Jos vapaa-ajan asunnolla on vietetty runsaasti aikaa, lakiin kirjattu nuohousväli ei välttämättä riitä. Mistä nuohooja löytyy ja mitä nuohous tänä päivänä maksaa?
Pelastuslaissa on määritelty, että vapaa-ajan asunnoilla pitää nuohota vähintään joka kolmas vuosi. Jos tulisijaa käyttää paljon, tämä ei välttämättä riitä.
”Ihmiset ovat alkaneet tehdä koronan jälkeen paljon vapaa-ajan asunnosta käsin töitä, jolloin tulisijan käyttö on runsaampaa. Silloin nuohoustarve kasvaa”, Nuohousalan Keskusliitto ry toimitusjohtaja Hannu Murtokare sanoo.
Murtokareen mielestä vapaa-ajan asunnoissakin yksi vuosi voisi olla sopivampi nuohousväli, jos tulisijaa paljon käyttää.
”Tulisijan rakenteisiin kertyy tuhkaa ja palamisjätettä, ja ne on sieltä säännöllisesti puhdistettava. Lisäksi pitää muistaa, että nuohouskäynti ei ole pelkkää nuohoomista ja puhdistamista, vaan nuohooja myös silmämääräisesti katsoo, että laitteisto on paloturvallisessa kunnossa.”
Nuohous vapautui kilpailulle – hinnat pysyneet aisoissa
Nuohouspalvelujen tarjonta vapautui kilpailulle kesällä 2019. Tämän jälkeen kiinteistönomistajilla on ollut mahdollisuus valita nuohoojansa.
Sisäministeriön selvityksen mukaan nuohouspalveluja on ollut saatavilla riittävästi koko Suomessa. Omakotiliiton vuoden 2021 kyselytutkimuksen mukaan nuohouksen hinta on noussut, mutta muutokset ovat olleet maltillisia. Kyselyn mukaan hinnat ovat säilyneet kohtuullisina myös taajamien ulkopuolella.
Kysy hintaa palvelua tilatessasi
Nuohoojaa voi etsiä esimerkiksi Nuohousalan keskusliiton sivuilta tai kysymällä vinkkiä pelastusviranomaiselta. Moni nuohousyritys myös mainostaa palvelujaan toiminta-alueillaan. Koska hintaa ei enää säännellä lailla, vaan jokainen alan yrittäjä voi hinnoitella palvelunsa vapaasti, tilaaja voi pyytää tarjouksia ehkä useammastakin paikasta ja ainakin varmistaa hinta jo tilausta tehdessä.
”Haja-asutusalueella esimerkiksi mökkiläisten kannattaa suosia kimppatilausta yhdessä naapuruston kanssa. Silloin voi säästää esimerkiksi matkakustannuksissa”, Murtokare sanoo.
Kiinteistön omistajan vastuulla on myös huolehtia siitä, että nuohoustyö on turvallista suorittaa. Tämä edellyttää asianmukaisia kattoturvalaitteita ja tikkaita, jotka ovat oikein asennetut. Myös nuohoojalta tai paikalliselta rakennusvalvojalta voi kysyä apua kattoturvalaitteiden kanssa.
Vinkeillä pienhiukkaspäästöt pienemmiksi
Moni nuohousalan yritys tarjoaa nuohouksen lisäksi myös muita palveluita, kuten ilmanvaihtokanaviston puhdistusta tai kattoturvatuotteita. Saatavilla voi olla paljon muitakin palveluja.
Olennainen osa nuohouskäynnillä on kuitenkin asiakkaan opastus ja neuvonta oman tulisijan käytössä. Nuohoojalta voi saada vinkkejä energiataloudelliseen ja ympäristöystävälliseen puun käyttöön.
”Huollettu laitteisto toimii puhtaammin ja nuohouksella voidaan vähentää pienhiukkasia. Suurin rooli on kuitenkin käyttäjällä ja sillä, että poltetaan kuivaa, puhdasta puuta, eikä roskia, ja että poltetaan riittävällä vedolla”, Murtokare sanoo.
Nuohoojalla on lakisääteinen velvollisuus informoida kiinteistön omistajaa ja pelastusviranomaista, jos tulisijaa ei ole turvallista käyttää tai jos kattoturvalaitteissa on turvallista työskentelyä vaarantavia vikoja tai puutteita.
Mitä maksoi nuohous 2021?
Yksi hormi ja yksi tulisija
keskiarvo 53,62 euroa
mediaani 50 euroa
Kaksi hormia ja kaksi tulisijaa
keskiarvo 64,40 euroa
mediaani 60 euroa
Lähde: Omakotiliiton nuohouskysely marraskuussa 2021. Kyselyyn vastasi 4 573 vastaajaa 232 eri kunnasta.
Outi Airaksinen