veronmaksajat.fi

KOTI

Lotraaja maksaa enemmän – moni taloyhtiö laskuttaa nyt vedestä kulutuksen mukaan

Lotraaja maksaa enemmän – moni taloyhtiö laskuttaa nyt vedestä  kulutuksen mukaan
29.11.2021

Osakkaiden taloyhtiölle maksamat vesimaksut määräytyvät yhä useammassa taloyhtiössä vesimittarin osoittaman lukeman mukaan.

Eduskunta hyväksyi EU:n energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuvan lain noin vuosi sitten, ja muutos alkaa nyt hiljalleen näkyä myös käytännössä.

”Muutokset koskevat niitä taloyhtiöitä, joissa on lain voimaantulon eli 23.11.2020 jälkeen haettu rakennuslupaa käyttövesiputkistojen uusimiselle tai uudisrakentamiselle. Näihin kohteisiin on pitänyt asentaa kylmän ja lämpimän veden kulutusta mittaavat etäluettavat vesimittarit, joita on nyt käytettävä taloyhtiön vesikustannusten jakamiseen”, kertoo Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy tiedotteessa.

Muutos ei edelleenkään koske niitä taloyhtiöitä, joissa vesimittareita ei ole tai ne on asennettu ennen uuden lainsäädännön voimaantuloa. Näissä taloyhtiöissä yhtiöjärjestys määrää edelleen sen, kuinka vedestä aiheutuvat kustannukset jaetaan.

Niissä taloyhtiöissä, joissa rakennuslupa on haettu ja vesimittarit asennettu lain voimaantulon jälkeen, laki menee yhtiöjärjestyksen ohi.

”Tämä tarkoittaa sitä, että näissä yhtiöissä etäluettavat vesimittarit toimivat kustannusten jakamisen perusteena, vaikka yhtiöjärjestykseen olisi aiemmin kirjattu muuta. Yhtiöjärjestyksiä ei myöskään tarvitse pelkän vesimittariasian takia päivittää”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Niissä taloyhtiössä, joissa laskutusperuste muuttuu automaattisesti lain perusteella, asiaan on kiinnitettävä erityistä huomiota ja sivuutettava jatkossa tätä koskevat yhtiöjärjestyksen määräykset.

Taloyhtiöissä, joita uudistukset koskettavat, vedenkulutustiedot on annettava osakkaalle kuukausittain. Kun tiedot ovat jatkuvasti saatavilla asuntoon asennetun vesimittarin tai etäluentaan perustuvan verkkopalvelun kautta, pidetään sitä riittävänä tietojen toimittamisena.

Jos taloyhtiö on hakenut rakennusluvan käyttövesiputkistojen uusimiselle tai uudisrakentamiselle ennen lain kuin laki tuli voimaan 23.11.2020, laki ei edellytä kulutustietojen toimittamista osakkaille kuukausittain missään muodossa.

NUMERO 8 %! Motivan ja Työtehoseuran kesällä 2020 julkaisemassa selvityksessä arvioitiin, että kotitalouksien vedenkulutus vähenee keskimäärin noin 8 prosenttia, kun vedestä laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan. Asuntokohtaisten vesimittarien asentaminen tuli pakollisiksi uudiskohteissa jo vuonna 2011 ja käyttövesiputkistojen uusimisen yhteydessä vuonna 2013.

Mihin kotona kuluu vettä?

  • Peseytymiseen 45 %
  • Keittiö 17,5 %
  • WC 15 %
  • Pyykinpesu 15 %
  • Muu vedenkulutus 7,5 %
    Lähde: Kestävä vedenkäyttö - vedenkäyttöselvitys, Työtehoseura

NUMERO 450 euroa! 15 minuutin suihku päivittäin maksaa noin 450 euroa vuodessa. 5 minuutin suihkuvisiitillä kustannukset jäävät noin 150 euroon. Oletuksena energian hinta 10 snt/kWh ja veden hinta 3,4 eur/m3. Lähde: Motiva

Minna Petäinen 

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti