veronmaksajat.fi

KOTI

Maltti on nyt valttia tulisijan lämmityksessä – hoppuilu voi jopa halkaista hormin

Maltti on nyt valttia tulisijan lämmityksessä – hoppuilu voi jopa halkaista hormin
9.10.2024

Kesän jälkeen käyttämättä olleen tulisijan sytyttämisessä piilee riskejä. Hormi saattaa olla kostea ja kylmä. Jos tulisijaa ryhtyy lämmittämään liian nopeasti, savu voi työntyä sisälle tai jopa hormi haljeta.

”Tulipaloista johtuvat omaisuusvahingot voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin, ja riskinä ovat myös henkilövahingot”, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala kertoo tiedotteessa.

Viime tammikuun kovat pakkaset ja kallis sähkön hinta näkyivät myös yhtiön vahinkotilastoissa, sillä rakennuspaloja sattui ennätyksellisen paljon. Tapahtui muun muassa ilmalukkojen aiheuttamia savuvahinkoja, kipinöistä lähteneitä tulipaloja sekä väärin säilytettyjen tuhkien aiheuttamia tuhoja.

Huomaa nämä neljä asiaa, kun lämmität tulisijaa:

1. Ilmalukko tai kiinni unohtunut pelti voi aiheuttaa savuvahingon

Kiinni unohdettu pelti saattaa aiheuttaa sisätiloissa savuvahingon. Savuvahinko voi syntyä myös ilmalukosta.

Savun haju voi olla vaikea saada irti pinnoista ja tekstiileistä ilman hajunpoistokäsittelyä. Noen poistaminen saattaa vaatia erityisiä puhdistustoimia.

”Ilmalukko syntyy, kun kylmää ja kosteaa tulisijaa lämmitetään liian nopeasti. Hormi näyttää ensin vetävän hyvin, mutta pölläyttääkin sitten kaikki savut sisälle. Pitkään käyttämättä olleen tulisijan lämmittäminen tulee aloittaa pikkuhiljaa.”

2. Tulisijan liiallinen lämmitys ja kipinät aiheuttavat tulipaloriskin

Pitkään käyttämättömänä olleen tulisijan lämmittäminen sisältää myös tulipaloriskin. Kylmä hormi halkeaa helposti, jos tulisijaa lämmitetään liian nopeasti liian kuumaksi.

Tulipaloja lähtee myös tulisijasta singahtaneista kipinöistä, jotka sytyttävät ympärillä olevan materiaalin. Tulisijan edessä ei saa koskaan säilyttää palamisherkkiä asioita, kuten halkoja, muoviesineitä tai mattoja.

Vahinkodatassa näkyy myös se, että takkoja lämmitetään liian kuumiksi.

”Varomaton ensilämmitys ja liiallinen lämmittäminen vaurioittaa takan rakenteita ja hormia, joka saattaa halkeilla ja kipinät pääsevät rakenteisiin. Takan lämmittämisessä kannattaa aina noudattaa varovaisuutta.”

3. Väärin säilytetyt tuhkat aiheuttavat useampia tulipaloja joka vuosi

Tuhkan pitäisi aina antaa jäähtyä tulipesässä, minkä jälkeen se tulee nostaa palamattomaan kannelliseen metalliastiaan ja kaataa vettä tai talvella lunta päälle. Tuhkan säilytysastiaa ei pidä koskaan jättää terassille tai rakennuksen välittömään läheisyyteen.

Tiedossa on lukuisia tapauksia, joissa rakennus on palanut tai sille on koitunut mittavia vahinkoja, kun tuhka on nostettu tulisijasta avonaiseen muoviämpäriin ja viety terassille jäähtymään.

”Pienikin tuulenvire voi saada lämpimän tuhkan syttymään uudelleen vielä vuorokausien päästäkin.”

4. Älä koskaan tee nuohousta itse

Tulisijojen ja savuhormien säännöllinen nuohous parantaa paloturvallisuutta ja ennaltaehkäisee muun muassa vaarallisia nokipaloja. Savuhormissa syttyvä nokipalo saattaa sytyttää hormin vieressä olevat kattorakenteet palamaan.

Vakituinen asunto on nuohottava vuoden välein ja vapaa-ajan asunto kolmen vuoden välein. Ympärivuotisessa käytössä oleva vapaa-ajan asunto on nuohottava kerran vuodessa.

Nuohousta ei missään tapauksessa saa tehdä itse, vaan se on ammattinuohoojan työtä. Yli kolme vuotta käyttämättä ollutta tulisijaa ei saa käyttää ennen kuin se on nuohottu ja tarkastettu.

Hormin puhdistuksen lisäksi nuohoukseen kuuluu myös hormin ja tulisijojen kunnon tarkastaminen. Nuohoojalta saa tietoa esimerkiksi hormin rapautumisesta ja mahdollisista halkeamista.

"Osasta viime vuosina rakennetuista tulisijoista on löytynyt vakava paloriski. Niissä tulisijan korvausilmakanava on rakennettu kokonaan tai osin muoviputkesta, mikä ei ole paloturvallista. Nuohoojaa voi pyytää seuraavan nuohouskerran yhteydessä tarkastamaan tulisijojen ilmanvaihtokanavan toteutustavan ja kunnon", Kujala neuvoo.

HÄKÄVAROITIN | Kodissa, jossa on tulisija, on tärkeää olla palovaroittimen ohella häkävaroitin. Jotta häkää ei pääsisi muodostumaan tulisijan käytön jälkeen sisälle, sulje pelti vasta, kun hiillos on palanut kokonaan loppuun eikä se enää hehku.

 Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti