Suomalaisten kotitalouksien ruokahävikki on arviolta 120–160 miljoonaa kiloa vuodessa, noin 25 kiloa henkilöä kohden. Rahassa mitattuna tämä tarkoittaa, että heitämme ruokaa hukkaan vuosittain noin 500 miljoonalla eurolla. Nelihenkisessä perheessä roskikseen menee useampi satanen.
Ruokahävikkiä syntyy kaikissa ruoan arvoketjun vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa, joissa hävikin määrä on arviolta 120–160 miljoonaa kiloa joka vuosi Luonnonvarakeskus (Luke) arvioi.
Ruokahävikki 2021, ei sisällä peltoon jäävää satoa
Tällä viikolla vietettävällä Hävikkiviikolla kotitalouksia kannustetaan kokeilemaan ruokahävikkilaskuria, joka uusi tapa arvioida* oman hävikin määrää, rahallista arvoa ja sen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä.
Laskuri perustuu Luken dataan, ja se on kehitelty yhteistyössä Pauligin kanssa.
Ruokahävikkiä on vaikea hahmottaa, koska sitä kertyy yleensä kotona vähitellen ja pienissä erissä. Kotitalouksien ostamasta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin.
Yleisin syy ruoan poisheittämiseen on ruoan pilaantuminen ja päiväysten vanhentuminen. Muita syitä ovat lautasille jääneet ruoantähteet, liian ison määrän valmistus tai se, ettei samaa ruokaa haluta syödä enää. Eniten kuluttajat heittävät pois kasviksia ja maitotaloustuotteita.
Kotitalouksissa heitetään usein pois:
- vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja
- kotiruokaa ja valmisruokia
- maitotuotteita
- leipää
- liha- ja kalatuotteita
- kahvia.
Lähde: Kuluttajaliitto
Vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen
- Arvioi ruoan todellista tarvetta ja osta ruokaa tarpeeseen. Älä haksahda paljousalennuksiin, jos et tiedä, miten aiot hyödyntää tuotteet.
- Lue elintarvikkeiden päiväysmerkintöjä.
- Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy vielä tämän jälkeen, mutta sitä kannattaa arvioida haistamalla ja maistamalla.
- Viimeinen käyttöpäivä -merkintä tarkoittaa, että tuote on käytettävä viimeistään kyseisenä päivänä.
- Siivoa jääkaappi usein, jotta tiedät mitkä ruoat ovat menossa vanhaksi.
- Pakasta ylijäänyt ruoka, mutta vältä pakastimen käyttöä hauta-arkkuna.
- Tuunaa ylijääneestä ruoasta uusi ruokalaji seuraavalle päivälle.
- Pelasta hyvät elintarvikkeet haaskuulta ja säästä samalla – hyödynnä -30 % -lapuilla varustetut tuotteet.
Lähde: Kuluttajaliitto
Valtakunnallinen Hävikkiviikko järjestetään nyt yhdeksättä kertaa. Tapahtuma on osa Kuluttajaliiton koordinoimaa Hävikkifoorumia.
ROSKIKSEEN 15 KILOA RUOKAA! Jutun kirjoittaja kokeili laskuria. Kahden henkilön taloudessa lukemat ovat nämä: Ruokahävikki 15 kg/vuosi, 44 e/vuosi, hiilijalanjälki 19 kg/co2 = 126 km henkilöautolla. Ruokahävikkiluku 2, suomalaisen keskimääräinen hävikkiluku 5. Mitä opin? Älä osta liikaa leipää!
Minna Petäinen