Nuoret eivät tunne asumiseen liittyviä vastuita ja vakuutuksia, selviää Isännöintiliiton kyselystä. Kierrättäminen sujuu ja energiaa osataan säästää.
Suomessa nuoret muuttavat omilleen varsin nuorena. Usein ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto kaupungissa, johon nuori muuttaa opiskelemaan. Itsenäinen asuminen sujuu monelta osin hienosti, mutta nuoret kaipaavat lisää tietoa asumisen vastuista ja sopimuksista, selviää Isännöintiliiton kyselystä.
Isännöintiliitto selvitti nuorten käsitystä siitä, miten hyvin he tunsivat asumisen asiat muuttaessaan omilleen. Nykynuoret ovat hyvin vastuullisia ja kantavat huolta maapallon tulevaisuudesta. Se näkyi myös kyselyssä.
"Kierrättäminen ja arjen energiansäästö, kuten veden- ja sähkönkulutuksen hillitseminen, on nuorille tuttua. He huomioivat myös naapurit ja tietävät, että esimerkiksi meteli kantautuu helposti seinän toiselle puolelle", koulutuspäällikkö Satu Lindén Isännöintiliitosta sanoo tiedotteessa.
Siivous sujuu, kuka huolehtii palovaroittimista?
Nuoret tiesivät, että taloyhtiön järjestyssääntöjä pitää noudattaa. Valtaosa arvioi osaavansa pitää hyvin huolta omasta kodistaan esimerkiksi siivota ja hoitaa kotia.
Epäselviä asioita taas ovat esimerkiksi se, mikä on asunnon normaalia kulumista ja mikä pitää korvata vuokranantajalle, mitä kotivakuutus kattaa ja kuka korvaa vahingot vaikkapa tiskikoneen vuotaessa. Nuoret eivät myöskään tienneet, kenen puoleen pitää kääntyä, jos asunnossa sattuu vahinko.
Vastuut liittyvät myös asumisen turvallisuuteen. Kyselyssä kävi ilmi, ettei moni tiedä kuka vastaa esimerkiksi palovaroittimien hankkimisesta ja niiden toimivuudesta.
Nuoria ei pidä syyllistää tiedon puutteesta. Sen sijaan tietoa pitää tarjota niin nuorille kuin aikuisillekin, esimerkiksi nuorten vanhemmille.
Perusopetuksen opetussuunnitelmassa asumiseen liittyvät tiedot ja taidot ovat esillä esimerkiksi kotitalouden sisällöissä, mutta nuoret kokevat silti saavansa suurimman osan opeista kotoa.
Esimerkiksi omakotitalossa asuvat vanhemmat eivät välttämättä tiedä taloyhtiöasumisesta tarpeeksi opettaakseen nuorille yhtiömuotoiseen asumiseen liittyvistä eri toimijoista ja heidän velvoitteistaan ja vastuistaan.
Minna Petäinen
Kyselyyn vastasi 155 nuorta eri puolilta Suomea. Vastaajajista 68 prosenttia oli naisia. Kyselyn teki Asumisen opetus -työryhmä, jossa Isännöintiliiton jäsenet, henkilökunnan edustajat ja ulkopuoliset asiantuntijat pohtivat, miten Isännöintiliitto voisi osaltaan edistää asumisen opetusta.