Matkailijan kannattaa heti matkakohteeseen saapuessa tarkastaa hotellihuone luteiden varalta. Jos huoneessa on merkkejä luteista, kuten mustia ulostepilkkuja sängyn alapuolella tai sängynjaloissa, ilmoita havainnosta hotellin vastaanottoon ja pyydä vaihtoa toiseen huoneeseen.
Viisi vinkkiä: näin vältät luteet
- Tarkasta paikat matkakohteessa. Älä säilytä matkalaukkua hotellissa lattialla, sängyssä tai sängyn alla. Matkalaukkuteline on parempi säilytyspaikka.
- Tarkasta matkatavarat ennen kotimatkaa.
- Yritä hävittää mahdolliset salamatkustavat luteet heti matkan jälkeen.
- Ilmoita luteista viipymättä taloyhtiölle.
- Taloyhtiö hoitaa tuholaismyrkytyksen viivytyksettä.
Vaikka huoneessa ei olisikaan merkkejä luteista, ennen kotimatkaa on hyvä tarkastaa matkalaukun saumat ja sisukset. Kotona voi varmuuden vuoksi laittaa matkalaukut pariksi tunniksi 70–80-asteiseen saunaan, Kiinteistöliitto opastaa.
Jos varotoimista huolimatta lude pääsee kotiin, on asiasta ilmoitettava välittömästi isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle.
Luteiden torjunta muuttuu vaikeammaksi ja kalliimmaksi, mitä pitempään niillä on aikaa levitä huoneistosta toiseen.
Taloyhtiön kannattaa huolehtia tuholaistorjunnasta
Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on lähtökohtaisesti vastuussa huoneistonsa sisäosien kunnossapidosta, kun taas taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteiden, eristeiden ja perusjärjestelmien, kuten viemäri- ja ilmanvaihtojärjestelmien, kunnossapito. Näin ollen osakas on lähtökohtaisesti vastuussa luteiden hävittämisestä, jos luteet ovat kulkeutuneet huoneistoon esimerkiksi matkalaukussa tuliaisena ulkomaanreissulta.
Kiinteistöliiton näkemyksen mukaan taloyhtiön kannattaa kuitenkin huolehtia asianmukaisen tuholaismyrkytyksen tilaamisesta viivytyksettä, kun tieto yksittäisen huoneiston ludeongelmasta on saatu. Ripeä puuttuminen on paikallaan, jotta taloyhtiö välttyy luteiden leviämisen aiheuttamista laajoista torjuntatoimista kuluineen.
Kuka vastaa torjuntakuluista taloyhtiössä?
Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mielestä lopullinen vastuu yksittäiseen huoneistoon rajautuvan ludeongelman torjumiskustannuksista on punnittava tapauskohtaisesti.
”Esimerkiksi tilanteissa, joissa asukas on laiminlyönyt luteiden torjuntaan liittyviä torjuntaohjeita tai estänyt torjuntatoimet, voidaan asukkaan vastuuta torjuntakustannuksista pitää selvänä”, Pynnönen sanoo.
Vahingonkorvausvastuu on henkilökohtaista vastuuta. Osakkaalla ei ole vuokranantajana isännänvastuuta vuokralaisistaan.
Mikäli osakkaan vuokralainen aiheuttaa ludeongelman omalla huolimattomuudellaan tai laiminlyö luteiden torjuntaan liittyviä torjuntaohjeita tai jopa estää torjuntatoimet, tulee asunto-osakeyhtiön vaatia vahingonkorvausta vuokralaiselta, ei osakkaalta. Vuokralainen vastaa itse taloyhtiölle aiheuttamistaan vahingoista ja taloyhtiön tulee esittää mahdollinen vahingonkorvausvaatimus suoraan vahingonaiheuttajalle.
Luteet ja matkatavaravakuutus: Tarkista matkavakuutuksesi sisältö omasta vakuutusyhtiöstä. Joistakin matkatavaravakuutuksista ei korvata lainkaan luteiden aiheuttamia matkatavaroiden puhdistuskuluja tai matkatavaroita, jotka joudutaan luteiden takia hävittämään. Joistakin matkatavaravakuutuksista saa korvauksia puhdistuskuluista ja matkatavaroita, jotka on luteiden vuoksi hävitettävä.
Luteet ja kotivakuutus: Jos luteita tulee omaan huoneistoon, kotivakuutuksista ei ole yleensä apua.
Minna Petäinen