veronmaksajat.fi

KOTI

Kun kodissa syttyy tulipalo, syyllinen liekehtii yleensä liedellä

Kun kodissa syttyy tulipalo, syyllinen liekehtii yleensä liedellä
6.3.2023

Ruoanlaitosta saa alkunsa vuosittain noin 900 tulipaloa, lähes kolmannes kaikista asuntopaloista. Ruoanvalmistus on suurin yksittäinen syy kodeissa syttyviin tulipaloihin.

On tavallista, että ruoka jätetään valmistumaan liedelle ilman valvontaa.

"Monet myös säilyttävät liedellä tavaraa, jota siinä ei saisi pitää. Kahvinkeitin, mikron kupu tai leikkuulauta eivät kuulu liedelle", toteaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tutkija Laura Kuurne tiedotteessa.

Ruoanvalmistuksen valvomattomuus taas saattaa johtua unohduksesta, päihtymisestä tai muusta alentuneesta toimintakyvystä. Yksinään hohkava liesi voi johtua vahingostakin, jos esimerkiksi koira tai rollaattori osuu lieden kytkimeen.

Lieden käytöstä alkunsa saanut tulipalo on aina hengenvaarallinen. Erityisen vaarallinen se on ihmiselle, joka ei pysty poistumaan tulipalosta ripeästi. Lieden turvallista käyttöä voikin opetella esimerkiksi ikääntyvien vanhempien kanssa.

"Voi tuntua erikoiseltakin ajatus, että pitäisi opetella käyttämään liettä turvallisesti, kun on aikuinen ihminen. Fakta on kuitenkin se, että liian moni aikuinen saa kotinsa palamaan nimenomaan ruokaa laittaessaan."

Keittiöstä saa alkunsa noin 900 tulipaloa vuodessa. Palot aiheuttavat merkittäviä taloudellisia vahinkoja, vammautumisia sekä henkilömenetyksiä.

Tulipalon riskiä voi vähentää ennakoimalla vaaratilanteita. SPEKin kyselyn mukaan keittiössä syttyneistä liesipaloista noin 75 prosentissa tapauksista ei aiheutunut isoa vahinkoa, koska asukas tai paikalla olleet ihmiset onnistuivat katkaisemaan palon syttymisen tai kehittymisen.

"Ihmiset eivät todennäköisesti tunnista liesipalojen yleisyyttä ja niihin liittyviä riskejä", Kuurne sanoo.

SPEK on julkaissut oppaan lieden turvallisesta käytöstä. Oppaassa kerrotaan myös, mistä keittiön vaaratilanteet syntyvät. Lataa opas täältä

Muista nämä kuusi asiaa, kun käytät liettä

  • Älä säilytä hellan päällä tai sen ympäristössä ylimääräisiä tavaroita.
  • Kun laitat ruokaa, keskity ruoan laittamiseen.
  • Varmista, että asunnossa on toimiva palovaroitin.
  • Selvitä, missä alkusammutusvälineet ovat.
  • Liesiturvallisuuslaitteet, kuten liesivahti, parantavat turvallisuutta erityisesti toimintakyvyltään heikentyneen kodissa.
  • Läheinen voi auttaa keittiön turvallisuuden varmistamisessa.

Mitä kaikkea liedellä on syttynyt?

Vuosina 2016–2020 aikana useimmiten ensimmäisenä syttyneet materiaalit tai esineet, jotka olivat lieden päällä tai sen välittömässä läheisyydessä:

  • Ruoka
  • Rasva
  • Sekalaiset tavarat
  • Astiat
  • Vedenkeitin
  • Mikron kupu
  • Leikkuulauta
  • Kahvinkeitin
  • Patalappu tai -kinnas
  • Kahvipannu
  • Ruokapakkaus
  • Muovirasia
  • Paperi
  • Tyhjä kattila
  • Tuttipullo
  • Muovilasta

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti