimoni kanssa kesämökin lapsillemme. Mökin hallintaoikeus on yksin minulla kuolemaani asti.

Teetimme mökillä kattoremontin, jossa työn osuus oli noin 8 000 euroa. Saako myös vaimoni kotitalousvähennyksen, vaikka hänellä ei hallintaoikeutta mökkiin? Asumme yhdessä ja käytämme myös mökkiä yhdessä.

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa: 

Kyllä vaimosi saa kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennyksen saaminen ei edellytä omistus- tai hallintaoikeutta. 

Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa vuodessa vuonna 2017. Vähennykseen liittyy 100 euron vuotuinen omavastuuosuus. 

Yritykseltä ostetusta työstä saat vähentää 50 % arvonlisäverollisesta työn osuudesta vuonna 2017. Jos palkkaat henkilön työsuhteeseen, saat vähentää 20 % maksamastasi palkasta vuonna 2017 sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Puolisot voivat saada yhteensä 4 800 euron enimmäisvähennyksen. Vähennysvaatimus kannattaa tehdä vain toiselle puolisolle, mikäli vähennyksen määrä jää alle 2 400 euron, jotta omavastuu vähennetään vain kerran

Puolisoille vähennys myönnetään siten kuin he ovat sitä verotuksessa pyytäneet.

Jos vähennystä vaatineen puolison verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen, tai jos vähennykseksi vaadittu määrä ylittää säädetyn enimmäismäärän, veroviranomainen vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista.

Kotitalousvähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa

Rahat, verot, työ & eläke, koti