veronmaksajat.fi

KOTI

Lahjaksi koti-irtaimistoa – meneekö lahjasta veroa?

Lahjaksi koti-irtaimistoa – meneekö lahjasta veroa?
18.9.2019

Juuri 18 vuotta täyttänyt tyttäreni on muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiinsa. Olenko ymmärtänyt oikein, että voin lahjoittaa hänelle tavanomaista koti-irtaimistoa ilman veroseuraamuksia?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Tavanomaisesta koti-irtaimistosta, joka on tarkoitettu lahjansaajan tai hänen perheensä henkilökohtaiseen käyttöön, ei tarvitse maksaa lahjaveroa, kunhan lahjan arvo on korkeintaan 4 000 euroa.

Tällaisesta verottomasta koti-irtaimistolahjasta ei tule veronalaista, vaikka sama henkilö antaisi tällaisia koti-irtaimistolahjoja kolmen vuoden kuluessa useitakin, joten lahjojen yhteenlasku eli kumulointi ei koske niitä. Jos käyt vaikkapa viikoittain kylässä lapsesi tai lapsenlapsesi luona, niin periaatteessa joka kyläkäyntiin voi liittyä myös lain reunaehdot täyttävä verovapaa koti-irtaimistolahja.

Jos yksittäisen koti-irtaimistolahjan arvo sen sijaan ylittää 4 000 euroa, lahjaverotus ja kumulointi koskevat koko lahjaa. Ota kuitenkin huomioon, että lahjaverotuksen alaraja on tällä hetkellä laissa 5 000 euroa. Lahjaverotuksen alarajan vuoksi veronalainen yli 4 000 euron arvoinen koti-irtaimistolahja saattaa siis jäädä lahjaverottamatta.

Lahjaverotuksessa tavanomaisella koti-irtaimistolla tarkoitetaan yleensä kotona olevia irtaimia esineitä, kuten huonekaluja, mattoja, taloustavaroita, vaatteita ja kodinkoneita.

Sen sijaan tavanomaista arvokkaammat taulut, veistokset ja muut taideteokset eivät ole lahjaverotuksen näkökulmasta tavanomaista koti-irtaimistoa. Tapauskohtaisesti ratkaistaan, onko kyseessä tavanomaista arvokkaampi taideteos.

Henkilökohtaiseen käyttöön annetut korut ja kulkuneuvot eivät kuulu koti-irtaimistoon. Rahan antaminen toiselle koti-irtaimiston ostoa varten on myös veronalaista.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti