Sähkön hinnat ja energiayhtiöiden tuotteet vaihtelevat niin paljon, että sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti. Säästöä saattaa vuodessa kertyä kymmeniä euroja, sähkölämmitteisissä taloissa huomattavasti enemmänkin. Samalla kun kilpailutat, voit myös valita, millä tavalla tuotettua sähköä haluat ostaa.
1. Hinnat vaihtelevat jatkuvasti
Kuluttajan sähkölasku jakautuu kahteen osaan: sähkön siirtomaksuun ja sähköenergiamaksuun. Siirtomaksu on kiinteä, mutta sähköenergiasopimuksen voi kilpailuttaa niin usein kuin haluaa ja sähköenergian voi hankkia haluamaltaan yhtiöltä.
Sähkösopimusten vertailemisesta tekee hankalaa se, että sähköyhtiöiden tuotteissa, kuten tarjouksissa ja erimittaisissa sähkösopimuksissa, on suurta vaihtelua. Sähkön tukkuhinnat muuttuvat jatkuvasti. Hintoja heiluttelevat esimerkiksi teollisuuden kysyntä ja säähän liittyvät vaihtelut, kuten vesivoiman saatavuus. Viime kädessä kuluttajan on itse päätettävä, mihin suuntaan hän uskoo sähkön hinnan kehittyvän.
2. Valitse oma sopimustyyppisi
Sopimusvaihtoehtoja puntaroidessa kannattaa miettiä, mikä on itselle tärkeää: mahdollisimman suuri säästö, sopimuksen vaivattomuus, tuotannon kotimaisuus vai kenties tuotantotapa? Olennaista on, että vertaa kestoltaan samanpituisia sähkösopimuksia. Energiaviraston nettisivujen vertailupalvelussa voi vertailla erityyppisiä sopimuksia ja tarjouksia.
Määräaikainen sopimus on vaivaton ja vakaa. Määräaikaisissa ja toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinnan vaihteluun liittyvä riski eli marginaali on leivottu mukaan sopimushintaan.
Tunneittain vaihtelevaan markkinahintaan sidottu pörssisähkö on puolestaan pitkällä aikavälillä tutkitusti edullisin vaihtoehto. Pörssisähkön hinnoittelu on läpinäkyvää, ja kuluttajan maksama marginaali eritellään laskussa pörssihinnasta. Laskun suuruus voi kuitenkin vaihdella paljon. Kuluttaja hyötyy pörssisähkön edullisuudesta, mutta myös markkinahinnan nousu siirtyy suoraan laskuun.
3. Varmista vihreän sähkön aitous
Mikäli vihreä sähkö on sinulle tärkeä ostoperuste, tarkista, mitä vertailemasi yhtiöt tarkoittavat, kun ne markkinoivat myymäänsä sähköä vihreydellä tai uusiutuvilla lähteillä.
Sähkönmyyjien on ilmoitettava asiakkailleen vuosittain edellisen kalenterivuoden aikana myymänsä sähkön alkuperän kokonaisjakauma vähintään siten, että myyjä kertoo fossiilisten lähteiden, uusiutuvien lähteiden ja ydinvoiman prosenttiosuudet. Samalla sähkönmyyjän on ilmoitettava myymänsä sähkön tuotannosta aiheutuneet CO2-päästöt ja ydinjätteen määrä.
Lisäksi kuluttajille voidaan ilmoittaa heidän ostamansa tuotteen alkuperäjakauma.
Joidenkin yritysten vihreä sähkö perustuu alkuperätakuisiin. Ne ovat eräänlaisia ekosähkötodistuksia, joita yritys on hankkinut toiselta, kokonaan uusiutuvista energialähteistä sähköä tuottavalta yritykseltä. Suomalainen energiayritys voi siis ostaa vaikkapa norjalaiselta yhtiöltä sähkön vihreyden varmistavia alkuperätakuita, vaikka ei itse tuottaisi uusiutuvista lähteistä peräisin olevaa sähköä.
Alkuperätakuilla varmistetaan, että uusiutuvilla lähteillä tuotettua sähköä myydään sama määrä kuin sitä tuotetaan. Myyjä on velvollinen vuosittain mitätöimään alkuperätakuita vihreää myyntiä vastaavan määrän.
4. Kilpailuta säännöllisesti
Sähkösopimus on paikallaan kilpailuttaa esimerkiksi parin vuoden välein. Vaikket olisi kilpailuttamassa, tarkista esimerkiksi kerran vuodessa, ovatko solmimasi sopimuksen ehdot yhä voimassa. Ehdot eivät voi muuttua ilman myyjän tekemää ilmoitusta.
Muutokset koskevat pääsääntöisesti hintoja, mutta kaikki ilmoitukset kannattaa katsoa ajatuksella läpi. Ole tarkkana erityisesti, jos olet tehnyt tarjoussopimuksen. Sopimuksentekohetkellä voimassa olevat hinnat eivät nimittäin välttämättä ole samoissa lukemissa myöhemmin.
Tutki yleinen hintataso myös silloin, kun sähkön myyjä ilmoittaa hintojen noususta ja perustelee nousseita hintoja markkinamuutoksella. Saattaa nimittäin olla, että alan kaikkien toimijoiden hinnat eivät ole automaattisesti kohonneet.
Minna Takkunen