Jos kotitalous palkkaa kesätyöntekijän, tulee kotitalouden muistaa ottaa selvää työnantajalle kuuluvista velvollisuuksista, kuten tulorekisteri-ilmoituksista, ennakonpidätyksestä, työnantajan sairausvakuutusmaksuista, työeläkevakuutuksesta ja työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksesta.
Kotitalouden on aina tehtävä maksamastaan palkasta ilmoitus tulorekisteriin. Palkkatietoilmoitus on yleensä annettava viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden viidentenä päivänä.
Ilmoittamiselle ei ole tulo- tai ikärajaa. Palkan määrä sekä työntekijän ikä vaikuttavat sen sijaan muihin kotitalouden työnantajavelvollisuuksiin.
Muista ennakonpidätys ja sairausvakuutusmaksu
Ennakonpidätys ja työnantajan sairausvakuutusmaksut ovat Verohallinnon suuntaan tärkeimmät kotitalouden velvollisuudet. Ennakonpidätys tulee tehdä, jos kotitalous maksaa samalle henkilölle palkkaa yli 1 500 euroa vuodessa. Ennakonpidätys tehdään palkansaajan verokortin prosentin mukaisena.
Työnantajan sairausvakuutusmaksu on maksettava, jos kotitalous maksaa palkkaa 16–67-vuotiaalle työntekijälle yli 1 500 euroa vuodessa. Sairausvakuutusmaksua aletaan maksaa palkasta sen kuukauden jälkeen, jolloin työntekijä on täyttänyt 16 vuotta. Työnantajan sairausvakuutusmaksu palkasta vuonna 2024 on 1,16 prosenttia.
Älä unohda eläkevakuutusta tai muita vakuutuksia
Työntekijä on eläkevakuutettava, jos työntekijä on 17–67-vuotias ja hänelle maksetaan palkkaa kuukaudessa yli 68,57 euroa (vuonna 2024).
Työntekijä tulee myös vakuuttaa työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksella sekä mahdollisella työehtosopimukseen perustuvalla ryhmähenkivakuutuksella, jos palkkaa maksetaan yhteensä yli 1 500 euroa vuodessa.
Lisäksi yleensä maksetaan myös työttömyysvakuutusmaksu. Lisätietoja vakuuttamisesta ja velvollisuuksista saa työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöistä.
Voitko saada kotitalousvähennystä?
Maksetuista palkoista ja sivukuluista kotitalous voi saada kotitalousvähennystä. Tarkista kotitalousvähennyksen edellytykset erikseen.
Lue lisää: Kotitalous työnantajana >>
Nuori, aukesiko ovi kesätöihin? Ota haltuusi kesätyöläisen veroaakkoset | Kun nuori menee kesätöihin, veroasiat mietityttävät. Kesätöistä ei pidä läheskään aina maksaa veroa, mutta miksi työnantaja silti kyselee verokorttia ja miten sellaisen saa hankittua? Kirjaudu ja lue juttu Taloustaito Bonuksesta >>
Maisa Katisko
Kirjoittaja on verojuristi Veronmaksajain Keskusliitossa