veronmaksajat.fi

KOTI

Kesämökki suositulla mökkipaikka­kunnalla iskee loven lompakkoon – kunnallis­maksut haukkavat euroja

Kesämökki suositulla mökkipaikka­kunnalla iskee loven lompakkoon – kunnallis­maksut haukkavat euroja
3.6.2021

Kukkaron kannalta ei ole samantekevää, miltä paikkakunnalla kesämökkinsä hankkii. Suosituimpien mökkipaikkakuntien kunnalliset maksut ovat moninkertaisia verrattuna huokeimpiin kuntiin.

Mökkiläinen maksaa kalleimpia kunnallismaksuja Savonlinnassa, Kuopiossa, Mikkelissä, Mäntyharjulla, Paraisilla, Kangasalla ja Lohjalla. 

Edullisinta mökkeily on Oulussa, Porissa, Kouvolassa, Rovaniemellä, Pälkäneellä ja Ylöjärvellä.

Eroa kalleimman ja edullisimman mökkikunnan kunnallismaksuissa on 667 euroa vuodessa, ilmenee Omakotiliiton kyselystä. Kalleimmalla paikkakunnalla Savonlinnassa kunnallismaksuihin hupenee 1 160 euroa vuodessa, kun huokeimmalla paikkakunnalla Oulussa selviää 493 eurolla.

Erot kiinteistöverossa, sähkömaksuissa ja jätemaksuissa ovat merkittäviä. Keskimäärin kunnallisiin mökkimaksuihin uppoaa 815 euroa vuodessa.

Vakiomuotoisen 50 neliön mökin kuntakohtaiste maksut 2021

  • Kokonaiskustannukset keskimäärin 815 euroa, nousua viime vuodesta 1,1 %
  • Keskimäärin kiinteistöveron osuus kustannuksista on 40 %, sähkön 56 % ja jätehuollon 4 %
  • Huom! Jätemaksuissa ei ole aluekeräysmaksua, vaan ne koostuvat astiatyhjennyksistä ja perusmaksustaVakiomutoisen 50 neliön mökin kuntakohtaiset maksut 2021Lähde:Omakotiliitto

Suosituimmat mökkipaikkakunnat ovat kaikkein kalleimpia. Eniten mökkejä oli viime vuonna Kuopiossa, Mikkelissä, Paraisilla, Savonlinnassa, Hämeenlinnassa ja Lohjalla.

Eniten hinnat ovat kallistuneet juuri Suomen mökkirikkaimmassa kunnassa Kuopiossa, jossa mökkiläisen maksamat kunnallismaksut ovat kohonneet viime vuodesta 4,9 prosenttia. Etenkin sähkönsiirtomaksut ovat nousseet Kuopiossa.

Hinnat ovat nousseet reippaasti myös Mikkelissä, Mäntyharjulla, Savonlinnassa ja Rovaniemellä.

Vain Oulussa, vertailun halvimmassa kunnassa, mökkien kiinteistövero on asetettu alarajalle 0,93 prosenttiin, kun sallittu vaihteluväli on 0,93−2,0 prosenttia.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti