Biojätteen erilliskeräys laajenee koskemaan myös omakotitaloalueita, ja omalla pihalla kompostoinnista ryhdytään vaatimaan ilmoitusta. Aikataulu vaihtelee eri puolilla Suomea. Jyväskylä kompostitarkastajineen on ollut edelläkävijä.
Jyväskylä on hieno esimerkki muulle Suomelle. Kaupungin jätehuoltoalueella on kerätty biojätteet talteen yli 20 vuotta, kun monella muulla paikkakunnalla tätä vasta opetellaan.
Jyväskylän esimerkillisyyttä kuvaa sekin, että biojätteen keräys on ulotettu omakotitaloalueille asti. Omakotitaloasukkailla on pihassaan biojäteastia, kompostori tai vaihtoehtoisesti asukkaat keräävät biojätteet naapuruston kanssa yhteiseen jäteastiaan tai kompostoriin.
Lähes 10 000 alueen kiinteistöä kompostoi biojätteensä itse.
Palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungilta kertoo, että asukkaat ovat hyvin tottuneita biojätteiden kierrätykseen. Jos he joutuvat muualla käydessään heittämään vaikkapa banaaninkuoret sekajätteen sekaan, tilanne tuntuu todella oudolta. Eikä ollenkaan hyvältä.
Ström tosin huomauttaa, että tekemistä on vielä myös Jyväskylän seudulla. Jotkut fuskaavat, sillä sekajätteen seassa on edelleen noin 20 prosenttia biojätettä.
”Se on harmillista, sillä tuostakin saisi tehtyä biokaasua ja multaa. Biojäte on kaiken lisäksi raskasta materiaalia. Joudumme kuljettamaan sitä sekajätteen mukana polttolaitokselle Tampereelle asti ja maksamaan jätteen vastaanottamisesta painon mukaan”, Ström sanoo.
Talteen kerätty biojäte puolestaan käsitellään biokaasuksi muutaman kilometrin säteellä. Seudun jätehuollon autoista vajaat 20 kulkevat jo päästöttömällä biokaasulla, kuten myös neljä alueellista bussia.
Tulevaisuudessa biokaasulla kulkevien linja-autojen määrä on tarkoitus saada kasvamaan.
”Yritämme jatkuvasti keksiä keinoja biojätteen talteenoton tehostamiseksi. Meillä on jo käytössä erilaisia viestinnän keinoja, ja pyrimme ohjaamaan kuluttajia lajitteluun myös hinnoittelulla.”
Kompostitarkastaja seuraa tilannetta
Ryhtiliikkeeseen pyritään myös kompostitarkastajilla, virallisesti jätehuoltosuunnittelijoilla, jotka seuraavat kompostoinnin sujumista. Jyväskylässä kompostitarkastuksia kokeiltiin 2019, jolloin tarkastajat kävivät katsastamassa noin 500 pientalon kompostointia.
”Iloksemme huomasimme, että yli 90 prosentilla asiat olivat kunnossa”, Ström kertoo.
Kuluvan kesän aikana tarkistamista laajennetaan. Kompostitarkastajat ilmoittavat etukäteen tulostaan, mutta kenenkään ei tarvitse olla heitä paikalla odottamassa.
Tarkastajat katsovat paikan päällä, että kompostointi hoidetaan asiallisesti jätehuoltomääräysten mukaisesti.
”Teemme ympäristöviranomaisten kanssa yhteistyötä ja priorisoimme kiinteistöjä, joissa kompostoinnissa saattaa olla korjaamista.”
Jyväskylän seudun jätehuollon alueella on kaikkiaan neljä kuntaa ja 174 000 asukasta. Kaikkien kiinteistöjen pihoille ei ole tarkoitus tulevaisuudessakaan ehtiä, mutta tarkastajat käyvät joka kunnassa ja ottavat huomioon saamansa vihjeet.
Laki ei velvoita kuntia kompostitarkastuksiin, mutta viranomaisilla on oikeus tarkastaa kiinteistön ulkotilat.
Kompostitarkastuksia tehdään kuluvan kesän aikana Jyväskylän lisäksi ainakin Länsi-Uudenmaalla.
Kompostoinnista ilmoitusvelvoite
Jäteasetuksen mukaan biojäte tulee erilliskerätä taajamissa vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöiltä viimeistään heinäkuun alusta alkaen.
Biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin asuinkiinteistöihin yli 10 000 asukkaan taajamissa viimeistään kesällä 2024. Erilliskeräykseen ei tarvitse osallistua, jos biojätteet kompostoidaan itse.
Kunta voi halutessaan tiukentaa aikataulua ja laajentaa keräysvelvoitteet myös taajamien ulkopuolelle.
Kompostoinnista omalla pihalla ryhdytään vaatimaan ilmoitusta. Esimerkiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelujen eli HSY:n alueella kompostointi-ilmoitusvelvoitteen on tarkoitus alkaa Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella 1.7.2023, Vantaalla 1.1.2024, ja Helsingissä 1.7.2024.
Kirsi Riipinen