Lain mukaan jokaisesta kuolleesta suomalaisesta on tehtävä perukirja ja järjestettävä perunkirjoitus. Perukirja on mm. luettelo vainajan varoista ja veloista.
Kenen velvollisuus on tehdä perukirja, lakimies Tuomo Lindholm Veronmaksajain Keskusliitosta?
”Pääsääntö on, että perunkirjoituksen toimituttaa se kuolinpesän osakas, jonka hoidossa jäämistö on. Tämä tarkoittaa kuolinpesän tosiasiallista hallussapitoa. Eli jos et millään tavoin osallistu jäämistön hoitoon esimerkiksi siitä syystä, että olet ulkomailla, vastuu ei ole sinulla.
Täytyy siis ensinnäkin olla kuolinpesän osakas. Yleensä henkilö löytyy aivan lähipiiristä, esimerkiksi leski tai lapset. Usein asiat ovat sen osakkaan hoidossa, joka on hoitanut myös vainajan viimeisten elinpäivien juoksevat asiat sekä hautajaiset, ja hän on myös velvollinen toimituttamaan perunkirjoituksen.
Jos vainaja on yksinäinen henkilö, vaikkapa täti, setä tai eno, usein hänen kuolinpesänsä osakkaina ovat sisarukset tai sisarusten lapset.”
Jos kuolleen sukulaiset eivät vuosiin ole olleet hänen kanssaan missään yhteydessä, onko jonkun sukulaisista silti pakko tehdä perukirja?
”Jos jäämistö ei ole ollut kenenkään hoidossa, perunkirjoitus saatetaan laillisestikin laiminlyödä. Yleensä käytännössä kuitenkin joku läheisistä tähän tehtävään löytyy. Jos verottaja ei ole saanut perukirjaa, viime kädessä verottaja kehottaa sitä ihmistä, jolle se katsoo tehtävän kuuluvan, antamaan sen. Jos kukaan ei reagoi tähän, verottaja tekee asiasta oikeudelle ilmoituksen, jos perintöveroa tulee todennäköisesti määrättäväksi.
Jos vainaja on ollut laitoksessa, esimerkiksi vankilassa, eikä kukaan ole ottanut omaisuuta haltuunsa, perukirjan voi joutua tekemään vaikkapa vankilan johtaja.”
Jos sukulaisia ei ole lainkaan, kuka tekee perukirjan ja järjestää perunkirjoituksen?
”Jos kyseessä on valtion perintö, asia menee Valtionkonttorin hoidettavaksi. Siellä käytetään sopimusjuristeja, jotka yleensä tekevät tällaisessa tilanteessa perukirjan.
Kuolinpesän osakkaana voi olla myös yleistestamentin saaja. Vaikka vainajalla ei olisi lainkaan sukulaisia, mutta hän on tehnyt yleistestamentin avopuolisolleen, avopuoliso on kuolinpesän osakas yleistestamentin saajana. Hänellä on tuolloin velvollisuus toimituttaa perunkirjoitus, jos pesä on hänen hoidossaan.”
Mitä tapahtuu lain mukaan, jos perunkirjoituksen toimittaminen on laiminlyöty?
”Silloin voi perunkirjoituksen toimituttamisvelvollinen osakas esimerkiksi pahimmillaan joutua vastuuseen vainajan veloista. Käytännössä tosin en itse ole törmännyt tällaiseen tilanteeseen.”
Riitta Rimmi