Mikä yhdistää hiusvärejä, robotti-imureita, maaleja, sahoja ja klapikoneita? Vain harva lukee näiden tai ylipäätään minkään tuotteen käyttöohjeita.
Vain 13 prosenttia suomalaisista kertoo lukevansa ohjeet aina, myös silloin kun tuote tai laite on ennestään tuttu. Vajaa neljännes lukee ohjeet vain siinä tapauksessa, ettei ole saanut tuotetta toimimaan toivotulla tavalla. Alle viidennes Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämään kyselyyn vastanneista kertoo lähinnä silmäilevänsä ohjeet läpi.
Yli puolet kyselyn vastaajista (52 %) mainitsee syyksi ohjeiden lukematta jättämiselle sen, että he ovat jo käyttäneet vastaavan kaltaista tuotetta aiemmin. Runsas 40 prosenttia suomalaisista kertoi syyksi myös sen, että kykenee itse päättelemään ilman ohjeitakin, miten tuotetta pitäisi käyttää.
Kyselyn mukaan kodinkoneiden ja pienelektroniikan käyttöohjeita luetaan vähiten. Yli 65 prosenttia vastaajista tunnustaa, että pienelektroniikan kuten puhelimien, vara-akkujen tai tablettien ohjeet ovat joskus jääneet lukematta.
Puolet paljastaa myös jättäneensä kodinkoneiden, kuten mikron, pesukoneen tai vaikkapa robotti-imurien ohjeet lukematta.
Kuitenkin pelkästään sähkölaitteista aiheutuu vuosittain Suomessa yli 2 000 tulipaloa. Yleensä palon taustalla on hyvinkin tutun laitteen virheellinen käyttö tai huollon laiminlyönti.
Tukes muistuttaa, että koneiden varomaton käyttö voi johtaa onnettomuuksiin. Esimerkiksi klapikoneet aiheuttavat vuosittain useita vakavia käsivammoja. Pahimmillaan koneiden ohjeiden vastainen käyttö voi johtaa jopa kuolemantapauksiin.
Naisista lähes 45 prosenttia myöntää, että hius- ja kulmavärien sekä muiden kosmetiikkatuotteiden ohjeet ovat ainakin joskus jääneet lukematta.
Ohjeet olisi kuitenkin aina syytä lukea ennen käyttöä, sillä kosmetiikkatuotteiden vaikutusajat ja vaikuttavat aineet voivat vaihdella tuotteiden välillä huomattavasti.
Moni ei muista, että kynsilakka sisältää usein liuotinta. Tämä tarkoittaa, ettei pulloa saisi heittää tavalliseen roskikseen, vaan se pitäisi hävittää vaarallisena jätteenä.
Palveluiden ohjeistukset jäävät monilta lukematta
Myös erilaisissa palveluissa on omat käyttö- ja turvallisuusohjeensa. Esimerkiksi liikuntapaikat kuntosaleista uimahalleihin ja hiihtokeskuksiin ohjeistavat asiakkaitaan laitteiden ja palveluiden turvallisesta käytöstä, niin myös suuret yleisötapahtumat.
Lähes joka kolmas vastaaja kertoo, ettei lue lainkaan palveluiden ohjeita. Alle 30 prosenttia vastaajista kertoo tutustuvansa ohjeisiin esimerkiksi silloin, kun kyseessä on kuntosali, seikkailupuisto, huvipuisto tai uimahalli. Osuus on kutakuinkin sama myös suurten konserttien tai urheilutapahtumien kohdalla.
TUOTTEISSA JA PALVELUISSA AINA OHJEET | Suomessa myytävien tuotteiden mukana pitää olla turvallisuuden kannalta oleelliset käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Ohjeiden tarkoituksena on opastaa tuotteiden turvallisessa käytössä. Tuotteiden käyttöohjeet kuuluvat aina valmistajan, maahantuojan ja myyjän vastuulle ja palveluissa palveluntarjoajan vastuulle. Käytännössä myyjän tulisi aina varmistaa, että vaadittavat ohjeet ovat tuotteissa mukana.
Tukesin kyselyyn vastasi 1 000 eri ikäistä ihmistä eri puolilta Suomea. Kyselytutkimuksen toteutti markkinatutkimusyhtiö Bilend.
Minna Petäinen