Usein todetaan, että putket kestävät 50 vuotta, mutta Isännöintiliiton tuore Putkiremonttibarometri 2024 osoittaa, että putkistoja korjataan yhä uudemmissa taloyhtiöissä. Tämä on hyvä ottaa huomioon, kun taloyhtiössä suunnitellaan korjauksia.
Kyselytutkimuksesta selviää, että putkistoja on jouduttu jo korjaamaan 1980-, 1990- ja jopa 2000-luvuilla rakennetuissa taloyhtiöissä.
Lähes neljännes barometriin raportoiduista putkiremonteista on tehty kiinteistöissä, jotka on rakennettu vuonna 1980 tai myöhemmin. Näistä remonteista kaikissa on uusittu käyttövesiputket. Osassa niistä on lisäksi uusittu viemäreitä.
Kuva: Isännöintiliitto, Putkiremonttibarometri 2024
Kiinteistöt, joissa putkiremontteja tehdään:
- Kerrostalo,elementtitalo 45 %
- Kerrostalo, ei elementtitalo 28 %
- Rivitalo/luhtitalo 26 %
- Jokin muu 2 %
Lähde: Isännöintiliitto, Putkiremonttibarometri 2024
”Usein puhutaan, että taloyhtiön putkistot kestävät 50 vuotta. Keskimäärin näin varmaan onkin, mutta yhden keskiarvoluvun korostaminen peittää alleen suuren määrän kiinteistökohtaista vaihtelua sekä sen, että korjaustarve voi osua käyttövesiputkiin eri aikaan kuin viemäreihin”, Olli Rekonen toteaa tiedotteessa.
”Tuore tutkimusdatammekin osoittaa, ettei 50 vuoden nyrkkisääntö läheskään aina valitettavasti päde. Tämä on hyvä pitää mielessä, kun pohtii taloyhtiön tulevia korjaustarpeita. Kannattaa varautua siihen, että putket saattavat joskus vaatia korjaamista luultua aiemmin.”
Putkiremontin sopiva ajankohta selviää kuntotutkimuksella
Moni tekijä vaikuttaa siihen, kuinka pitkään putket kestävät. Niitä ovat muun muassa putkien materiaali ja valmistustapa. Myös putkien liitoksilla sekä kiinteistön vedenkulutuksella on merkitystä.
Teknisestä näkökulmasta sopiva ajankohta putkiremontille voidaan määrittää vain laadukkaalla putkiston kuntotutkimuksella. Sen avulla päästään kiinni siihen, missä kunnossa taloyhtiön putket todellisuudessa tällä hetkellä ovat ja kuinka kauan ne todennäköisesti tulevat kestämään.
Putkien korjaamisen ajoittaminen on kuitenkin kiinni siitä, mitä kussakin taloyhtiössä halutaan tehdä. Jotkut haluavat ennakoida ja korjata putket ennen kuin vuotoja ja vesivahinkoja ilmenee. Toiset taas haluavat niin sanotusti ajaa vanhan putkiston loppuun asti ja ryhtyvät suunnittelemaan putkiremonttia siinä vaiheessa, kun vanhat putket ovat jo aiheuttaneet vuoto- ja vesivahinkoja.
”Jälkimmäisen strategian valitsevien on kuitenkin syytä tiedostaa riskit ja huomioida, että putkivuodot ja niiden akuutit korjaukset aiheuttavat asumishaittaa ja lisäkuluja. Putkien ikä vaikuttaa myös vakuutuskorvauksiin, sillä vesivahinkojen korvauksiin tehdään ikävähennyksiä putkiston iän perusteella”, Rekonen sanoo.
Hankesuunnittelun käynnistämisestä totetuksen käynnistymiseen kestää keskimäärin yli vuosi.
Putkiremonteissa yhdistellään usein eri korjausmenetelmiä, ja käyttövesijohtojen pinnoituksiakin tehdään. Kyselytutkimuksen mukaan 96 prosentissa remontteja on uusittu käyttövesijohtoja. Näistä 69 prosentissa käyttövesijohtoja on uusittu uusille paikoille.
Lähde 60 prosentissa remonteista on uusittu, pinnoitettu tai sukitettu viemäreitä.
Putkiremonttibarometriin vastasi yhteensä 194 isännöinnin ammattilaista maalis-huhtikuussa 2024. Vastaajista 121 raportoi myös tiedot viimeisimmästä putkiremontistaan. Kyselyyn vastanneet hallinnoivat 4 000 taloyhtiötä. Putkiremonttibarometri toteutettiin nyt 15. kerran.
Minna Petäinen