veronmaksajat.fi

KOTI

Koti täyttyy älyteniikasta – karta tätä ikävää virhettä

Koti täyttyy älyteniikasta – karta tätä ikävää virhettä
25.10.2024

Vauhdilla kehittyvä älytekniikka auttaa ohjaamaan kodin laitteita ja säästämään energiaa. Verkkoon kytkettävien laitteiden tietoturva on kuitenkin aina varmistettava.

1. Turvalaitteet

Hälytysjärjestelmien uusiin ominaisuuksiin kuuluvat sisä- ja ulkokamerat, joiden kuvaa voi seurata puhelinsovelluksesta. Järjestelmää täydentävät palohälyttimet, vesivahingoista varoittavat vuotovahdit ja sisälämpötilasta kertovat anturit.

Digitaaliset lukot avaavat ovet ilman fyysistä avainta. Lukitusjärjestelmää voi myös hallita etänä ja vaikkapa avata putkimiehelle oven, jos ei ole itse kotona.

2. Lämmitys ja ilmanvaihto

Lämpöpattereiden älytermostaatit ja ilmanvaihtokoneen automatiikka säätävät sisäolot asukkaiden mieltymysten mukaan. Energiaakin säästyy.

Anturit lähettävät järjestelmään langattomasti tietoa sisälämpötilasta ja ilmankosteudesta. Kylpyhuoneessa ilmanvaihto tehostuu automaattisesti ja kuivaa tilan suihkun jälkeen.

3. Sähkönsäästö

Pörssisähköä käyttävissä kodeissa kulutuksen ajoittamista halvan sähkön aikaan helpottavat älykkäät energiankulutusmittarit ja sähköyhtiöiden sovellukset. Automatiikalla voi ohjata myös omien aurinkopaneelien tuottamaa sähköä niin, että sähköauto latautuu ja vesivaraaja lämpenee itse tuotetulla energialla.

4. Valaistus

Valaistusta on säädetty jo pitkään liiketunnistimilla ja ajastimien avulla. Nyt yleistyy tekniikka, joka mahdollistaa etäohjauksen, himmentämisen ja värilämpötilan vaihtamisen. Aamulla kylmän sävyinen valo piristää uuteen päivään. Illalla valo himmenee automaattisesti ja saa rauhoittavan lämpimiä sävyjä.

5. Viihde-elektroniikka

Musiikkia voi kuunnella eri huoneissa kodin wifi-verkkoon kytketyistä älykaiuttimista. Puhelinsovelluksen ohella niitä pystyy ohjaamaan myös äänikomentoja tottelevalla ohjauskeskuksella. Sille juttelemalla voi käskyttää muitakin yhteensopivia kodin älylaitteita.

6. Kodinkoneet

Älykkäitä ominaisuuksia löytyy lähes kaikista uusista kodinkoneista pesukoneista kahvinkeittimiin. Verkkoon yhdistettyjä laitteita voi ajastaa ja käyttää myös etänä.

Siivousapuna ovat yleistyneet robotti-imurit, nyt myös robotti-ikkunanpesurit. Pihamailla hurisee jo paljon robottiruohonleikkureita.

Muista älylaitteiden tietoturva!

Älytekniikan käyttöönotossa tietoturvan varmistaminen on erittäin tärkeää, jos laitteet ovat yhteydessä internetiin ja niissä on myös kameroita ja mikrofoneja.

Laitteiden oletussalasanat tulee vaihtaa vaikeasti murrettavaksi salasanaksi, eikä samaa salasanaa saa käyttää kaikissa laitteissa ja palveluissa. Tietomurtoja ehkäisee laitteiden ohjelmistojen säännöllinen päivitys.

Jutun asiantuntijana on haastateltu Työtehoseuran tutkimuspäällikköä Minna Kuuselaa.

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti