Olen aviopuolisoni kanssa ostamassa uutta asuntoa. Vanha asunto, jossa olemme asuneet, on yksin minun nimissäni, sillä hankin sen ennen kuin tapasin mieheni.
Uusi asunto-osake on tarkoitus ostaa puoliksi kummankin nimiin. Minä kuitenkin vastaan valtaosin rahoituksesta. Asunnon hankintaan otettavan 100 000 euron lainan olemme nostamassa pankista kummankin nimiin. Oma osuuteni rahoituksesta olisi vanhasta asunnosta saatava kauppahinta ja puolet lainasta, yhteensä 350 000 euroa. Puolisoni rahoitusosuus olisi 50 000 euroa eli puolet lainasta. Kokonaiskauppahinta on noin 400 000 euroa.
Ostamalla asunnon puoliksi kummankin nimiin säästämme myös varainsiirtoverossa, sillä puolisoni täyttää verovapauden ehdot. Liittyykö asiaan veroriskiä?
Johtava verojuristi Juha Koponen vastaa:
Rahoitukseen liittyy lahjaveroriski. Asuntoa hankittaessa on suositeltavaa merkitä omistus sen mukaan, miten hankinta rahoitetaan.
Aviopuolisoiden omistuksissa noudatetaan nimiperiaatetta, jonka mukaan omaisuus kuuluu sille, jonka nimi on merkitty kauppakirjaan. Koska asunnon omistusoikeuden merkitseminen puoliksi kummankin nimiin poikkeaa merkittävästi hankinnan rahoituksesta, verottaja voi katsoa, että olet lahjoittanut osan omaisuudestasi puolisollesi. Tämä merkitsisi sitä, että hän joutuisi maksamaan lahjaveroa lahjasta. Aviopuolisosi lahjavero 150 000 eurosta olisi 16 100 euroa.
On totta, että ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoa, mikäli hän on ostohetkellä 18–39-vuotias, ja asunto otetaan vakituiseen asuinkäyttöön sekä omistusosuus on 50 % tai enemmän.
Säästyvä varainsiirtovero olisi 4 000 euroa eli 2 prosenttia 200 000 euron kauppahinnasta. Kun tätä summaa vertaa mahdollisiin lahjaveroihin, huomataan, että järjestelyn kautta saatava hyöty on selvästi pienempi kuin siihen liittyvä veroriski.