Moni ostaa nestekaasulla toimivan lisälämmittimen tai hakee vanhan laitteen varastosta. Kaasulämmitin säästää sähköä, mutta siihen liittyy myös monia vaaroja.
Itsestäänselvyys joskus unohtuu: kaasulaitteen pitää soveltua suunniteltuun käyttötarkoitukseen ja tarkoitettuihin olosuhteisiin. Esimerkiksi terassilämmitintä ei saa käyttää sisätiloissa. Kaasuliettä ei tule käyttää lämmitykseen, koska se kuluttaa runsaasti happea.
Sisäkäyttöön soveltuvan laitteen liekkivahti lopettaa kaasun tulon, jos liekki sammuu. Ulkokäytön laitteista liekkivahti usein puuttuu, ja niistä saattaa lisäksi vapautua vaarallisia määriä häkää.
Varmista riittävä korvausilman tulo ja tuuletus. Kaasulaite kuluttaa happea ja tuottaa hiilidioksidia. Liian ahtaassa tilassa tästä voi aiheutua vaaratilanteita. Kaasun toinen palamistuote, vesihöyry, voi aiheuttaa kosteusongelmia.
Suomessa myytävissä kaasulaitteissa pitää olla CE-merkintä ja laiteluokkamerkintä I2H, I3B/P tai II2H3B/P. Suomen määräysten mukainen kaasulaite toimii 30 millibaarin paineella.
Ulkomailla myytävä laite on usein suunniteltu toimimaan toisenlaisissa olosuhteissa. Ulkomaisesta verkkokaupasta hankittua laitetta ei välttämättä saa eikä sitä ole turvallista käyttää Suomessa. On tärkeätä varmistaa, että laitteeseen saa hyvät asennus-, käyttö- ja huolto-ohjeet. Ohjeet pitää lukea tarkasti, ja niitä pitää noudattaa huolellisesti.
Etenkin varastossa pitkään ollut laitteisto pitää tarkastaa ja huoltaa perusteellisesti. Puhdista laite. Tarkista kaasuletkun ja muiden osien kunto sekä liitosten tiiveys. Huollata ammattiliikkeessä, jos jokin osa on rikki. Rikkinäistä laitetta ei saa käyttää eikä maallikko saa sitä itse korjata.
Kaasuvaroitin parantaa turvallisuutta, häkävaroitin varoittaa hiilimonoksidista, palovaroitin pakollinen
Nestekaasu on painavampaa kuin ilma. Laitteesta mahdollisesti vuotava kaasu aiheuttaa palo- ja räjähdysvaaran. Markkinoilla on kaasuvaroittimia, jotka parantavat turvallisuutta.
Pitkään huoltamatta ollut, likainen tai vikautunut laite saattaa tuottaa hiilimonoksidia eli häkää, joka on hajuton, väritön ja hengenvaarallinen kaasu. Hanki häkävaroitin, ja asenna se ohjeiden mukaisesti samaan huoneeseen kaasulämmittimen kanssa. Hälytysäänen pitää kuulua oleskelutiloihin. Häkävaroitin ei korvaa pakollista palovaroitinta. Markkinoilla on häkä- ja palovaroittimen yhdistelmiä.
Tilapäiseksi lisälämmittimeksi tarkoitettua laitetta ei saa käyttää pitkiä aikoja kerrallaan. Kaasulaitteen toimintaa pitää valvoa. Kaasulämmittimiä ei pidä käyttää nukkumisen aikana, sillä mahdollinen vikatilanne aiheuttaa vakavan tulipalon ja häkämyrkytyksen vaaran.
Muista nämä kuusi asiaa, jos käytät kaasulämmitintä
1. Hanki ja käytä vain Suomen määräysten mukaisia CE-merkittyjä kaasulaitteita.
2. Lue asennus-, käyttö- ja turvallisuusohjeet tarkasti ja noudata niitä huolellisesti.
3. Ulkokäyttöön suunniteltua laitetta ei saa käyttää sisätiloissa.
4. Puhdista ja tarkasta laite, muut osat ja letkut ennen käyttöönottoa. Huollata vialliset osat ammattilaisella.
5. Muista valvonta. Älä käytä kaasulämmitintä esimerkiksi nukkumisen aikana.
6. Asenna häkä- ja palovaroittimet ohjeiden mukaisesti. Testaa varoittimet säännöllisesti.
Lisää ohjeita ja tietoa nestekaasulämmittimistä sekä häkävaroittimista ja palovaroittimista on Tukesin verkkosivuilla.
Vesa Ylä-Jääski