Kylmillään olevan mökin paksut hirsiseinät eivät ehdi lämmetä pakkasviikonlopun aikana, ja varaavan takan kivimassakin alkaa hohkata lämpöä vasta sunnuntai-iltana. Miten kesämökin saisi heräteltyä talviunilta nopeasti?
Patterit pois päältä ja vesiputket tyhjiksi. Näin peitellään kesämökki talviunille. Mutta entä jos mökille tulisikin joku talvinen viikonloppu saunomaan tai etelänmatkan sijaan viikoksi pilkkimään?
Helpoiten sähköistetyn mökin talviunen katkaisee töpselillä toimivalla lisälämmittimellä. Lisälämmittimiä on monenlaisia, ja niitä myydään niin rautakaupoissa, marketeissa kuin kodinkoneliikkeissäkin.
On perinteistä vesikiertopatteria muistuttavia öljytäytteisiä pattereita, konvektiolämmittimiä turbotoiminnolla tai ilman sekä rakennustyömaalta ja auton sisätiloista tuttuja puhaltimia.
Lisälämmittimien hintahaitari liikkuu parin kymmenen ja parin sadan euron välillä.
Edullisissakin laitteissa on yleensä pari-kolme lämmitystehoa, ylikuumenemissuoja ja termostaatti. Kalliimmissa laitteissa termostaatti on tarkempi, laitteen voi ajastaa esimerkiksi viikonpäiväkohtaisesti ja sitä voi ohjata etänä.
Osa puhaltimista toimii helteellä tuulettimena.
Öljypatteri miellyttävä mutta hidas
Pistorasiaan kytkettävillä öljytäytteisillä sähköpattereilla on perinteisesti torjuttu kevään ja syksyn koleutta vanhemmissa mökeissä, joissa on sähkö mutta ei kiinteää lämmitysjärjestelmää. Jotkut myyjät tosin varoittavat siitä, ettei öljytäytteistä patteria saisi päästää jäätymään.
Öljytäytteinen sähköpatteri muistuttaa toiminnaltaan ja usein myös ulkonäöltään vesikiertoista lämpöpatteria, mutta sen sisällä kiertää nimensä mukaisesti öljy.
Öljytäytteinen patteri tuottaa lämpöä äänettömästi, tasaisesti ja pitkään eikä kuumene pinnalta polttavaksi. Se kuitenkin lämpenee hitaasti, joten öljypatteri ei ole hyvä ratkaisu lämpötilan nostamiseen nopeasti. Vastaavasti se myös jäähtyy hitaasti, mikä on iloinen asia, jos mökille iskee sähkökatko.
Teholtaan öljylämmitteiset patterit ovat yleensä noin 750–2 000 wattia, pienimmät lisälämmittimet vain noin 500 wattia. Käytännössä yksi patteri lämmittää yhden pienehkön huoneen – riippuen toki ulkolämpötilasta ja rakennuksen erityksestä.
Jos mökillä on vanhat öljytäytteiset sähköpatterit, niitä ei kannata vaihtaa uusiin energiansäästömielessä. Uusissa on kyllä tarkemmat termostaatit, mutta satunnaisena talviviikonloppuna sillä ei juuri ole merkitystä.
Jos patterista on valunut öljyä, sitä ei pidä käyttää. Yleisesti öljypattereita pidetään varsin turvallisina.
Konvektori hönkäilee lempeästi
Sähköpatterilta näyttävä läpivirtauspatteri eli konvektorilämmitin kierrättää ilmaa lämmittimen läpi. Ilma lämpenee sähkövastusten avulla. Joissakin malleissa on myös puhallin, joka nopeuttaa lämpimän ilman leviämistä huonetilaan.
Konvektorilämmittimen luvataan kestävän hyvin kylmää.
Teholtaan konvektorilämmittimet ovat noin 2 000 wattia eli samaa suuruusluokkaa öljypattereiden kanssa. Ne ovat myös moniin lämpöpuhaltimiin verrattuna hiljaisia.
Jos ajatuksena on kytkeä saunatuvan konvektorilämmitin pistorasiaan samalla, kun alkaa latoa puita saunanpesään, kannattaa lämmittimiä olla enemmän kuin yksi.
Lämpimästi hönkäilevä ilmavirta tuntuu toki mukavalta, kun istuu mahdollisimman lähellä patteria, mutta vähänkään isompaa saunatupaa ei yksi konvektori tunnissa eikä parissa lämmitä.
Lämpöpuhallinta on helppo liikutella
Jos mökin rakennusvaiheesta on jäänyt varastoon lämpöpuhallin, sille voi olla käyttöä myös valmiissa mökissä.
Lämpöpuhaltimia on monen tehoisia alle kahdentuhannen watin sisätilalämmittimistä rakennusliikkeiden käyttämiin järeisiin ammattilaismalleihin. Järeimmät työmaapuhaltimet on tosin syytä jättää työmaalle.
Lämpöpuhallin toimii samalla periaatteella kuin puhaltava konvektiopatteri. Erityisesti työmaalämmittimien kaltaiset lämpöpuhaltimet on tarkoitettu liikuteltaviksi, joten niissä on kahvat toisin kuin useimmissa patterimuotoisissa lämmittimissä.
Puhaltimia on torneiksi kutsuttuja korkeahkoja malleja, pyöreitä tuulettimelta tai auton sisätilalämmittimeltä näyttäviä ja neliskanttisia työmaapuhaltimen kaltaisia. Muotoa valitessa kannattaa siis miettiä, mihin kohtaan huonetta lisälämmittimen aikoo sijoittaa.
Liikuteltavuutensa ja nopeutensa puolesta lämpöpuhallin on satunnaiseen käyttöön kätevä. Osa puhaltimista on kuitenkin varsin äänekkäitä, joten ne ovat parhaimmillaan kylmän tilan alkulämmitykseen siksi ajaksi, kun öljypatteri tai takka alkaa olla tehtävänsä tasalla.
Kamiinapuhallin toimii ilman sähköä
Jos mökille suuntaa leudolla säällä, sellaisen hyvin pienen saunamökin lämmitykseen, jossa on kamiina, voi kokeilla myös ekologista kamiinapuhallinta. Halkaisijaltaan noin kakkulautasen kokoinen puhallin levittää kamiinasta nousevaa lämmintä ilmaa vinhasti pyörivien lapojen avulla.
Myös joitakin terasseilla käytettäviä infrapunalämmittimiä myydään satunnaiseen sisäkäyttöön. Lämpösäteily lämmittää pinnan johon lämpö osuu, joten lämmittävä vaikutus tuntuu heti.
Sisätiloihin tarkoitettua säteilijää voi siis käyttää kuten puhallintakin sen aikaa, kun muu lämmitys alkaa toimia.
Sittenkin lämpöpumppu?
Mitä sanoo lisälämmityksestä kestävän kehityksen asiantuntijapalveluita tarjoava Motiva Oy?
Jos mökkiä aikoo käyttää satunnaisesti talvikaudella tai haluaa välttyä kosteushaitoilta, vähintään kuivanapito on parempi ratkaisu kuin luopua talvilämmityksestä kokonaan, todetaan Motivan Loma-asunto talvikuntoon -sivustolla.
Kuivanapitolämmitys tarkoittaa, että mökin sisälämpötila pysyy vähintään 3–5 astetta ulkolämpötilaa korkeammalla. Kunnon pakkasilla mennään silti miinuksen puolelle.
Energia-asiantuntija Päivi Suur-Usko Motivasta suosittelee mökille talvikäytön peruslämmitykseen eli lämpötilan plussan puolella pitämiseen ilmalämpöpumppua.
”Se on energiatehokas ja kuivattaa kosteaa ilmaa. Myös etäohjattavuus on merkittävä etu. Täysin kylmää mökkiä ei toki pidä alkaa lämmittää etänä vaan vasta, kun on itse paikan päällä.”
Motivassa on laskettu, että peruslämmön tuottaminen ilmalämpöpumpulla voi talvikaudella viedä vähemmän energiaa kuin satunnaisten viikonloppujen lämmitys muilla lämmittimillä, ja samalla kosteushaitat poistuvat.
Ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä kaikki ilmalämpöpumput eivät toimi lämpötilan painuessa kovasti miinukselle. Kylmäkäynnistys ilmalämpöpumpulle voi olla haaste yli 15 asteen pakkasella.
Jos ei halua investoida ilmalämpöpumppuun, Suur-Uskikin suosittelee nopeaan lämmitykseen puhaltavia lisälämmittimiä ja ylläpitoon varaavia lämmönlähteitä tai kiinteää sähkölämmitystä, jos sellainen mökillä on.
Katri Isotalo
Taloustaidon lukija kannustaa varovaisuuteen lämpöpuhallinta käytettäessä: "Jos mökissä on pakkasta, lämpöpuhallin ei välttämättä lähde puhaltamaan normaalilla nopeudella, vastukset sen sijaan lämpenevät normaalisti." Lukija kertoo lähestulkoon polttaneensa mökkinsä pakkasesta kankealla lämpöpuhaltimella, joten varovainen kannattaa olla. (10.12.2021)